Абјанга и сусамово уље


Понекад, у кућним условима, самостално спроводим разне детоксикације. У тим третманима значајно место заузима и абјанга – масажа сусамовим уљем.

Сматрам да је временски захтевна, па абјангу практикујем само викендом а нарочито кад сам на одмору. У наставку ћу описати како да сами себе масирате сусамовим уљем.

Оригинално, абјангу врше два ајурведска техничара употребом топлог хербализованог сусамовог уља (сусамово уље у коме су скуване биљке; то је уобичајено абјанга уље). Ја немам хербализовано сусамово уље, па употребљавам ово Гранумово:

susamovo-ulje-granum

За лице најчешће употребљавам ово сусамово уље из чисто практичних разлога – мало је паковање, стоји ми стално у купатилу…:

susamovo-ulje

 

Абјанга

Абјанга је масажа целог тела топлим, хербализованим сусамовим уљем, коју изводе два техничара/техничарке који упоредо раде на обема странама тела. Занимљиво је да су истраживачи показали (Смит и Салерно 1991, 1992.) да сусамово уље, које се најчешће користи у абјанги, поседује антиканцерогена дејства, посебно против меланома и рака дебелог црева.

Јапански истраживачи (Фукуда и др. 1990.) су показали да сусамово уље садржи антиоксиданте, чија се снага увећава грејањем – што је редован део традиционалне ајурведске припреме уља за коришћење.

Одабир и редослед покрета се веома разликују од западњачке масаже. Абјанга је тако структурисана да стимулише ослобађање отрова из тела и јача циркулацију у поткожним ткивима. Топло сусамово уље продире кроз поре на кожи, допире до поткожног масног ткива и раствара нечистоће и отрове. Лековити екстракти у уљу добијени врло софистицираним поступком херабализације снажно појачавају делотворност уља. Концентрати ових биљака продиру у кожу и метаболишу се у организму. Према традиционалним ајурведским текстовима, њима се приписује уклањање аме (нечистоће) прво из коже, а затим из ткива, где уклањају блокаде и аму из различитих аспеката Вате, Пите и Капхе.

🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸 —–🌹 —–🌻 — 🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸 —–🌹 —–🌻 –🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

Масажа целог тела топлим уљем пре туширања ујутру се препоручује готово свакоме. Овај свакодневни поступак обезбеђује снажну превентиву и подмлађивање целог тела.

Користи обухватају:

🌸 Побољшава циркулацију у телу. Обично онај део тела који је постао укочен или млитав има слабу циркулацију и слаб осећај. Ајурведска уљана масажа ових области може да помогне у поновном успостављању правилне циркулације и активности нервног система.

🌸 Обезбеђује прочишћавајући утицај на физиологију. Када трљамо и притискамо тело помажемо у разбијању нагомиланих наслага токсина и нечистоћа које су се локализовале у тим ткивима. Покрет такође ствара топлоту и трење и повећава проток течности кроз крвне и лимфне судове. То помаже у чишћењу и отварању ових важних канала циркулације и елиминације.

🌸 Одржава гипкост и младоликост коже. Када се топло уље нанесе на тело, нешто од уља се упије у кожу. Чак и после туширања кожа остаје мека и еластична. Наношење уља помаже у спречавању коже да постане сува и помаже у одржавању њене младоликости.

🌸 Ствара стабилизујући и балансирајући ефекат на Вату (Вата са годинама постаје доминантна доша код свих). Сусамово уље је најбалансирајуће од свих супстанци за Вату. Класични симптоми Вата неравнотеже су умор и недостатак менталне бистрине. Када читава површина тела упије ајурведско уље и биљке куване у њему, ови симптоми се смањују и долази до веће равномерности, снаге и стабилности током дана.

🌸 Повећава лучење хормона. Ови хормони, укључујући хормон раста и ендорфине, помажу у јачању снаге и имунитета тела.

🌹 —–🌻 –🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

Упутство за абјангу

1) Ујутру загрејте око 1/4 шоље уља мало изнад телесне температуре. Масажу би требало обављати отвореним дланом, пре него прстима. Почните од трљања главе. Ставите малу количину уља на прсте и дланове и почните енергично да масирате лобању. За масирање главе потрошите исто онолико времена колико и на остале делове тела.

2) Затим нежно нанесите уље дланом на лице и спољашњи део ушију. Не морате енергично да трљате ове области.

3) Истрљајте врат спреда и отпозади и горњи део кичме.

4) Нанесите малу количину уља на цело тело пре него што наставите. То ће омогућити уљу да има довољно времена за контакт са телом и бољу апсорпцију.

5) Затим истрљајте руке. Правилно кретање је горе доле преко костију и кружни покрети преко зглобова. Измасирајте обе руке, нарочито шаке и прсте.

6) Преко срца би требало да примените веома нежне кружне покрете. Преко стомака нежне, у правцу казаљке на сату, кружне покрете, пратећи дебело црево од доњег десног дела стомака, крећући се према левом делу стомака.

7) Истрљајте леђа и кичму. Можда ће вам бити тешко да дохватите неке области.

8) Истрљајте ноге. Као и за руке, користите покрете на горе и на доле преко костију и кружне покрете преко зглобова.

9) На крају, истрљајте рис и табане. Стопала се сматрају нарочито важним, стога би на њима требало да проведете сразмерно више времена него код других делова тела. Користите отворени длан и масирајте енергично напред и назад преко табана стопала.

10) Ефекти ће бити још снажнији ако можете да оставите уље на телу неких 15-20 минута пре него што се окупате или истуширате. То лако можете обавити ако обучете неку лагану одећу и радите по кући 15-20 минута пре туширања.

Важне додатне појединости!
1. Набавите јефтине пешкире које ћете користити за брисање након туширања и перите их одвојено са више детерџента и са препаратима за уклањање уља.
2. Ако пешкире сушите у машини за сушење веша, сушите их на слабој температури како би избегли сагоревање преосталог уљаног талога на јакој температури.

🌹 —–🌻 –🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

Како ја то радим!

Као што видите, све је веома једноставно. Једино што захтева топло купатило и време. Ја у купатилу имам мали решо на којем грејем сусамово уље. Уље би требало да буде топло све време, па за време абјанге посуду са уљем склањам и враћам на решо како би било све време топло. Иначе, док ја од главе стигнем до пета, оно би се охладило 🙂 Опрез: да се уље не прегреје па да се не опечете/проспете вруће уље на себе!

Разлика у односу на западну масажу је у томе што се овде почиње од главе и нема притиска нити брзих покрета, већ се лаганим додиром клизи по кожи.

Ја абјангу спроводим увече. Одвојим време за то. Потрудим се да ми црева буду испражњена и тај дан једем лакшу храну. Увече се обилно намажем уље и после тога се туширам веома топлом водом. Само се посушим пешкиром, облачим брзински пиџаму и легнем у кревет.

Једном ми је крвни притисак веома пао (иначе имам низак крвни притисак). Зато је неопходан опрез да се не оклизнете у кади/купатилу!

Добро је да следеће јутро испразните црева и на тај начин избаците нечистоће.

🌹 —–🌻 –🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

Чланци који имају било какве везе са ајурведом, на овом блогу се налазе под тагом ајурведа.

Поздрављам вас уз ову фотографију на којој се изводи третман пинда сведа. Планирам да направим ове врећице (набавила)(у њима су биљке… па се потопи у топло сусамово уље… уживање), али не стижем. Нажалост, код нас ових врећица нема у продаји 🙁

staviti2

Водећа и последња фотографија чланка нису моје. Записала сам чије су на другом сајту који тренутно није у функцији. Чим га средим, информацију ћу унети и овде. Хвала на разумевању.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Нема кометара још.

Шта Би мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *