Абјанга и сусамово уље

Абјанга и сусамово уље

Абјанга и сусамово уље. Понекад, у кућним условима, самостално спроводим разне детоксикације. У тим третманима значајно место заузима и абјанга – масажа сусамовим уљем.

Сматрам да је временски захтевна, па абјангу практикујем само викендом а нарочито кад сам на одмору. У наставку ћу описати како да сами себе масирате сусамовим уљем.

Оригинално, абјангу врше два ајурведска техничара употребом топлог хербализованог сусамовог уља (сусамово уље у коме су скуване биљке; то је уобичајено абјанга уље). Ја немам хербализовано сусамово уље, па употребљавам ово Гранумово:

susamovo-ulje-granum

Абјанга и сусамово уље

За лице најчешће употребљавам ово сусамово уље из чисто практичних разлога – мало је паковање, стоји ми стално у купатилу…:

Абјанга и сусамово уље

Абјанга и сусамово уље

 

Абјанга

Абјанга је масажа целог тела топлим, хербализованим сусамовим уљем, коју изводе два техничара/техничарке који упоредо раде на обема странама тела. Занимљиво је да су истраживачи показали (Смит и Салерно 1991, 1992.) да сусамово уље, које се најчешће користи у абјанги, поседује антиканцерогена дејства, посебно против меланома и рака дебелог црева.

Јапански истраживачи (Фукуда и др. 1990.) су показали да сусамово уље садржи антиоксиданте, чија се снага увећава грејањем – што је редован део традиционалне ајурведске припреме уља за коришћење.

Одабир и редослед покрета се веома разликују од западњачке масаже. Абјанга је тако структурисана да стимулише ослобађање отрова из тела и јача циркулацију у поткожним ткивима. Топло сусамово уље продире кроз поре на кожи, допире до поткожног масног ткива и раствара нечистоће и отрове. Лековити екстракти у уљу добијени врло софистицираним поступком хербализације снажно појачавају делотворност уља. Концентрати ових биљака продиру у кожу и метаболишу се у организму. Према традиционалним ајурведским текстовима, њима се приписује уклањање аме (нечистоће) прво из коже, а затим из ткива, где уклањају блокаде и аму из различитих аспеката Вате, Пите и Капхе.

?

Масажа целог тела топлим уљем пре туширања ујутру се препоручује готово свакоме. Овај свакодневни поступак обезбеђује снажну превентиву и подмлађивање целог тела.

Користи обухватају:

➡ Побољшава циркулацију у телу. Обично онај део тела који је постао укочен или млитав има слабу циркулацију и слаб осећај. Ајурведска уљана масажа ових области може да помогне у поновном успостављању правилне циркулације и активности нервног система.

➡ Обезбеђује прочишћавајући утицај на физиологију. Када трљамо и притискамо тело помажемо у разбијању нагомиланих наслага токсина и нечистоћа које су се локализовале у тим ткивима. Покрет такође ствара топлоту и трење и повећава проток течности кроз крвне и лимфне судове. То помаже у чишћењу и отварању ових важних канала циркулације и елиминације.

➡ Одржава гипкост и младоликост коже. Када се топло уље нанесе на тело, нешто од уља се упије у кожу. Чак и после туширања кожа остаје мека и еластична. Наношење уља помаже у спречавању коже да постане сува и помаже у одржавању њене младоликости.

➡ Ствара стабилизујући и балансирајући ефекат на Вату (Вата са годинама постаје доминантна доша код свих). Сусамово уље је најбалансирајуће од свих супстанци за Вату. Класични симптоми Вата неравнотеже су умор и недостатак менталне бистрине. Када читава површина тела упије ајурведско уље и биљке куване у њему, ови симптоми се смањују и долази до веће равномерности, снаге и стабилности током дана.

➡ Повећава лучење хормона. Ови хормони, укључујући хормон раста и ендорфине, помажу у јачању снаге и имунитета тела.

?

Упутство за абјангу

1) Ујутру загрејте око 1/4 шоље уља мало изнад телесне температуре. Масажу би требало обављати отвореним дланом, пре него прстима. Почните од трљања главе. Ставите малу количину уља на прсте и дланове и почните енергично да масирате лобању. За масирање главе потрошите исто онолико времена колико и на остале делове тела.

2) Затим нежно нанесите уље дланом на лице и спољашњи део ушију. Не морате енергично да трљате ове области.

3) Истрљајте врат спреда и отпозади и горњи део кичме.

4) Нанесите малу количину уља на цело тело пре него што наставите. То ће омогућити уљу да има довољно времена за контакт са телом и бољу апсорпцију.

5) Затим истрљајте руке. Правилно кретање је горе доле преко костију и кружни покрети преко зглобова. Измасирајте обе руке, нарочито шаке и прсте.

6) Преко срца би требало да примените веома нежне кружне покрете. Преко стомака нежне, у правцу казаљке на сату, кружне покрете, пратећи дебело црево од доњег десног дела стомака, крећући се према левом делу стомака.

7) Истрљајте леђа и кичму. Можда ће вам бити тешко да дохватите неке области.

8) Истрљајте ноге. Као и за руке, користите покрете на горе и на доле преко костију и кружне покрете преко зглобова.

9) На крају, истрљајте рис и табане. Стопала се сматрају нарочито важним, стога би на њима требало да проведете сразмерно више времена него код других делова тела. Користите отворени длан и масирајте енергично напред и назад преко табана стопала.

10) Ефекти ће бити још снажнији ако можете да оставите уље на телу неких 15-20 минута пре него што се окупате или истуширате. То лако можете обавити ако обучете неку лагану одећу и радите по кући 15-20 минута пре туширања.

Важне додатне појединости!
1. Набавите јефтине пешкире које ћете користити за брисање након туширања и перите их одвојено са више детерџента и са препаратима за уклањање уља.
2. Ако пешкире сушите у машини за сушење веша, сушите их на слабој температури како би избегли сагоревање преосталог уљаног талога на јакој температури.

Абјанга и сусамово уље

Абјанга и сусамово уље – Како ја то радим!

Као што видите, све је веома једноставно. Једино што захтева топло купатило и време. Ја у купатилу имам мали решо на којем грејем сусамово уље. Уље би требало да буде топло све време, па за време абјанге посуду са уљем склањам и враћам на решо како би било све време топло. Иначе, док ја од главе стигнем до пета, оно би се охладило 🙂 Опрез: да се уље не прегреје па да се не опечете/проспете вруће уље на себе!

Разлика у односу на западну масажу је у томе што се овде почиње од главе и нема притиска нити брзих покрета, већ се лаганим додиром клизи по кожи.

Ја абјангу спроводим увече. Одвојим време за то. Потрудим се да ми црева буду испражњена и тај дан једем лакшу храну. Увече се обилно намажем уље и после тога се туширам веома топлом водом. Само се посушим пешкиром, облачим брзински пиџаму и легнем у кревет.

Једном ми је крвни притисак веома пао (иначе имам низак крвни притисак). Зато је неопходан опрез да се не оклизнете у кади/купатилу!

Добро је да следеће јутро испразните црева и на тај начин избаците нечистоће.

Абјанга и сусамово уље

Чланци који имају било какве везе са ајурведом, на овом блогу се налазе у категорији ајурведа.

Поздрављам вас уз ову фотографију на којој се изводи третман пинда сведа. Планирам да направим ове врећице (набавила)(у њима су биљке… па се потопи у топло сусамово уље… уживање), али не стижем. Нажалост, код нас ових врећица нема у продаји 🙁

Абјанга и сусамово уље, пинда сведа

Абјанга и сусамово уље, пинда сведа

Водећа и последња фотографија чланка нису моје. Записала сам чије су на другом сајту који тренутно није у функцији. Чим га средим, информацију ћу унети и овде. Хвала на разумевању.

No tags 0 Comments

Нема кометара још.

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend