Базна уља must have

Истакнут

Базна уља must have

Овде сам побројала основна базна уља која стално спомињем у својим рецептима или у козметици коју рецензирам. За нека уља рецензије нисам писала а ни не планирам, за неке сам написала рецензије, а за нека уља је ово подсетник да би требало да их набавим 🙂

Овде су побројане основне карактеристике и користи тих уља.

Ши путер – афричко чудо

Ши путер се екстрахује из пулпе семена воћа афричког дрвета Vitellaria paradoxa (раније Butyrospermum parkii). Чврст путер који се топи у додиру са кожом и изванредно се упија. Већински је састављен од триглицерида који доприносе хидрирању и заштити од негативних спољашњих утицаја, а такође и сапонификованих масти који имају регенеришуће дејство, као и стимулишуће дејство на синтезу колагена у кожи. Баш захваљујући тим, али и другим корисним особинама, примена ши путера у нези коже лица помаже код сувоће, перутања, превременог старења, уморног и завелог изгледа лица. Има одлично омекшавајуће деловање и добро је за огрубеле делове тела. Још су 1940. године научна испитивања потврдила да народи који користе ши путер практично не оболевају од кожних болести а њихова кожа је ддивно глатка и еластична.

 


Бадемово уље – не постоји нежније

Бадем “орах лепоте“ је извор класичног козметичког уља широко примењиваног у козметологији. Бадем је богат витаминима групе Б и Е, беланчевинама, гвожђем, цинком, садржи око 40 % дневних потреба калцијума и магнезијума, а фосфора има више у односу на друге орашасте плодове. Азотне супстанце регулишу равнотежу протеина захваљујући чему кожа постаје равнија и еластичнија. Бадемово уље затеже и храни кожу, успоставља равнотежу а има и деловање на брже зарастање рана. Добро пенетрира кроз епидерм, прија свим типовима коже и свим узрастима. Састав масноћа је сличан људском па је због свог благотворног дејства добило назив “кожно“ уље. Није случајно што су га од давнина користили као масажно уље за бебе и малу децу. Моментално се упија.

 


Јојоба уље – лукаво уље

Јојоба уље (Simmondsia chinensis) је течни восак који се добија методом хладног цеђења плодова и семена дивљег пустинског растиња Мексика, Калифорније и Аризоне. Особеност овог уља је течност и способност пенетрације. Уље садржи аминокиселине, протеине и воштану супстанцу сличну колагену. То је веома издржљиво уље, тешко се укисели и има противупална својства. Садржи висок проценат Е витамина што га чини антиоксидантним, противупалним и регенеришућим али и дуготрајној постојаности без кварења.

 


Маслиново уље – извор живота

Коозметичко средство од давнина. За Грчку, то је традиција, сматрано је за свето дрво и називано “другом водом“ и “течним златом“. Веома богато витаминима и микроелементима које људски организам одлично усваја, садржи велику количину незасићених масних киселина и микроелемената неопходних за здравље. На пример, проценат олеинске киселине у маслиновом уљу је 85% а у сунцокретовом 30%. Припада “несушећим“ уљима – кожу не покрива филмом а организам га упија. Према последњим испитивањима, маслиново уље значајно снижава ризик рака коже, па се препоручује наношење на кожу после сунчања.

 


Макадамија уље – краљевско уље

Уље ораха макадамија је благородно аустралијско уље богато мононезасићеном палмитолеинском киселином која се налази у људској кожи и које нема ни у једном другом уљу. Макадамија уље се веома употребљава  у елитној козметици за негу суве и завеле коже. Одлично хидрира и омекшава кожу, уравнотежује влагу, чини кожу здравом и лепом. Делује као антиоксиданс, чува ћелијску мембрану, има изражено подмлађујеуће дејство. Зато што се брзо упија у кожу, зову га “брзоисчезавајуће уље“.

Organic Shop – 100 % Природно уље Макадамије за лице

Уље Макадамије – Aroma Zone


Уље семена грожђа – вино младости

Коштице грожђа садрже много флавоноида, у том смислу и проантоцијанида, који увећавају садржај витамина Ц унутар ћелија. Естри галне киселине проантоцијанида  се на данашњи дан сматрају најмоћнијим од свих познатих антиоксиданаса. Умањују пропуснот и пуцање капилара, побољшавају микроциркулацију крви и лимфе. Штите колагена влакна од повређивања слободном радикалима, врше супресију синтезе липида. Умањују упалне и алергијске реакције.  Ово уље се примењује у лечењу проблема са венама – хронична венска инсуфицијенција са варикозно раширеним венама, тромбозом и трофичким променама. Друга област примене су болести капилара, дијабетичка ретинопатија и дегенерација жуте мрље. Спречава оштећење ћелија настало пушењем, нежељеним дејством лекова, токсичним деловањем штетних материја из околине, деловањем радионуклида…

Organic Shop – 100 % Природно уље семена грожђа за лице

Уље од семена грожђа у козметици – Granum


Уље пшеничних клица – биљна плацента

Уље пшеничних клица је јединствен природни концентрат витамина и других биолошки активних материја којима је природа напунила зрно жита ради обнављања живота. Садржи витамине А, Б и Е, октакозанол, триглицериде, гликолипиде и фосфолипиде. Ово уље стимулише размену материја, побољшава стање како суве, тако и масне коже, добриноси побољшању боје лица, одржава кожу еластичном и свежом чак и у старијем узрасту, има противупално, ранезаживљавајуће (код свих опекотина укључујући и од сунца), антицелулитно и дејство чишћења. Намењено је отклањању бора са лица, врата а нарочито око очију, за проблематичну кожу, за испуцале усне, против рагада на лактовима и у угловима усана, као превентива стријама.

 


Сојино уље – благо поља

Реч “соја“ потиче од кинеске речи “су“ и значи “велики боб“. У Јапану је називају “драгоценим каменом поља“. Народни кинески лекари уверавају да је сојино уље способно да од сваке жене направи лепотицу. Успоставља епидермалну баријеру и способност коже да задржи влагу захваљујући томе што садржи токофероле и фитостероиде, а има и изражено регенеришуће дејство. Успорава старење коже зато што садржи природне антиоксидансе, Протеини соје садрже највећу количину аминокиселина и сматрају се аналогом екстракта плаценте животињског порекла. Сојине беланчевине тонизирају, стимулишу активност ћелија коже, побољшавају структуру и спољни изглед коже. Пенетрирајући у дубљи слој коже, побољшава размену материја у ћелији, штити ћелијску мембрану од штетног дејства слободних радикала, успорава процес превременог старења коже и превенира стварање бора.

 


Кедрово уље – тајна тајге

Уље кедровог ораха је јединствен природни производ којем у природи не постоји аналог а синтеза је немогућа. У суштини је концентрација витамина П којег у овом уљу има 3 пута више него у препаратима рибљег уља који се пордају у апотекама. Резултати испитивања института Руске академије наука сведоче о великој терапеутској ефективности кедровог уља при лечењу: псоријазе, неуродермитиса, било које кожне болести, трофичких чирева а благотворно делује код различитих алергијских манифестација. Поред тога, има и следећа лековита и профилактичка дејства:

општеокрепљујуће, доприноси одстрањењу синдрома хроничног умора, повећава физичку и умну радну способност. Кедрово хладно цеђено уље има лепу светлоћилибарну боју и пријатан мирис ораха.

 

 


Саmеlinа sativa (уље дивљег лана) – риђе злато

Из меког жутоцрвеног семена дивљег лана (неко га назива “бољи лан“ “лажни лан“) се добија цењено, оштрог укуса уље дивљег лана које по својим особинама конкурише познатом сусамовом уљу (па се због тога назива и “немачки сусам“).

Уље дивљег лана су успешно користили у древној народној медицини за лечење рана, опекотина, упале очију, чира на желуцу. Данас се ово уље активно користи у медицини и козметологији зато што се сматра цењеним извором хранљивих елемената. По садржају витамина Е, превазилази уља као што су ланено, кедрово, црне слачице и сунцокретово. Нема биљну конкуренцију према садржају витамина Ф. По саджају бета каротина је у равни са уљима соје и авокада. Има моћно цикатризантно својство, побољшава стање епидерма и размену масти и беланчевина, учествује у синтези стероидних хормона. Особеношћу минералног састава овог уља је присуство значајне количине магнезијума који игра важну улогу у енергетској, протеинској и угљенохидратној размени, а има и противупална и антиалергијска својства.

 

 


Уље памука – лепота на длану

Уље памука (Gossypium barbadense) је изванредно козметичко средство, нажалост недоступно многим женама зато што је веома алергогено а постоји и велики ризик сусрета са неквалитетним производом (нерафинисано уље памука садржи госипол C30H30O8 – отровни пигмент!). Но, квалитетно рафинисано уље памука остаје веома тражено у саставу козметичких средстава захваљујући својим непревазиђеним особинама. Побољшава структуру коже, повећава заштитне функције коже, има екстраординарно уравнотежујуће својство, стабилизује липидни баланс. У високом проценту садржи незасићене масне киселине и захваљујући томе игра важну улогу у метаболизму ћелије коже. Има функцију имунорегулатора, иницира синтезу хормоноподобних материја (простагландина и триацилглицерола), доприноси производњи керамида који побољшавају заштитну функцију коже а такође има и активно регенеришуће дејство. Заједно са етеричним уљем ћилибара остаје једним од најперспективнијих, за сада још увек недовољно оцењених козметичких састојака.

 

 


Уље авокада – јабука подмлађивања домородаца

Уље авокада је у светску козметику стигло из древне медицине шамана Јужне Америке који су током многих векова продужавали себи младост помоћу овог природног средства које чини чуда. Уље авокада се добија из сушене пулпе плода методом хладног цеђења. Доприноси снабдевању коже крвљу, ткива обогаћује кисеоником, а на рачун дубоког проницања у кожу стимулише стварање колагена и еластина који су директно одговорни за еластичност коже. Употребљава се како за хидрирање, исхрану и регенерацију повређених ћелија коже, тако и за одстрањивање различитих раздражења и осипа, финих бора, сувоће и перутања. Нарочито је добро примењивати уље авокада на лицу за време лоших временских услова. Лети штити кожу од УВ зрака а зими од хладноће. Може да се употребљава свакодневно.

Уље Авокада – Aroma Zone

 


Кокосово уље – Bounty ефекат

Кокосово уље (Cocos nucifera L) – неколико хиљада година раније је ајурведским лекарима била позната корист кокосовог уља за људско здравље а данас се ти квалитети потврђују савременим испитивањима. Применом кокосовог уља у ајурведским процедурама се расхлађује тело, опуштају мишићи, умирују нерви и кожа чини нежном као баршун. Кокосово уље се користи у борби против екцема и других болести коже. Хипоалергено је, одговара чак и нези коже беба. Има сунцезаштитно, општеокрепљујуће, омекшавајуће и антибактеријално својство. Користи се са другим сировинама у антивирусним, противгљивичним, имуностимулирајућим и ранезарастајућим средствима.

 

 


Какао путер – не само чоколада

Како путер се добија цеђењем зрна чоколадног дрвета. Беложуте боје, има тврду ломљиву конзистенцију и карактеристичан мирис. Какао путер је основа за прављење различитих лековитих мазалица. Широко се примењује у козметологији зато што има тонизирајуће дејство захваљујући томе што садржи метилксантин, кофеин и танин. Ефективно је код лечења опекотина, осипа по кожи, сувих усана. Такође убрзава процес обнављања повређених ћелија коже – ефектно се користи после сунчања, за одстрањање козметичких дефеката као што су ожиљци и мрље после акни.

 


Уље ноћурка – лек Индијанаца

Ноћурак — Oenothera biennis латински је биљка чије име проистиче из две грчке речи oinos — «вино» и ther — «дивље звери», што говори о томе како она делује на животиње. Козна када су северноамерички Индијанци спознали лековито дејство ове биљке и користили је у лечењу рана. Уље се добија путем цеђења под пресом и сматра се базним а не етеричним уљем. Једно је од најбољих регенеришућих уља. Богато је полинезасићеним масним киселинама: линолеинском и олеинском, захваљујући којима отклања раздражење коже, перутање, црвенило, умањује пигментацију, подмлађује, превенира превремено старење, умањује боре. Доприноси бржем зарастању рана.

Уље ноћурка – Granum 

🌻 –🍀 —–💟

Извор: сајт v.i.Cosmetics

Фотографија: CC0 Public Domain; Free for commercial use; No attribution required.

🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸 —–🌹 —–🌻 — 🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸 —–🌹 —–🌻 –🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

No tags 2 Comments 0
2 Responses
  • Ana T
    мај 12, 2017

    Meni je ši puter, za sada, bez premca 🙂

    • Бобица
      мај 12, 2017

      Морам да признам да је свако на свој начин… Мени је и кокосово, макадамија, авокадо, бадемово… да не набрајам даље. Мислим да је то у вези са потребама свакога понаособ 🙂

Шта Би мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *