Иван-чај (руски чај)

Иван-чај (руски чај)

Мој омиљени чај Иван-чај, зато о њему пишем овај текст. Донела ми га је прошле године из Русије моја професорка гимнастике. До тада никада раније нисам чула за иван-чај.

Не могу да вам опишем колико ми се допао овај иван-чај. Изузетног је укуса и веома ми прија да га пијем 🙂 Када сам почела да га истражујем по нету, увидела сам да не садржи кофеин а мени то веома одговара – могу да га пијем и уживам у њему и после поднева. Још од студентских дана не пијем кафу после поднева иначе не бих могла да заспим. Кафу пијем ујутро зато што имам низак крвни притисак и без кафе бих тешко функционисала 🙁 Зато ми је овај чај савршен – даје ми бодрост, отклања умор а не смета спавању!

Одлична алтернатива за све који не могу или не желе да пију напитке са кофеином!

Нисам љубитељ црних, зелених, пуер… чајева којима морам да додајем млеко и шећер како бих поправила укус и могла да их пијем. Поред тога, сви ти чајеви делују на мене веома разбуђујуће па ми се ни то не допада. Није то за мене, више ми се од њих допадају камилица и хибискус 🙂

🌺

лат. Epilobium angustifolium (син. Chamaenerium angustifolium, Chamerion angustifolium)

ру. Иван-чай узколистный, или Кипрей узколистный, или Копорский чай

Народни руски називи: кипрей, плакун, скрыпник, копорский чай, хлебница, мельничник, дремуха, маточник, копорка, русский чай

ср. Кипровина, врбица, врбовица – биљка из породице пупољки (Onagraceae)

енг. Rosebay Willowherb, in North America as fireweed, in some parts of Canada as great willowherb, and in Britain as rosebay

Својевремено у Русији веома цењен и скуп чај (често су га и фалсификовали) који је добио име по насељу Копор у Петербуршској губернији које је било центар производње “копорског чаја“ и одакле се трговало овим чајем по Европи и целој Русији све до почетка XX века.

 

Иначе, веома медоносна биљка.

Ево како изгледа биљка од које се добија иван-чај:

Иван-чај

извор фотографије:  http://www.ivan-teas.ru/images/article/orig/2015/09/kak-vyglyadit-ivan-chaj–3.jpg

🌺

Интересантан текст о руском чају са

http://www.ruskicaj.rs/info/13/Sta-je-pravi-originalni-ruski-caj/

 

“Прави оригинални руски чај није оно што вам продавци чајева нуде у специјализованим радњама здраве хране. Ако уђете у неку од њих и љубазно затражите да купите руски чај, добићете различите одговоре. Неки ће вам одмах понудити црни (кинески, индијски или цејлонски) чај, и рећи да је то руски чај. Други ће вам понудити такође црни грузијски чај и рећи да је то прави руски чај. Нудиће вам неко и зелени грузијски, кинески или индијски чај и рећи да је то руски.
Све ово што ће вам у први мах понудити је у ствари прерађен, или полупрерађен лист такозване чајне биљке Camelia sinensis. Биљке која се плантажно узгаја више од 120 година у Индији, Цејлону, Кини, Грузији и многим другим земљама са топлијом климом. Осетљива је на ниске температуре и једноставно се не може узгајати у рејонима где су зиме јако хладне (Сибир, Аљаска и Северна Европа).

⇒ Camelia sinensis је плантажна, вишегодишња, дрвенаста, зимзелена топлољубива биљка осетљива на ниске температуре и потпуно је зависна од човека и савремене агротехнике. Биљка је јако богата кофеином.

⇒ Epilobium angustifolium – руски чај, је дивља, једногодишња, зељаста самоникла биљка прилагођена оштрим климатским условима (Сибир).
Биљка не садржи кофеин.

Оригинални руски чај се добија од листова дивље, самоникле лековите биљке Epilobium angustifolium, која у природи слободно расте на подручјима северније климе, као што је сибирска, северно-европска и северно-америчка регија.

Јасно је стога да Camelia sinensis – чајна биљка – чај, нема ама баш никакве везе са Русијом, и наравно никада није била и не може бити руски чај. Ради се дакле о две сасвим различите биљке.

Ако инсистирате и покажете продавцу своје основно познавање чајева, он ће вам се љубазно извинити и рећи да нема оригинални руски чај. Признаће вам практично да је покушао у први мах да вас превари и да вам „ували“ нешто сасвим друго од онога што сте му тражили.

Питамо се, откуда веза руског чаја (Epilobium angustifolium) са чајном биљком (Camelia sinensis)? Откуда ово лажно представљање и откуда већ устаљен обичај трговаца да покушавају да нас преваре?
Не ради се овде о случајном „незнању“ трговца или продавца чајева. Ово је у ствари последица једне смишљене пре свега енглеске преваре која траје већ више од сто година.
Једноставно се противправно експлоатише назив јако популарног бренда с краја деветнаестог века (Руски чај или Копорски чај) за којим је у то време у Европи постојала невероватна тражња сразмерно лековитим својствима које је поседовао.

Од биљке Epilobium angustifolium, Руси су већ више од хиљаду година уназад справљали напитак који се у Европи и Азији традиционално називао руски или још прецизније Копорски чај. Овај други је име добио по месту у Лењинградској области Копор где је био концентрисан највећи број произвођача овог чаја.

Копорски – црни чај, добијао се потпуном или делимичном ферментацијом листова ове лековите биљке. Листови су излагани процесу ферментације пре сушења, ради добијања пунијег и квалитетњег укуса.

Руски или Копорски или Иван-чај је напитак који је у стању да излечи скоро све болести човека – веровали су људи онога доба. Европски лекари тог времена, редовно су препоручивали пацијентима овај напитак као лек.

Копорски или руски чај је био толико популаран у Европи средином деветнаестог века, захваљујући чему је деведесетих година истог доспео на друго место листе извозних артикала тадашње Царске Русије.
У средњевековној Русији је чак служио и као средство плаћања уместо новца.

Енглеска, као традиционални потрошач чаја је у то време била највећи увозник овог напитка. Како производња није могла да покрије потражњу (биљка се сакупља у природним стаништима), добар део Европе је до руског чаја долазио путевима кријумчара и шверцера.
Енглези су схватили да нема довољно понуде Руског чаја колика је тражња за њим.
Дошли су на идеју да искористе ову ситуацију. Лако су дошли до огромних поседа у Индији и на њима засадили велике плантаже чајне биљке Camelia sinensis, која се тамо традиционално користила за разбијање поспаности (кофеин), али која није имала никакву популарност у Европи. Имала је јако сличан укус са руским чајем што им је за почетак било сасвим довољно. Јефтина радна снага, огромне плантаже и активна медијска кампања били су предуслови за добру зараду на чају, што су управо и искористили.

Енглеска Источно Индијска Компанија (једна од првих мултинационалних компанија у свету) је крајем деветнаестог века била иницијатор велике преваре европских потрошача, која и дан данас траје.
Како је и лист чајне биљке такође могао да ферментира, почели су да производе црни индијски и цејлонски чај, који су Европљанима понудили уместо копорског – руског црног чаја.
Укус им је био сличан, тако да су успешно почели да избацују скупи руски производ и уместо њега пласирају свој јефтини „Индијски чај“ од Camelia sinensis под старим провереним брендом “Руски чај“.
Превара им је, због сличног укуса и несташице руског чаја, јако добро успела и Европа је убрзо заборавила прави укус оригиналног руског чаја који се справља од Epilobium angustifolium.
За негативне последице кофеина којим обилује индијска чајна биљка се тада није ни знало.
Имали су убрзо багателно јефтину сопствену производњу чаја. Могли су да га производе у огромним количинама и тако задовоље све потребе тржишта, за разлику од руског чаја који се није могао гајити плантажно, али је зато био без кофеина и многоструко кориснији за здравље човека.
Ко међутим брине за здравље људи. Дух капитализма је налагао да остваре што већи профит, да избаце руског конкурента са европског тржишта и постану светски монополисти над чајем.

Октобарска револуција и долазак комунизма у Русију ишао им је на руку. Као резултат опште медијске, трговинске, и сваке друге блокаде према СССР-у потпуно је са Европског тржишта нестао руски чај и чудотворна лековита биљка како су је називали крајем деветнаестог века (Epilobium angustifolium) отишла је у заборав. На њено место, доведена је мање вредна и кофеина пуна чајна биљка Camelia sinensis која је захваљујући пропаганди и реклами „попримила“ све особине руског чаја.

Руски чај се међутим, захваљујући квалитету и лековитости последњих десетак година нагло враћа на тржиште Европе и Америке на место које му с правом припада. Epilobium angustifolium се већ сада налази у преко 1200 различитих производа фармацеутске и козметичке индустрије.“

🌺

Начин употребе иван-чаја

Мера: једну кафена кашичицу прелити на 2 дцл воде. Чај прелити пар минута након што вода проври.

Ако хоћете блажи чај, прелијте га водом температуре 80о С.

Напитак се може пити и охлађен/хладан а ако хоћете да га подгрејете не би требало да проври.

Пити три пута у току дана. Може да се пије у било које доба дана пошто нема кофеина па не омета сан.

Иван-чај се може заварити и до 3 х – боље речено, исту количину чаја је могуће искористити 3-5 пута! То представља његову особеност.

Одвар садржи у себи етарска уља па се зато напитак не квари ни по неколико дана, мада га је увек боље пити свеже приправљеног.

Нема потребе да се заслађује.

Чај не треба да долази у контакт са металним деловима (кашика, цедиљка).

За иван-чај користим ове папирне кесице:

Иван-чај

Иван-чај

Иван-чај

 

🌺

За шта је користан иван-чај (са нета)

Захваљујући томе што садржи беланчевине, иван-чај даје организму енергију и осећај ситости (зато је тако користан у борби са вишком килограма). Не садржи кофеин, али зато садржи разне супстанце које доводе организам у равнотежу и тонус: отклањају напор и умирују уколико је потребно. И супротно, тонизирају организам и дају човеку снагу уколико је човек уморан.

Иван-чај садржи разне витамине, микро и макроелементе…

Од болести

За чишћење лимфног система (Е.Свитко – „Золотые рецепты фитотерапии“) – 1 ск прелити са 0,5 л провреле воде, оставити преко ноћи у термосу; пити 5 х дневно по 100 мл пре јела.

Мигрена, нервоза – одвар иван-чаја показује благи умирујући ефекат. Зато се препоручује женама које су изложене стресу на послу или код куће.

Несаница – има седативни ефекат, нормализује убрзан рад срца; помаже организму да се припреми за дубоки спокојни сан.

Камен у жучним путевима – нормализује рад жучне кесе. Препоручује се као профилакса особама старијим од 35 година.

Кажу и да се у виду облога користи (као помоћно средство) у лечењу кожних обољења: екцем, атопијски дерматитис, псоријаза и других, нарочито ако су та кожна обољења праћена проблемима са гастроинтестиналним трактом и неурозама.

 

За лепоту

Помаже у борби против вишка килограма. Чисти организам од токсина, нормализује процес варења. Тј. одстрања све проблеме који не дозвољавају да човек смрша. Умањује осећај глади и после њега је смањена жеља за слатким. Чај је сладак на укус па се пије без шећера. Како би се постигао ефекат, неопходно је да се пије редовно.

При редовној употреби иван-чаја побољшава се стање коже, косе и ноктију захваљујући томе што садржи витамине и антиоксидансе.

 

Иван-чај у нези косе

Иван-чај храни и јача корен длаке, стимулише раст, побољшава прокрвљеност поглавине, превенира себореју и ћелавост. Маске са иван-чајем тонизирају и суше косу.

Маска за масну косу од иван-чаја и слачице

Прах слачице (3 ск) прелити одваром иван-чаја (10 мл) и још толико топле воде како би се направила паста. Нанети на целу дужину влажне косе и држати 10 минута; смити прохладном водом; маску примењивати једном недељно.

 

Иван-чај код женских проблема

 • Обилна, болна менструација – прелити 1 кк са 200 мл вреле воде, да стане 5 минута; пити топло.
 • Вагинална кандидијаза (бело прање) – прелити 1 кк са 200 мл вреле воде, да стане 5 минута; пити 3 х дневно пре сваког оброка.
 • Прираслице јајовода и бесплодност – прелити 1 кк са 200 мл вреле воде, да стане 5 минута; пити 3 х дневно пре сваког оброка.
 • Полицистични јајници – прелити 1 кк са 200 мл вреле воде, да стане 5 минута; пити 3 х дневно пре сваког оброка.

 

Иван-чај код мушких проблема

 • аденом и упала простате – пити иван-чај у било које време, без ограничења.

 

Контраиндикације за коришћење иван-чаја

Иван-чај је штетан ако се много дуго непрестано пије. Могу да се јаве проблеми са органима за варење и јетром/дисфункција желудачно-цревног тракта.

У контраиндикације спада лично неподношење које може да доведе до алергијске реакције и лоше згрушавање крви (хемофилија).

Опрез при употреби иван-чаја код нарушеног згрушавања крви (тромбофлебитис и проширене вене).

*****************

Ферментисани иван-чај је одличан за алкализацију организма!

Извор: https://marislavna.ru/recepty/metody-ochischeniya-organizma/alkalization-of-the-body-the-essence-and-basic-principles/

🌺

Иван-чај који сам добила – рецензија

Добила сам ферментисани усколисни иван-чај са бобицама глога упакован у кесу у картонској кутији који сам пресула у теглу. Била сам изненађена како је био добро пресован – из мале кутије (60 гр чаја) се појавила велика количина чаја у великој тегли 🙂

 

Иван-чај, руски чај

Иван-чај, руски чај

 

Иван-чај, руски чај

Иван-чај, руски чај

 

Ево како изгледа иван-чај:

Иван-чај

Иван-чај, руски чај

 

На кутији је исписан  начин употребе и све остало…

Иван-чај, руски чај

Иван-чај, руски чај

 

Чувати на сувом тамном месту. Тежина: 60 гр.

Иван-чај, руски чај

Иван-чај, руски чај

 

Датум прављења:

Иван-чај

Природни производ, ручно сабран.

Иван-чај

 

У складу је са ЕАС стандардом:

Иван-чај

 

У чају нисам приметила убуђале травке као ни прашину, чини ми се да је овај произвођач добар (већ се појавило доста фалсификата овог чаја, па би и о томе требало водити рачуна при набавци).

Иван-чај направим као сваки други чај 🙂 Унутра се налазе и бобице глога које избацим (глог снижава крвни притисак а мени то није потребно).

Укус завареног чаја је пун са лаганим нотама дрвета и веома ми се допада. Помало је медно-слатки, воћни, топао. Кажу да ферментисање мења састојке у листићима и зато се укус иван-чаја разликује од укуса чаја само сушених трава. Рекла бих да је то тачно.

Скуван иван-чај има лепу ћилибарну боју, а при сваком следећем коришћењу исте количине чаја боја постаје видно светлија.

Иван-чај није јак нити горак (а ни кисео) па не захтева додавање нити млека нити шећера. Уобичајено пијем чај без шећера, па тако и овај. У последње време смо набавили одличан мед па кад пијем чај прво на врх кашичице меда ставим у уста па заливам прохлађеним чајем – одлична комбинација!

Овај чај на мене ујутро делује тонизирајуће и чини ме бодром без обзира што не садржи кофеин.

Када га пијем поподне, не омета ми сан. Но, нисам приметила ни да ме успављује (као што то наводе на нету; мада, наводи се да балансира оно што је у неравнотежи а ја са сном немам проблема).

Не пијем га редовно па о ефектима редовне примене не могу ништа да кажем.

На нету читам да га Рускиње пију нпр. једном у два месеца по 7 дана 3 х дневно у циљу превентиве, пробаћу и ја тако.

➡ Веома препоручујем овај чај – одлична комбинација пријатног са корисним 🙂 Must have!

🌺

➡ Варијанта коју хоћу да пробам са иван-чајем је: иван-чај, млеко у праху и со.

Традиционални калмички чај

(већ сам писала о овоме у другом тексту, али остављам себи подсетник и овде)

Традиционални калмички чај, омиљени напитак Џингис кана се назива још и Хан-чай (Хаан чай). Кажу да даје снагу и издржљивост, подиже општи тонус, даје организму силу и енергију?!

Одлично гаси жеђ по врућини.

Састоји се од иван-чаја (или зеленог чаја)млека у праху и соли. Пробаћу да направим сама мешавину (пробати да уместо соли ставим шећер?), па ми је ово подсетник. Смеса се прелије врућом водом пре употребе. Иван-чај би требало да буде веома ситно млевен!

За њега сам први пут чула захваљујући Натура Сиберики.

Линк: http://www.naturasiberica.ru/products/exclusive/khan-chay/

Многи дијетолози препоручују употребу калмичког чаја за скидање килограма, као и дојиљама за побољшање лактације.

Веома је хранљив па човек после њега дуго нема потребу да једе.

(Моја варијанта: прелити иван-чај, овај који имам, врућим млеком па посолити?)

🌺

Извори и корисни линкови

http://lektrava.ru/encyclopedia/ivan-chay/?sphrase_id=94458

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D1%87%D0%B0%D0%B9_%D1%83%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BD%D1%8B%D0%B9

http://www.ruskicaj.rs/index.php?page=detaljnije/8/Ruski-caj—crni

http://www.ruskicaj.rs/info/13/Sta-je-pravi-originalni-ruski-caj/

https://irecommend.ru/content/ivan-chai-trava-muzhskoi-sily

http://rus-iznachaynaya.ru/catalog/tea-berry/55-ivan-tea-hawthorn

https://irecommend.ru/taxonomy/term/957063/rating

https://forum.krstarica.com/showthread.php/722280-Za-koje-sve-bolesti-moze-da-se-koristi-ruski-caj

http://www.ayzdorov.ru/tvtravnik_ivan_chaii.php

http://matveychev-oleg.livejournal.com/2498079.html

https://irecommend.ru/content/vspomnit-vse-kakoi-chai-my-pili-do-poyavleniya-chaya-ivan-chai-otrada-kofeinofobov-i-slavyan

https://ivan-tea.ru/articles/2017/ivan_chay_chudesnyy_podarok_prirody_polza_i_primenenie/

https://ivan-tea.ru/articles/2017/makro_i_mikroelementy_v_ivan_chae/

https://ivan-tea.ru/articles/2017/vitaminy_v_ivan_chae_/

http://www.ivan-teas.ru/svojstva-protivopokazaniya/volosy/

http://www.ivan-teas.ru/svojstva-protivopokazaniya/kozhnye-zabolevaniya/

http://www.ivan-teas.ru/obshchee/gitler-unichtozhil-fabriku/

И нацисти су се трудили да униште поља иван-чаја и фабрику у Копору.

Интересен тот факт, что в 1941 году генералу-командующему одной из немецких группировок Гитлером был отдан приказ не идти к Ленинграду, а разрушить объект в Копорье. Этот объект Гитлер называл «Река жизни». Он представлял собой лабораторию, в которой создавали травяные напитки по старинным русским рецептурам. И основой этих рецептур выступал именно иван-чай.

 

L’épilobe (Epilobium angustifolium) – prostate, cystites, diarrhées

🌺

Да ли сте пробали иван-чај?

5 Responses
 • v
  Владан
  24 септембра, 2018

  Скоро сам боравио у Гачинској области, Лењинградског реона. Добио сам два паковања Иван чаја, као једног од симбола Русије. Један је са додатком (смородине) а други (облепихом). Бобичасте биљке које мислим да не постоје у Србији, тако да и превод вероватно не постоји.
  На жалост Руси не пију толико Иван чај, али га свака кућа има. Као што и свака кућа у Србији вероватно има паковање камилице, шипка, нане, липе…

  Руси пију свакодневно зелени или црни чај. Млади више конзумирају зелени, а старији црни.
  У сваком ресторану понудиће вас обавезно чајем или кафом. Од чајева избор је само зелени или црни.

  Већина руса бар два или три пута дневно пије чај. Минимално.

  • i
   Бобица
   24 септембра, 2018

   Владане, хвала на лепом коментару.
   Смородина је рибизла (црвена), а облепиха је пасји трн.
   Да ли Вам се свидео Иван чај?

 • v
  Владан
  24 септембра, 2018

  Наравно. Иван чај је изврстан. Могу да га упоредим са неким нашим биљним чајевима. Слични су, али дефинитивно сваки од њих има своју ноту.

 • m
  Seada
  18 августа, 2019

  Gde mogu kupiti Ruski Ivanov caj

  • i
   Бобица
   18 августа, 2019

   Погледајте у некој од интернет продавница које продају руске препарате, нпр. Мала руска апотека или https://haralampije.rs/

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend