Сладић (слатки корен) у козметици


Сладић, рус. Солодка голая или Лакрица, лат. Glycyrrhiza glabra

У борби за здраву кожу, у последње време се све више употребљавају дарови природе, било као саставни део куповне козметике, било као чај, додатак маскама, при прављењу домаћих крема… Неке биљке/делови биљке се употребљавају само споља а неке и изнутра (као чај, одвар…).

“Ако постоји биљка са универзалном делотворношћу, онда је то корен сладића. Изузетно je сладак и користи се за лечење великог броја болести. Древни Египћани су га складиштили у гробнице, док је у старом Риму још 360. године п.н.е. употребљаван против ћелавости, али и озбиљних здравствених тегоба. Јулије Цезар и Александар Велики посебно су га ценили и користили.

Корен садржи неколико стотина лековитих супстанци и права је ризница гвожђа и витамина Б1, Б2, Б3, Б5 и Е. Састојак глициризин је 50 пута слађи од шећера и веома је лековит. Због деловања на хормон кортизол, појачава отпорност на стрес и препоручује се код тешких физичких и психичких напора, а понаша се и као антидепресив.

Сладић и његови препарати благотворно делују на жене које пролазе кроз менопаузу. Смањују ноћно знојење и валунге, брже и лакше се тоне у сан и спавање је квалитетније. Осим тога, подстиче лучење женског хормона естрогена, који у менопаузи ишчезава, а истовремено снижава тестостерон. Тиме побољшава квалитет коже и косе. Ова биљка садржи и дихидротестостерон, који има кључну улогу у спречавању ћелавости код мушкараца.“ – Извор: http://www.novosti.rs

“У медицинској пракси древнокинеских лекара, сладић је био незаменљив зато што чува младост тела и лепоту. Који су начини његовог коришћења најпопуларнији данас?

  1. Сладић се сматра најефективнијим средством за избељивање, подмлађивање и релакс коже лица. Екстракт ове биљке уклања алергијске осипе на епителу, смирује кожу и уравнотежује баланс течности и електролита.
  2. Сладић чисти нежну кожу лица и помаже зарастању рана. У Ајурведи се употребљава за лечење опекотина, рана, дерматитиса и упале коже.
  3. Често се употребљава за “равнање“ ожиљака, као и уједначавање боје лица. Све то зато што сладић одстрањује еритем и умањује пигментацију.
  4. Екстракт сладића се веома примењује при прављењу лосиона, тоника и крема за проблематичну кожу. Такође и у производњи anti-age козметике зато што потпомаже стварање природног колагена.

Помаже код: хроничних затвора, ниског крвног притиска, гастритиса, као седативно средство код стреса…“ – Извор: http://mirsovetov.ru/a/fashion/beauty-and-health/application-licorice.html

Како га ја употребљавам:

Лице

  • 1 кк чаја прелијем са 200 мл кипуће воде, поклопим, оставим да стоји 24 часа. Процедим, па:
    • маскамаску за једнократну употребу наквасим и ставим на претходно очишћено лице. Залепим на лице док нешто читам/радим по кухињи и држим док се не осуши;
    • тоник – преспем у бочицу са спрејом, чувам у фрижидеру (највише 3 дана). Два пута дневно ватицу умочим у чај и натапкам/напрскам на лице пре јутарње/вечерње креме; – спрејам се и по телу на деловима које мажем антицелулитним средствима: спреј па антицелулит.
    • замрзнем одвар у коцкицама за лед, па по потреби, узмем једну коцкицу и премажем лице;
  • убтан – стављам га у домаће прављени убтан.

Коса

  • 4 кк чаја прелијем са пола литре вруће воде, стоји 20 минута, додам 1 супену кашику јабуковог сирћета, исперем косу.

Сипам у ове бочице (моји помоћници):

aksesoar2

Када

  • 2 супене кашике чаја прелијем са пола литре кипуће воде, поклопим, оставим да стоји 30 мин. Саспем у каду са топлом водом и бањам се 🙂

 

N.B. све чајеве и друге биљне препарате узимати искључиво после консултације са својим лекаром!

N.B. будите обазриви – индивидуална интолеранција/алергија на било који препарат, па и биљни, је увек могућа!

 

Овај чај од сладића сам купила почетком 2016-е на Кипру (одличан је, алтајски, ручно бран):

 

А овај прах сладића (француски) ми је стигао у априлу 2017-е са Арома Зоне:

 

 

Основне информације:

Намена: ја га употребљавам споља, а и пијем као чај

Где је купљено: локална продавница у Београду

Закључак: Препоручујем.

Моја оцена: 5/5


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
No tags 2 Comments 0

Нема кометара још.

Шта Би мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *