Уље овса (зоби)- ИП Белов А. В.

Истакнут
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Уље овса (зоби) – ИП Белов А. В.; овсено уље у козметици, искуство

Пошто сам постала заљубљеник у овас у козметици, ово није само рецензија уља овса од ИП Белов, већ текст о овсеном уљу у козметици и компаративна рецензија уља овса ИП Белов наспрам Арома Зониног уља овса.

Уље овса: INCI – Avena sativa kernel oil

🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

Овсено уље у козметици – чему служи?

Овас у козметици је за мене откровење, о овсеном брашну/пахуљицама у козметици сам више писала ОВДЕ.

Сада само представљам производ… а текст ми служи и као оквир у који ћу временом дописивати своја запажања/начине коришћења баш овог уља.

🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

Овсено уље сам већ куповала у Арома Зони, детаљи куповине су ОВДЕ.

➡ Овсено уље за негу коже

Богато керамидима/церамидима (?), ово уље је идеално за враћање кожне хидролипидне баријере. Одржава хидратацију и бори се против прераног старења коже. Умирујуће и регенеративно, веома је компатибилно са кожом и незаменљиво је за нежну и осетљиву кожу. Нежно је на додир па заједно са нежним мирисом цереалија чини да га употребљавате са задовољством.

  • штити кожу од дехидрирања
  • бори се против старења коже

Синергије

 

➡ Овсено уље за негу косе

  • храни суву косу
  • дисциплинује и омекшава косу
  • јача косу и даје јој сјај
  • штити фарбану косу захваљујући томе што садржи антиоксидансе
  • умирује и храни суву и осетљиву кожу поглавине

Намењено је следећој коси:

  • сувој, искрзаној, оштећеној
  • расцветалим крајевима
  • фарбаној коси
  • иритирана и осетљива поглавина, свраб поглавине

Синергије (за косу)

  • за припрему емулзије после шампонирања или капиларне креме: émulsifiants BTMS et Conditionneur végétal,…
  • за исхрану суве и оштећене косе: биљна уља: кокос, рицинус, авокадо, пракакси, сапоте
  • за јачање косе (у капиларним кремама и нези после шампонирања): actifs cosmétiques Céramides végétales, Honeyquat, Keratin’protect, Silicone végétal, protéines de Soie (ces actifs sont solubles dans l’eau, pas dans l’huile, s’utilisent dans les émulsions),…

➡ Осетљиво на оксидацију!

🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

Разлика између хладно цеђеног (пресованог) и нерафинисаног уља

Набавила сам доста уља, бла бла – то већ знате, помоћ у појашњењу разлике између хладно цеђеног (пресованог) и нерафинисаног уља сам нашла на овом одличном блогу (од раније пратим овај блог; са свим што сам прочитала на том блогу се слажем…):

“1. Хладно цеђена (пресована) уља се добијају природним поступком тј. механичким пресовањем (хладно пресовано) искључиво од једне врсте сировине. Није дозвољено додавање адитива (члан 11, Правилника о квалитету јестивих уља)
2. Нерафинисана уља се добијају истим поступком механичким пресовањем (хладно пресовано) али уз мешање два или више хладно пресована уља или девичанских уља (члан 14, Правилника о квалитету јестивих уља)

Што би рекли другим речима, ово под (2) су мешавине јефтинијег хладно цеђеног сунцокретовог и још неког скупљег уља. Зато обично мање коштају и имају блажи укус. Ради се о миксу природних уља, добијених неагресивним процесом.

Само, ми не знамо колико ту има јефтинијег сунцокрета, а колико скупљег сусама/бундеве/итд. Правилник каже: оно се ставља у промет без назнаке сировине. Другим речима, законодавац мисли да ви већ знате да је ово мешавина више уља, па се не малтретира да вам то каже, нити тражи од произвођача да вам то кажу. Он је дефинисао да се мешавина већ зове “нерафинисано уље”, па шта вас брига шта је ту измућкано 🙂“

Da li znate raziku između hladno ceđenog i nerafinisanog ulja?

🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

О овсеном уљу које сам купила

Нерафинисано, прво хладно цеђење, састав: уље овса, 250 мл, цена (са свим трошковима) 871,52 дин.

➡ Прим. Бобица – често срећем следеће: хладно цеђено, нерафинисано, састав: нпр. 100% коштице шљиве (баш као и ово уље овса).

Закључујем (према српском правилнику) да ако не пише хладно цеђено и нема састава онда је само нерафинисано = мешавина уља (разблажено јефтиним)?

Својевремено сам у Фиренци купила маслиново уље на пијаци од сељака. Било је густо, зелено, мутно и интензивног укуса и мириса. Дан данас у кући спомињемо то уље пошто никада ни пре ни после тога нисмо пронашли тако добро маслиново уље (а море маслинових уља и скупих и јефтиних смо доносили из Италије, додуше купљених у супермаркетима).

Чини се да глобално постоји муљачина око јестивих уља (уз непоштедно сечење палми зарад добијања јефтиног палминог уља).

У овом тренутку према нашем правилнику о јестивим уљима (члан 11, став 1, тачка 3) нерафинисано (мешавина хладно цеђених уља) уље се ставља у промет овако: “јестиво нерафинисано биљно уље, без назнаке сировине“.

 

Рок трајања:

18.01.2018. – 18.07.2019., 18 месеци

Ру. Овсяное масло

Набављено у интернет куповини 21.

Овсено уље које сам купила служи за људску исхрану и за спољашњу употребу. У исхрани може да се пије (2-3 кк пре јела), додаје у јела или у теста.

Упаковано је у тамну стаклену боцу на којој су побројани основни подаци.

 

Састав: уље семена овса

🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

Поређење овсених уља ИП Белов – Арома Зона

Оба су и за исхрану и употребу у козметици. Оба после отварања чувам у фрижидеру.

Не пијем ниједно од ова два уља, па о ефектима на здравље нећу писати (ни теорију а ни лично искуство).

Начин добијања:

Белов – нерафинисано, прво хладно цеђење

АЗ – екстракција алкохолом

Боја:

Белов – светложуто, провидно

АЗ – тамножуто ка наранџастом, провидно

Густина:

Белов – течно

АЗ – доста гушће него Белов

Мирис:

Белов – без мириса

АЗ – благ пријатан мирис

Намењено исхрани – да/не:

Белов – да

АЗ – да

Укус:

Белов – благ, пријатан, орашаст укус; без горчине и/или киселости

АЗ – пун, пријатан, стидљиво слаткаст укус; без горчине и/или киселости

Понашање на кожи:

Белов – масно, не упија се лако, потребна је мала количина (економично), кожа остаје масна

АЗ – није много масно, моментално се упија, брзо се троши, кожа остаје немасна

Цена:

Белов – 250 мл = 4,10 евра (без осталих трошкова)/пресек: 100 мл кошта 1,64 евра

АЗ – 10 мл = 1,25 евра (без осталих трошкова)/пресек: 100 мл кошта 9,90 евра

 

➡ Резиме:

Ова два уља једино имају исти назив 🙂

Не разумем се у уља… Без икаквих нагађања и препоставки, искључиво субјективно: више ми се допада Арома Зонино, убудуће ћу њега куповати!

Додатак:

Као што сам горе већ написала, Арома Зонино уље (пореклом из Шведске) је добијено екстракцијом алкохолом биљног порекла а ИП Белов је нерафинисано, прво хладно цеђење.

АЗ наводи појашњава и образлаже такав начин екстракције:

“Extraction à l’éthanol (alcool d’origine végétale), évaporation de l’alcool, et purification par des procédés physiques (dégommage pour éliminer l’amidon, et microfiltration pour obtenir un extrait très pur).“

У наставку текста наводе и да баш захваљујући оваквом начину добијања овсеног уља оно у себи задржава

  • Avénacines: grâce au procédé d’extraction à l’éthanol, ces saponines naturellement présentes dans l’avoine sont extraites en partie dans l’huile. Elles peuvent aider à former des émulsions stables. De plus, des études ont montré que les avénacines avaient des effets antifongiques.
  • Avénanthramides: composés phénoliques antioxydants, anti-inflammatoires, et anti-prurigineux. Composés actifs reconnus de la poudre d’avoine, leur action apaisante sur les démangeaisons est prouvée. Ces composés hydrophiles ne sont normalement pas solubles dans l’huile, mais le procédé d’extraction spécifique utilisé pour cette huile permet d’en extraire une partie.

 

Са друге стране, произвођач Белов појашњава да је ово уље добијено на пресама (вероватно познатим) немачке фирме које омогућавају са се сачувају сва корисна својства уља за исхрану:

Именно производитель масел ИП БЕЛОВ А.В. занимается прямым холодным отжимом масел на фирменных немецких прессах компании Florapower GmbH, тем самым сохраняя все полезные свойства пищевых масел.

Ко је у праву и како би требало да се добија овсено уље ја не знам, али знам да ми се више допада Арома Зонино уље.

🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

Ево шта каже продавац/произвођач:

Масло овсяное – это природный поставщик аскорбиновой кислоты, ретинола, витаминов группы B, E, K, PP, а также железа, натрия, кальция, марганца и других микроэлементов. Настоящая находка для поддержания молодости, красоты и здоровья кожи. Помогает блокированию воспалительного процесса, выпадению волосяных луковиц. Отлично питает, увлажняет и тонизирует кожу. Доступное и качественное пищевое сырье – лучшая альтернатива разрекламированным кремам.

В состав овсяного масла входят многочисленные витамины А, В1, В2, В6, каротин и минералы, эти витамины участвуют в важных обменных процессах и снижают риск различных заболеваний. Ретиноиды (производные витамина А), которые содержаться в овсяном масле, обладают свойством улучшать зрение.

Овсяное масло считают великолепным диетическим продуктом. Масло из овса применяется и в косметологии, оно быстро впитывается, хорошо успокаивает и смягчает кожу, увлажняя её. Является антиоксидантом, способствует восстановлению клеток печени, предотвращает старение кожи, рекомендуется для борьбы с морщинами.

 

Используется при выпечке хлеба – способствует тому, что тесто лучше поднимается, выпечка получается более мягкой и упругой.

Противопоказания: индивидуальная непереносимость.

Состав: масло из семян овса

Прием: 2-3 чайные ложки в чистом виде при приеме еды или добавлять в блюда.

http://nora-zdorovya.ru/Ovsyanoe_maslo__ml

🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

Идеје за коришћење овсеног уља

Нега иритиране коже зими (на првом месту је овсено уље):

Идеја за мешавину уља за лице (уље овса, уље пшеничних клица и уље пиринчаних мекиња):

помешано са алоја вера гелом ујутро на лице

помешано са алоја вера гелом нанети на косу и оставити преко ноћи ( на суве крајеве може и чисто)

маска за косу пре шампонирања: овсено уље, жуманце, мед и фитокератин

За лице:

 

За косу:

 

➡ Ова мешавина прија приликом излагања коже високим или ниским температурама, као и ветру, пошто има умирујуће дејство на кожу.

Мешавина уља за лице са умирујућим ефектом (хладно време…), природна козметика, diy

🍀 —–💟—– 🌱 —–🌸

Извор особина, намене и графике:

https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/huile-vegetale-avoine-aroma-zone


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
6 Responses
  • Maja
    април 4, 2018

    Zdravo Bobice. Pročitah ovo pre neki dan, pa ne stižem da komentarišem.
    Ne znam odakle ti definicija nerafinisanih ulja!??
    Dok su hladno ceđena upravo takva, nerafinisana su takođe čista ulja, dobijena uz blagu termičku obradu, da bi se ekstrahovalo ulje. Dakle, vrlo čista i kvalitetna ulja. Ako postoji neko mešanje ulja, to može biti samo mešanje npr.različitih vrsta masline. Ali, to je i dalje čisto ulje.
    Ta mešana ulja mogu biti i rafinisana i ne, mogu takođe biti mešavine hladno ceđenih, neko piše čega koliko ima, neko ne. Postoji čak i blago rafinisana ulja, koja se ovim postupkom ‘čiste ‘ od neželjenih primesa, ali su opet kvalitetna. Najslabija kategorija je naravno rafinisana ulja. E tu se otklanjaju sve važne karakteristike ulja i ono postaje bez ukusa i mirisa .
    To je makar ono što ja znam……

    • Бобица
      април 4, 2018

      Мајче, пре свега ти хвала за коментар пошто бих волела да разврзем недоумице око уља (пре свега јестивих).
      Написала сам према ком правилнику су тако разврстана ЈЕСТИВА уља у Србији а ево ти и линк ка правилнику: https://www.tehnologijahrane.com/pravilnik/pravilnik-o-kvalitetu-i-drugim-zahtevima-za-jestiva-biljna-ulja-i-masti-margarin
      Члан 11:
      Jestiva biljna ulja mogu se proizvoditi i stavljati u promet pod sledećim nazivom:
      1) hladno presovano jestivo biljno ulje, sa naznakom sirovine;
      2) devičansko jestivo biljno ulje, sa naznakom sirovine;
      3) jestivo nerafinisano biljno ulje, bez naznake sirovine;
      4) jestivo rafinisano biljno ulje, sa naznakom sirovine;
      5) mešano jestivo rafinisano biljno ulje, bez naznake sirovine;
      6) mešano jestivo biljno ulje, bez naznake sirovine.
      Члан 14:
      Jestivo nerafinisano biljno ulje dobija se mešanjem hladno presovanih jestivih biljnih ulja i/ili devičanskih jestivih biljnih ulja.
      Рекла бих да врло јасно пише – нерафинисано уље без назнаке сировине (члан 11) = мешање хладно пресованих и/или девичанских (члан 14) што може да значи помешано мало скупог и доста јефтиног.
      Дакле, ако на паковању пише само “нерафинисано“ и нема ознаке сировине, онда је то мешавина!!!
      Да, хладно цеђена су такође нерафинисана, али на паковању мора да јасно пише “хладно цеђено“ и назнака сировине.
      Није ми познато да ли постоји разврставање за козметичка уља.
      Како је то по другим државама за сада не знам, мада сам већ почела да истражујем италијанско, француско и енглеско говорно подручје, вероватно ћу једном објавити текст и о томе.

  • Maja
    април 4, 2018

    Ah sa, ja imam organsko ulje ovsa dobijeno CO2 ekstrakcijom (ta su najskuplja) i koristim ga samo u kremi za ekceme! Super ulje, kao i sam ovas.
    Pročitala sam i taj tvoj blog, pa se radovala tvom otkriću godine i oduševljenju. Jako nepoznato i nekorišćeno ulje kod nas.

    • Бобица
      април 4, 2018

      Нисам знала за тај податак о екстракцији, хвала за инфо 🙂 Као што видиш, и мени се више свидело то уље добијено екстракцијом него хладно цеђено.

  • Maja
    април 5, 2018

    Znala sam da si odnekud ‘iskopala’ podatak, da ga nisi izmislila, a pravo da ti kažem za mene su ovo gluposti. Zašto onda ne postoji ‘nerafinisano ulje, sa naznakom sirovine’? Šta bi onda bilo nerafinisano čisto suncokretovo ulje npr? Ovaj zakon kao da zabranjuje da takva ulja postoje, što je čista glupost.
    U kozmetici postoji podela rafinisana, nerafinisana, devičanska (prvo hladno ceđenje) itd. kao i kod jestivih (ne računam ovaj glupavi zakon), s tim što postoji i farmaceutski kvalitet kod nekih, npr. mineralno (koje nama nije zanimljivo). Trenutno mi ne pada na pamet neko takvo kod prirodnih, ako ih ima.
    Interesantno je da dva poznata brenda etarskih ulja u svetu (koja su ovde vidim cenjena, a Amerikanci bacaju drvlje i kamenje na njih, jer su preskupi, nekvalitetni, imali su probleme sa zakonom u vezi kvaliteta, promovišu zabranjene upotrebe e.u. a i rade kao MLM, itd….a što se sve kod nas ne zna) dele ulja na ‘terepeutski’ (therapeutical) i ne znam koje druge vrste. Ovo je potpuni nonsens, jer etarsko ulje je etarsko ulje, nema nivoe kvaliteta. Ako je čisto, onda je etarsko, ako nije čisto, onda uopšte ne može da se naziva etarskim. Sve drugo je zamajavanje potrošača i širenje dezinformacija i to za korist brenda koji terminologijom izdiže kvaliet svojih proizvoda potpuno neopravdano. Nego, kad ljudi ne znaju, onda im to dođe kao neko premijum ulje. Valjda.

    CO2 ekstrakcija se vrši uz pomoć ugljen dioksida, koji, pod određenim pritiskom i temperaturom deluje kao rastvarač, a da pri tome ne utiče na uništavanje ili menjanje sastava biljke, niti se meša sa uljem. Iz biljke se tako ‘iscedi’ uljana komponenta, koja je vrlo čista i kvalitetna, a znamo da je CO2 gas koji se lako odstrani.

    Odoh sad, imam brdooooo posla!

    Pozdrav!

    • Бобица
      април 9, 2018

      Хвала на појашњењима за етарска уља и CO2 екстракцију. Мислим да знам који је то амерички бренд, умало да одем на њихову презентацију на Кипру. Срећом сам изгуглала и кад сам видела МЛМ, одустала сам.
      Ја мислим да је правилник за јестива уља сасвим добар. Нерафинисано уље са назнаком сировине је или хладно цеђено или екстра девичанско.
      Не заборави да је индустрија уља огромна (сви користимо уља у исхрани!), замисли које све преваре постоје у том сегменту имајући у виду разблаживање јефтиним палминим уљем нпр.
      Заборавила сам да напишем да за маслинова уља постоји посебан правилник.
      Поздрав и теби и још једном хвала на драгоценим информацијама 🙂

Шта Би мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *