Убтан – шта је то?


Убтан је древно ајурведско средство за негу коже лица и тела.

У суштини, то је природни биљни прах за чишћење лица, који се од давнина користи у ајурведској козметологији. Умањује пигментације, уједначава тен, тонизира кожу.

Убтан је природно, доступно и ефективно средство!

Може да замени сапун за руке, гел за туширање и шампон за косу, зато што, најчешће, садржи биљке које у себи имају сапонине (wikipedia: Од њих се праве препарати за прање осетљивих тканина попут свиле и вуне као и шампони, лосиони и други слични козметички производи. У биљци се налазе у ћелијском соку највише подземних органа, плодовима и семенима, мада има биљака код којих се налазе у читавом организму.): жалфија, сладић, раставић, иђирот.
Одлично чисти кожу и при том не нарушава њену ацидо-базну равнотежу.

Можете да га направите сами код куће, а постоји и куповни убтан.

У зависности од састојака, примењује се за све типове коже.

Састав бирате сами, у зависности од типа коже и ефекта који желите да постигнете.
Учесталост употребе: Може да се користи свакодневно.

Шта се ради са убтаном, како се примењује:

  • свакодневно умивање
  • пилинг лица и тела
  • маска за лице, врат и деколте

– свакодневно умивање

није баш за скидање шминке; наноси се на влажну кожу; у руку се стави мало убтана, дода се воде и са тим се умивате;

– пилинг лица и тела

за пилинг треба узети мало већу количину убтана, додати одговарајућу количину воде или млека (опет према типу коже), нанети на суву кожу и масирати се лаким покретима. Одлично чисти кожу, кожа је после пилинга глатка, матирана, није сува.

– маска за лице, врат и деколте

узети одговарајућу количину убтана и додати, према типу коже, нешто или све од следећег: хидролат, уље, киселу воду, млеко, кефир, павлаку. Маску на лицу држати 15-20 мин. У зимској варијанти: додати врућу воду/млеко, оставити пар минута покривено да “стане“, што топлије нанети на лице. Преко маске можете да ставите ову козметичку маску за једнократну употребу коју сте претходно натопили у топлу воду/чај.

 

Према типу коже се меша не само са водом већ и са:

  • нормална кожа: вода, кисела вода, чај/одвар, одговарајући хидролат/цветна вода
  • сува кожа: млеко, сок алоје, павлака, одговарајући хидролат/цветна вода
  • масна кожа и кожа са пигментацијама: јогурт или кефит, зелени чај, одговарајући хидролат/цветна вода
Прво тест на алергију!

Како се прави:

  • Основа (по једна супена кашика):
  1. 40 % травке/чајеви – водите рачуна да ли имате алергију на неку од њих – обавезно: жалфија и сладић, плус: погледати списак ниже.
  2. 40 % брашно, неко од ових или мешано: ланено, овсено, пиринчано, кукурузно
  • Додаци (по једна кафена кашичица, према жељи, типу коже… пожељно је да буде што ситније самлевено):

20% убтана су додаци у праху: цимет, куркума, прашак сушених цветова руже, глина, чурна, морска со, ђумбир, еукалиптус, каранфилић, коприва, морске алге, иђирот, мускатни орах (опрезно!)…

 

Траву бирамо према типу коже:

Траве против суве коже: биљке које влаже, умањују боре и хране кожу:

  • маслачак,
  • нана,
  • латице божура,
  • латице руже,
  • лист першуна,
  • камилица,
  • кантарион,
  • подбел,
  • раставић,
  • цвет липе.

Траве против масне коже: биљке које сужавају поре, успоравају рад лојних жлезди и умањују упалу:

  • камилица,
  • храстова кора,
  • коприва,
  • росопас,
  • невен,
  • сушена алоја
  • нана,
  • боквица.

За сужење пора:

Траве против бора:

Траве са ефектом чишћења:

  • коприва.

Траве против пигментних флека:

  • маслачак,
  • лист першуна.

Нормална и комбинована кожа: може све.

 

Сушену траву/чајеве, латице, коре, самељемо у млину за кафу или у блендеру.

Одговарајуће количине основе и додатака (свега по сопственом избору) помешамо и употребљавамо.

 

Истражујте, играјте се, пронађите шта је за Вас најбоље. Свака кожа је другачија.

Егзотични рецепт:

самлевена сушена кора наранџе, самлевена сушена кора лимуна, брашно од леблебија, уље од сандала, турмерик, прашак сушених цветова хибискуса, прашак сушених цветова руже, ним прашак, шафран, прах аниса, прах семена морача.

 

Овако сам ја правила убтан за себе:

Овај убтан сам купила, коментар је овде:

 

На овим линковима су идеје за убтан:

https://irecommend.ru/content/vas-tryaset-ot-sulfatov-v-sostave-umyvashek-peredergivaet-ot-parabenov-i-silikona-nadoel-pro

https://irecommend.ru/content/ubtan-kak-mnogo-v-etom-zvuke-dlya-serdtsa-milogo-slilos-mnogo-poleznykh-foto

https://irecommend.ru/content/khvatit-skupat-mass-market-verya-reklame-rasshiryaite-svoi-poznaniya

********************************

Дописано 29.10.2017.

Убтаны (ubtans)

• РЕЦЕПТ УБТАНА С АБРИКОСОВОЙ ПУДРОЙ

Основа:

✅ 50% – бобовые: нутовая мука (можно заменить на фасоль, чечевицу, маш, сою).
✅ 30% – зерновые и орехи: овсяное толокно и семена льна (можно заменить на гречку, кукурузу, ячмень и т.д).
✅ 10% – травы, например, Трипхала: Амла, Терминалия белирика, Терминалия Чебула (можно заменить любыми российскими травами (Липа, Мята и проч), но их лучше сочетать с травами, содержащими сапонины (Аир, корень Солодки, Хвощ полевой и т. д.)).
✅ 10% – добавки по желанию: Абрикосовая пудра и экстракт Зеленого чая (можно заменить на все виды глин, жемчужную пудру, сухие экстракты, специи в небольшом количестве для тонуса кожи (куркума, имбирь, мускатный орех).

Технология изготовления:

*Все компоненты необходимо смолоть до состояния муки, просеять, перемешать и высыпать в баночку.

*Убтан хранится в сухом виде и непосредственно перед применением разводится до кашицы жидкостью, подходящей по типу кожи.

• ВИДЫ ЖИДКОСТЕЙ ДЛЯ РАЗВЕДЕНИЯ УБТАНОВ:

✅ Для НОРМАЛЬНОГО типа кожи – вода, травяной отвар, гидролат Ромашки.

✅ Для СУХОГО типа кожи – молоко, алоэ-вера гель, гидролат Апельсина, гидролат Солодки.

✅ Для ЖИРНОГО типа или кожи с пигментацией – кисломолочные напитки, гидролат Мяты, гидролат Сосны.

✅ Для ЗРЕЛОЙ или УВЯДАЮЩЕЙ кожи – добавьте немного масла зародышей пшеницы или гранатовой косточки плюс вода, молоко, гидролат Лаванды, гидролат Женьшеня.

https://vk.com/mysecret_ownhands?w=wall-134082223_6578

*********************************************


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Нема кометара још.

Шта Би мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *