Калцинисана сода (пинтерска), употреба у домаћинству

Калцинисана сода (пинтерска), употреба у домаћинству

Калцинисана сода (пинтерска) ми је незаменљива у одржавању куће (при том на еколошки начин) и мислим да заслужује посебан текст. Апсолутни must have!

Може да се купи и у Србији, о томе ниже у тексту.

Цело лето сам генерално спремала кућу, око куће, канцеларије… и да нисам имала калцинисану соду и Бриошенов црни сапун, потрошила бих брдо пара. Мешавина калцинисане соде и Бриошеновог црног сапуна се показала одличном и веома је једноставно направим. (Сад ми је проблем што Бриошеновог црног сапуна више нема у продаји а остало ми га је сасвим мало.)

 

У празну пластичну дволитарску флашу сипам:

 • 2 супене кашике калцинисане соде
 • 2 супене кашике меког црног сапуна Жак Бриошен

Прелијем врелом водом и оставим да се растопи и охлади.

(Дакле, на литру воде иде по 1 супена кашина калцинисане соде и меког црног сапуна.)

Када ми треба да спремам кућу, у ванглу/кофу сипам чеп ове мешавине, додам етарско уље сибирске јеле (због тога сам поново купила ово етарско уље, овај пут на Арома Зони, било је на промоцији, текст је ОВДЕ) (може и без етарског уља; може и неко друго етарско уље: чајног дрвета, рузмарина…) и перем све редом. Не захтева испирање.

Имам две те дволитарске флаше напуњене овом мешавином, чим се једна потроши, одмах правим резерву.

Ова мешавина једино није добра за стакло: прозори, стакла на вратима и огледала.

Дакле, перем/бришем и намештај и мермер и подове и зидове и плато испред куће и посуде за кућне љубимце, баш све.

Са овом мешавином може и веш да се пере, да се скидају флеке… уз евентуални додатак натријум перкарбоната за бели веш (прање од 60 степени и више), али ја је за то не користим. (када се користи за веш, на литру охлађене мешавине додати 50 капи етарског уља нпр. лимуна или грејпа; водити рачуна о следећем: етарска уља бивају “уништена“ на температурама већим од 40°C)

 

Калцинисану соду користим и за прављење детерџента за веш – текст је ОВДЕ и ОВДЕ (други текст је на француском; то ми је нови рецепт и сада правим по њему). Набавила сам домаћи пераћи (сеоски) сапун за веш од свињске масти (2 велика комада сам платила 100 динара) па од њега и калцинисане соде правим детерџент који је сасвим добар.

 

Калцинисана сода (пинтерска)

 

 

♥ Када је веш мало више запрљан (кухињске крпе, столњаци…) у машину за веш (у преграду за детерџент, заједно са детерџентом) додам 2 супене кашике ове соде!

 

♥ За отпушавање судопере/канализације – сасути 2-3 супене кашике калцинисане соде у одвод. Оставити пар минута па насути литру кипуће воде. Оставити сат времена. Уколико је много запушено: сасути 2-3 супене кашике калцинисане соде у одвод. Оставити пар минута па насути 1 шољу сирћета и литру кипуће воде па употребити гуму за отпушавање.

***********

Nettoyer les toilettes

L’astuce:

Versez 3 cuillères à soupe de cristaux de soude au fond de vos toilettes et laissez agir pendant 1 heure.

Frottez ensuite puis rincez à l’eau claire.

https://www.lebriochin.com/soin-de-la-maison/conseils-astuces/nos-conseils-et-astuces/les-astuces/entry-170-nettoyer-les-toilettes.html

 

? —– ? —– ?

Калцинисана сода је натријум карбонат Na2CO3

Није исто што и:

 • сода бикарбона NaHCO3
 • каустична сода NaOH

Моћан одмашћивач и мултифункционалан у чишћењу

Синергије (према Арома Зони):

 

Назив на француском: Cristaux de soude

Назив на руском: Кальцинированная сода

Назив на енглеском: Sodium carbonate (also known as washing soda, soda ash and soda crystals); Sodium carbonate is well known domestically for its everyday use as a water softener. Water softening is the removal of calcium, magnesium, and certain other metal cations in hard water. The resulting soft water requires less soap for the same cleaning effort, as soap is not wasted mopping up calcium ions. Soft water also extends the lifetime of plumbing by reducing or eliminating scale build-up in pipes and fittings. Water softening is usually achieved using lime softening or ion-exchange resins.)

? —– ? —– ?

Први пут сам калцинисану соду купила на Арома Зони (од Францускиња сам и сазнала да то постоји 🙂 ), текст је ОВДЕ.

Калцинисана сода (пинтерска)

Калцинисана сода (пинтерска)

 

Следећи пут сам калцинисану соду купила у пољопривредној апотеци у Каменичкој (Београд). Килограм сам платила 139,00 РСД (28.04.2018.) што је значајно повољније него ова са АЗ! Босански је произвођач.

Калцинисана сода (пинтерска)

Калцинисана сода (пинтерска) босанска

 

Калцинисана сода (пинтерска)

Калцинисана сода (пинтерска) босанска

 

Скоро сам купила ову румунску калцинисану соду (узела сам одмах две киле) у пољопривредној апотеци на видиковачкој пијаци (тамо идем по одличан козји сир). Такође је коштала око једног евра за килограм (паковање је по килограм). Ова румунска је баш као прах.

Више ми се допада она босанска која је ситнозрнаста.

Калцинисана сода (пинтерска)

Калцинисана сода (пинтерска) румунска

 

******************

Коментари на текст:

https://irecommend.ru/content/moi-gel-dlya-stirki-i-uborki-po-retseptu-ot-avstraliiskoi-masteritsy-kerryanne-retsept-fotki

 

svetn 16.05.2014

Гель отличный, готовлю такой уже несколько месяцев, жаль, что раньше этот рецепт не знала, но у меня всё проще– в течении месяца собираю все обмылки (хозяйственное мыло из ванной и кухни, туалетное из душевой кабины и с раковины в ванной комнате-грамм 200-250 получается) и замачиваю на недельку в пластиковом ведерке, когда эту размоченную „кашу“ перекладываешь в кипяток- она прекрасно растворяется, не надо заморачиваться с теркой, воды, кстати, я беру литра 3 и пол пачки (200грамм) кальцинированной соды, получается плотный „холодец“ его нарезаю „кирпичиками“ грамм по 150 и храню на полке в туалете в пластиковой таре. При стирке бросаю в бак „кирпичик“ и загружаю бельё, плотный гель в горячей воде быстро растворяется. Такой метод, мне кажется, удобнее и аккуратнее, когда я варила именно гель, мне не очень нравились разнокалиберные емкости на полочке и обязательно ляпнется на пол около стиральной машины, когда это чудо отмеряешь ложкой

? —– ? —– ?

Користите ли калцинисану соду у домаћинству?

8 Responses
 • Ana T
  6 децембра, 2018

  Ne koristim i ne razumem se u sve te sode 😀 ali moram i ja da pohvalim Briošenov sapun, s tim da sam ga ja koristila i na ogledalima i nekim staklima i skroz sam zadovoljna!

  • i
   Бобица
   13 децембра, 2018

   Препоручујем ти да набавиш калцинисану соду и помешаш са црним сапуном. Одлична ствар.
   Мило ми је да ти се свидео Бриошенов црни сапун 🙂

 • l
  Аглаја
  9 фебруара, 2020

  Не видим више на оном сајту Бриошенов црни сапун. Хтела сам и ја да помешам са калцинисаном содом и да ми то буде детерџент. Где наћи сапун! Како сада правите детерџент?

 • l
  Аглаја
  9 фебруара, 2020

  Све похвале за Ваш труд, и знање.

 • v
  Spomenka Vitez
  18 новембра, 2020

  Odličan tekst! Hvala na ovim savjetima. Da li znate mogu li očistiti perjane jastuke, odnosno samo perje, jer bih im promenila angin navlake. Razmišljala sam da sipam samo zrnca sode u perje i istumbam i ostavim, pa kasnije da ih rastresem i ubacimo u nove navlake. Ili nešto drugo? Hvala, pozdrav. Spomenka

  • i
   Бобица
   19 новембра, 2020

   Споменка, колико се сећам, за перје је најважније да се добро осуши после прања. Моја мама је перје из јастука прала искључиво када су велике врућине како би га добро осушила. После прања перја извађеног из јастука, раширила би перје на велику површину и окретала више пута дневно док се добро не осуши. После тога га је стављала у нови ангин.
   Ја не бих стављала калцинисану соду у воду за прање перја.
   Вама хвала на коментару и пуно поздрава, Бобица.

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend