Хигијена носа – Насја уље и Ђала нети

Хигијена носа – Насја уље и Ђала нети

Хигијена носа – Насја уље и Ђала нети; Ове две ајурведске технике практикујем већ дуго. Нису ми напорне и захтевне, нису ни скупе и захтевају само добру вољу и пар минута времена.

?

Ајурведско испирање носа ђала нети (jala neti, neti pot) је најобичније испирање носа воденим сланим раствором уз помоћ ове посудице која је специјално дизајнирана баш за то и личи на мали чајник.

Направим слани раствор воде – не треба да буде ни много слано ни неслано (ја употребим шунгирану воду). Вода треба да буде млака (температура тела). Ја со растворим у води директно у овој посуди, рукама затворим ове отворе на посуди па промућкам како бе се со отопила.

Техника је једноставна. Нагнем се над лавабо, дишем на уста, мало искренем главу (кад сипам у десну ноздрву, главу нагнем у леву страну…), овај врх ставим у ноздрву и наливам воду. Вода излази на леву ноздрву и слива се у лавабо. Издувам десну ноздрву и цео процес обавим и на левој ноздрви.

Обе посуде сам купила у Београду. Ову пластичну носим на море, захватим морску воду у флашицу, па у купатилу обавим третман…

Одлична једноставна техника коју сматрам обавезном хигијеном као и прање зуба, умивање

Веома се препоручује особама које пате од поленске кијавице.

Не препоручује се особама које имају често крвављење из носа.

 

Хигијена носа - Насја уље и Ђала нети, jala neti, neti pot

Хигијена носа – Насја уље и Ђала нети, jala neti, neti pot

 

Хигијена носа - Насја уље и Ђала нети, jala neti, neti pot

Хигијена носа – Насја уље и Ђала нети, jala neti, neti pot

?

Постоје различити насја третмани а ја на себи спроводим овај који је одличан за косу и кожу 🙂

Рецепт за насја уље (Nasya oil)уље за ноздрве

У тамној стакленој флашици са пипетом замешам:

Добро промућкам пре сваке употребе.

Флашице са пипетом имам од потрошених производа – добро их оперем/искувам. Пипету користим нову или извучем стаклени део од неке старе и њега прокувам.

У мешавину би било добро додати и 4-5 капи уља ниаули (niaouli) али га ја немам.

 

Легнем на леђа, мало забацим главу и у ноздрву пипетом сипам 5-10 капи уља. Урадим то из два или три пута, једну па другу ноздрву, док не потрошим ту количину уља. Малим прстом  распоредим уље прво у смеру казаљке на сату а онда у супротном смеру по носној слузокожи. Друга варијанта је да на прст ставим уље па прст “гурнем“ у нос…

Насја уље не стављам свакодневно, већ повремено, најчешће као једнонедељни курс. Уместо насја уља, може да се употреби и ги.

Никада га не стављам одмах после испирања носа ђала нети, већ једно радим увече а друго ујутро, увек на празан стомак. Насју обављам: лети увече а у пролеће ујутро (мени је доминантна вата доша, па због тога).

Насја се оригинално ради са хербализованим уљем, али пошто га ја немам, сама га направим према горњем рецепту.

Повећава тарпака капху а балансира прана вату и садака питу. Нарочито је добра за вата дошу (доминантна доша код старијих особа).

Насја има разне користи о којима не бих овде писала пошто је то здравствени сегмент.

Контраиндикације за насју су: трудноћа, породиље, менструација, одмах пре или после јела, акутни ринитис, астма, диспнеја, грозница…

Ја купим ово мало уље (не оно Гранумово за исхрану) и од њега направим насја уље.

Хигијена носа - Насја уље и Ђала нети, сусамово уље

Хигијена носа – Насја уље и Ђала нети, сусамово уље

 

Да ли упражњавате неку ајурведску технику?

 

Дописано 24.09.2017.

https://irecommend.ru/content/promyvanie-nosa-i-gaimorovykh-pazukh-v-domashnikh-usloviyakh

 

Дописано

Обе технике помажу и код Сјогреновог синдрома (Шегреновог синдрома)…

Пратимарша с водой полезна для очень многих типов людей. Её можно рекомендовать в случаях, когда в выделениях из носа присутствуют пятна крови, или при мокроте, связанной с синуситом, ринитом и т.д. Эту практику можно заменить ежедневным водным промыванием носа джала-нети. Обе практики пойдут на пользу во многих случаях заболеваний в области отоларингологии и офтальмологии, а также в общей терапии. Они помогут при сухости глаз, болезни Шегрена, синуситах с кровотечениями и многих других. Бессонница также обычно хорошо реагирует на Насьям или джала-нети с простой водой.

Извор: https://www.ayurveda-kamala.ru/stati/o-polze-nasyam.html

No tags 5 Comments
5 Responses
 • Ana T
  6 априла, 2017

  Zašto ja ovo zamišljam da je neprijatno? 😀

  Sa ajurvedom sam se upoznala kroz kozmetiku i mislim da je cela „nauka“ potrebna i dobra. U ovom ludom vremenu je možda malo teže živeti kompletno po njenim principima, ali treba prihvatiti sve što nam se čini izvodljivim.

  • i
   Бобица
   8 априла, 2017

   Све је индивидуално. Ја сам се испраксала. Баш лепо очисти ноздрве. Ако чистимо усну дупљу, зашто не бисмо чистили и нос кроз који током дана пролазе разна загађења из ваздуха, а многа остану на длачицама у носу 🙂

  • Ana T
   8 априла, 2017

   Skroz ima smisla nego ja zamišljam da je osećaj kao kada ti slučajno uđe voda na moru ili bazenu, što mi nikako nije prijatno 🙂

 • r
  Пеђа
  11 априла, 2020

  Користим ђала нети, изузетна ствар за хигијену носа. Решио сам се задржавања слузи у синусима и пролећне поленске алергије.
  Пластична посудица нети пот има да се купи у свакој апотеци. Препоручујем.

  • i
   Бобица
   1 јула, 2020

   Пеђа, хвала на коментару.

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend