Марокански гел за туширање са расул глином и аргановим уљем, направи сама

Марокански гел за туширање са расул глином и аргановим уљем, diy. Природна козметика направи сама.

Марокански гел за туширање са расул глином и аргановим уљем – Суштински, ово је паста али га гелом називају на АЗ. Служи за прање и исхрану коже, нема функцију скраба. Може да се користи свакодневно. Одлично чисти кожу а није агресиван. Једноставно и брзо се припрема.

Мислим да би овај гел могао да се користи и као маска за масну косу (пре прања). Мени расул глина не прија за косу, па овај гел у те сврхе нисам хтела да пробам.

Кожа је веома лепа после туширања и верујем да чак ни сувокошци не би морали да користе крему за тело после туширања овим гелом! Овај гел сматрам одличним начином употребе уља/путера за негу тела, баш зато што се спира!

Какве везе има спирање? Прошле године сам на летовању, током коришћења козметике коју сам сама завојила, приметила да ми не прија свакодневна употреба чистих уља на кожи (резиме летовања је ОВДЕ).

Наставила сам са коришћењем уља, али сада их искључиво додајем другим препаратима а тек понекад их наносим самостално.

Марокански гел за туширање са расул глином и аргановим уљем се наноси под тушем на влажну кожу и користи као гел за туширање. С обзиром да је направљен од одличних састојака, ја га користим и на лицу.

Идеју за рецепт сам нашла на Арома Зони: https://www.aroma-zone.com/info/recette-cosmetique/secret-de-beaute-marocain-lhuile-dargan-et-au-rhassoul

Није прецизирано да ли је потребан конзерванс (пратићу да ли ће се “покварити“; као конзерванс за сву кућно-прављену козметику могу да користим и онај за храну, јефтин и доступан или пудер од сребра). На АЗ је наведено да се чува на собној температури ван директног сунца, најмање 3 месеца.

Пошто сам ово направила веома једноставно, планирам да убудуће одокативно ставим биљна/етарска уља/ши путер нилотика (какао путер за сапун?) која хоћу/волим/имам па расул глину без мерења додајем до жељене конзистенције.

Веома препоручујем овај рецепт!!!

?

Састојци:

Ја сам (за разлику од савета на АЗ а видевши проблеме корисница) прво одмерила уља у плиткој тегли на вагици па сам мало по мало додавала расул глину. Тако сам избегла грудвице на које се жале они који су већ правили овај гел.

Уколико се појаве грудвице:

 • додати мало воде или
 • приликом коришћења ставити гел у шаку, додати мало воде па растрљати по телу.

Запажања:

⇒ Приликом коришћења, овај гел има тенденцију да се “згрудва“ па размислити за следеће прављење: додати мање расул глине? нарочито зато што је гел стајањем благо очврснуо!

⇒ Два месеца после прављења, веома је очврснуо (мада, остала је мала количина на дну тегле) али се није покварио!

⇒ Следећи пут ставити неко друго етарско уље – не свиђа ми се мирис уља ружиног дрвета.

⇒ Ово је била пробна количина, следећи пут правити исту количину пошто се гел стврдњава па нема смисла правити веће количине. Ова количина ми је довољна за један месец.

Подсетник за брзинско прављење: глина (било која) – уље (било које) у пропорцији 2 – 1, плус етарско уље одокативно/зависно од количине глине и уља.

Марокански гел за туширање са расул глином и аргановим уљем

Нисам се стриктно придржавала количине пошто немам апотекарску вагицу, па су количине које наводим мало другачије од оних на АЗ.

Плитка тегла коју сам користила је згодна за захватање пасте приликом туширања. Користим стаклене посуде за све препарате који ће дуже да стоје, кад год могу избегавам пластику.

Тарирала сам вагицу, додала/одмерила уља:

Марокански гел за туширање са расул глином и аргановим уљем

 

Додам мало расул глине, промешам и све тако док је не потрошим. Ово је много једноставнија варијанта него кад уља додам у глину.

Дакле, глину у уље (а не уље у глину)!

Марокански гел за туширање са расул глином и аргановим уљем

Марокански гел за туширање са расул глином и аргановим уљем

Добила сам пасту одличне конзистенције, ни много густа ни много ретка, без грудвица:

Марокански гел за туширање са расул глином и аргановим уљем

 

Кратка тегла са широким отвором је згодна за употребу:

Марокански гел за туширање са расул глином и аргановим уљем

No tags 2 Comments
2 Responses
 • Ana T
  26 јануара, 2018

  Pa ti si fenomenalna!
  I meni se svakodnevna upotreba ulja pokazala kontraproduktivnom, ali zato neka dobra mešavina (kao npr. puter za telo koji sam dobila od CocoShea) čini čuda za kožu ili Olival suvo ulje za krajeve kose. Za lice se i dalje ne bih usudila 🙂

  • i
   Бобица
   26 јануара, 2018

   Хвала 🙂
   О, да. Мешавина са воденом фазом и/или прашкастом је одличан начин за употребу уља.

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend