Хидролат першуна – home made

Како направити хидролат код куће? Одлична природна јефтина козметика. Оток испод очију ми више не представља проблем.

Понекад ми се деси да ујутро имам “кесице“ испод очију. Истражујући руску козметику, наишла сам на бројне текстове о прављењу хидролата од першуна у кућним условима и данас то хоћу да поделим са вама.

 

Ево шта пишу од хидролату од першуна – са разних сајтова:

  • тонизира
  • скида отоке
  • има антисептична и антимикробна својства
  • делује противупално
  • побољшава микроциркулацију
  • извлачи вишак течности из међућелијког простора
  • влажи кожу

 

Познато је да се першун доста употребљава у козметологији – са разних сајтова:

  • комплексна нега пастозне коже
  • нега масне коже
  • нега коже са проширеним порама
  • нега атоничне коже
  • комплексна нега коже склоне куперози
  • корекција хиперпигментација
  • осветљава пегице
  • целулит са нарушеним лимфотоком
  • смањење отока код уједа инсеката

 

Овако ја правим хидролат од першуна:

Шта ми треба:

  1. дубока шерпа/лонац са конкавним поклопцем
  2. сито за кување на пари
  3. стаклена посуда
  4. самолепљива фолија
  5. алуминијумска фолија
  6. 2 (две) везице першуна
  7. 200 мл воде

 

Поступак:

Першун сам опрала и ставила у ово сито за кување на пари. Са доње стране сита видите избочине, тако да сито неће стајати на дну лонца!

hidrolat persun

Сито са першуном ставим у лонац, па онда ставим стаклену посуду.

У средину сита ставим стаклену посуду (у њу ће се сливати хидролат):

hidrolat persun2

Долијем 200 мл воде и ставим покопац којем сам обрнула страну. Капљице хидролата ће са овог држача поклопца капљати у стаклену посуду:

hidrolat persun4

Све то обмотам самолепљивом фолијом, а крајеве додатно и алуминијумском фолијом:

hidrolat persun5

 

Укључим на најјаче док не проври. Чим проври смањим температуру. Код мене је 9 најјаче, искључим на 2.

Чим искључим на нижу температуру, одмах долијем хладну воду (лед ако га имате) одозго на поклопац. Ту воду све време мењам – чим се угреје, покупим је кухињским сунђером и одмах доливам нову хладну воду.

Количина воде коју доливам је толика да покрива пречник стаклене посуде у коју се слива хидролат.hidrolat persun6

 

Искључујем ринглу после 45 минута. Све то оставим да се хлади 2 сата.

 

Охладило се, “распаковала“ сам шерпу и ево шта сам добила:hidrolat persun7

Хидролат мора да буде прозиран, без обзира од чега га правите (краставац, ружа…).

Пресула сам га у ове посудице. Ставила сам ову еспресо шољицу како би сте отприлике проценили количину добијеног хидролата.

hidrolat persun8

Чувам га у фрижидеру. Кажу да не може да стоји дуже од 7 дана, али ја тестирам, истражујем… нисам приметила да се покварио.

Како користим хидролат од першуна?

  • Напрскам се пре наношења креме у било којој процедури (лице, маска, целулит);
  • Стављам га у глину (када правим маску за лице) уместо воде;
  • Као тоник на ватицу;
  • Пресечем ватицу маказама на 2 дела, натопим овим хидролатом, па ставим испод очију.

jednokratna maska kozmeticka5

 

Мирише на супу 🙂

Одлична природна јефтина козметика.

Дивно освежење за кожу!

Правила сам и хидролат од руже, планирам да правим и од краставца, а вероватно и од мирођије.

 

 

Нема кометара још.

Шта Би мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *