Креме са СПФ фактором – за и против

Креме са СПФ фактором – за и против

Креме са СПФ фактором – Свашта се по нету пише о кремама са СПФ фактором. Са једне стране нас непрестано убеђују: неопходно је да наносите креме са заштитним фактором како би сте се заштитили од карцинома и прераног старења коже! Са друге стране нас убеђују да састојци заштитних крема против сунца чине нашој кожи већу штету од сунца! Шта је истина?

Мало сам истраживала… нешто сам знала од раније, много сам новог сазнала 🙂

?

Креме са СПФ фактором – Дописано 18.6.2017.

Објавила сам 2 посебна чланка у којима сам побројала природна средства за сунчање и рецепте:

Природна козметика за сунчање – летовање 2017-е

Природна средства за сунчање

А овде је и резиме употребе природне козметике за сунчање:

Природна средства за сунчање и брже тамњење коже – резиме летовања 2017-е

?

Извори и скраћенице су на крају текста. У тексту је плавим бројем линкован извор за сваку реченицу/део текста. У тексту ћу под СПФ подразумевати и УВБ и УВА заштиту, мада се СПФ званично сматра само УВБ заштита а УВА би требало да се посебно означи/назначи.

?

Шта ми је од раније познато?

 1. да сунчево зрачење може да узрокује рак коже
 2. да сунчево зрачење доводи до прераног старења коже

Шта ми је од раније није познато?

 • много тога!

?

Сунчево зрачење може да узрокује рак коже

iarc2

Креме са СПФ фактором

The International Agency for Research on Cancer (IARC) је специјализована агенција УН и званични је извор информација у вези са карциномом. Наука је утврдила да сунчево зрачење може да узрокује рак коже [31].

iarc3

Креме са СПФ фактором

 

У Аустралији и Северној Америци, УВ филтери/апсорбери за средства за сунчање су класификовани као лекови [8]. У тим државама, произвођачи немају обавезу да у лековима назначе неактивне, као ни супстанце које нису лековите [12].

У Европи и у Јапану се сматрају козметичким производима [8].

 

Употреба средстава за заштиту од сунца по глави становника [8]:

Креме са СПФ фактором

Креме са СПФ фактором

? Прим. Бобица – Интересантно је да се у азијској регији (Јапан, Кина…) у којој је за жене дефиниција лепоте белина лица, веома мало употребљавају средства за заштиту од сунца (у поређењу са ЕУ/НА), а истовремено највише средстава за избељивање лица стиже баш из Азије (вероватно се не излажу сунцу?). Претпостављам да они употребљавају природна средства за заштиту од сунца, као што је нпр. пудер од бисера који штити од УВ зрачења и избељује лице.

Учесталост меланома међу младима значајно расте!

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) наводи да се најмање 61 % одраслих Американаца штити од сунца [5].

Без обзира на непрестана упозорења о опасностима излагању сунчевом УВ зрачењу и индустрији средстава за заштиту од сунца која обрће милијарде долара, меланом се у САД јавља три пута чешће у односу на пре 30 година [2].

Бројне студије 90-их указују на чешћу појаву меланома код људи који често користе препарате за заштиту од сунца (Autier 1998, Beitner 1990, Westerdahl 2000, Wolf 1998). Друге студије указују да sunscreens штити од меланома (Autier 1995, Green 2010, Westerdahl 2000, Wolf 1994) [5].

Парадоксално, код запослених који раде напољу је мања учесталост меланома него код запослених који раде у затвореном простору (Radespiel-Troger 2009) [5].

? Прим. Бобица – Ово би могло да се објасни тиме да послодавци, суочени са потенцијално огромним одштетним сумама, штите запослене не само препаратима за заштиту од сунца већ и другим средствима личне заштите, што указује да коришћење само препарата за заштиту од сунца није довољно.

?

Проблеми са куповним СПФ препаратима

Како нас произвођачи обмањују?

Око 3/4 производа које је Environmental Working Group (EWG) (Прим. Бобица – озбиљно и моћно америчко удружење које сваке године издаје Водич за заштиту од сунца) испитивала нуде мањи степен заштите него што се то наводи на паковању и садрже забрињавајуће састојке као што је oxybenzone, хормон дисруптор или retinyl palmitate, форма витамина А која може да оштети кожу. Без обзира на јасне чињенице, влада САД још увек дозвољава многим средствима за заштиту од сунца тврдњу да помажу у превенцији карцинома коже [2].

EWG је 2014-е у свом водичу публиковала да су прегледали више од 2000 препарата за сунчање од 257 брендова. Утврдили су да више од 75% њих садржи токсичне хемикалије које повећавају ризик од карцинома и других обољења [19].

Food and Drug Administration (FDA) је 2011-е поставила нова правила за средства за заштиту од сунца којима не дозвољава лажна маркетиншка обећања like “waterproof” and “sweatproof” на паковањима ових производа. Али, FDA и даље дозвољава већини средстава за заштиту од сунца тврдњу да имају улогу у превенцији карцинома коже [2]!!!

Како делују и какву штету праве куповни препарати за заштиту од сунца?

 1. Хемијски и минерални филтери

Постоје две врсте активних састојака у заштити од сунца: хемијски и минерални филтери. Делују на различите начине [4].

Хемијски филтери апсорбују УВ и трансформишу их у зраке нештетне за кожу и тако штите од сунца [9].

Најчешће су комбинација 2-6 активних састојака: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate and octinoxate [4].

Хемијски филтери нису биодеградабилни и одговорни су за загађење воде и морског екосистема [9].

Минерални филтери праве физичку баријеру и за то се користе zinc oxide и/или titanium dioxide у форми наночестица [4].

The International Agency for Research on Cancer (IARC) је класификовао титанијум диоксид као “могући канцероген“ за особе изложене удисању његових честица. Наночестице титан диоксида из препарата са СПФ приликом примене на интактној кожи не продиру кроз површински слој коже [25].

Такође указују да нису вршена испитивања деловања титан диоксида на оштећеној кожи [26].

У Канади произвођачи крема са СПФ немају обавезу да на препаратима назначе присуство наночестица, тако да потрошачи немају могућност одабира због мањка информација на производу [11].

Француска национална агенција l’ ANSM препоручује да се наночестице не употребљавају у следећим случајевима: кожа изгорела од сунца, на лицу или у форми спреја, за децу. Од јула 2013-е, произвођачи у ЕУ имају обавезу да назначе присуство наночестица у препаратима за заштиту од сунца [9].

Према наводима групе француско-швајцарских научника, титан диоксид је бомба са одложеним дејством и није искључена његова пенетрација кроз оштећену (изгорелу, атопичну) кожу. Они сматрају да је титан диоксид данас исто што је био азбест пре 40 година (прим. Бобица – азбест је забрањен за употребу!) [14] .

Проблем са наночестицама титан диоксида је тај што могу да штете екосистему и лош је по здравље запослених који раде са њим [27].

 

 1. Пролазе кроз кожу

Најраспрострањенији састојак заштитних крема оксибензон је био нађен код 96 % тестираних особа (Американци који су употребљавали сунцезаштитне креме) [4].

Два европска испитивања о присуству супстанци из препарата за заштиту од сунца у мајчином млеку (присутност у око 85% узорака), показују да се плод и новорођенчад такође подвргавају ризику деловања тих супстанци [4].

 

 1. Хормонални дисбаланс

За оксибензон, Octinoxate или octyl methoxycinnamate (OMC) и Homosalate се сматра да су дисруптори хормона, токсични за репродуктивне органе и органске системе, доводе до развоја и напредовања карцинома дојке [4] [22] [23].

Octinoxate смањује хормоне штитне жлезде у серуму, значајно смањује естрадиол и прогестерон што је повезано са стерилитетом и побачајима. Код мушкараца смањује сперматогенезу. Делује антиандрогено па тако има штетан утицај на развој репродуктивних органа мушких и женских фетуса. Octinoxate је широм света одобрен за употребу у козметици [22].

Oxybenzone је уобичајен УВ филтер у заштити од сунца. Он је дисруптор хормона и алерген. Узорковање урина од стране CDC (Centers for Disease Control and Protection) га је детектовало у урину код 97% Американаца. Без обзира на огромну забринутост, индустрија се и даље веома ослања на oxybenzone као активни састојак: и даље је заступљен у 70% неминералних препарата за заштиту од сунца евалуираних овим извештајем [2].

 

 1. Алергија

Нарочито је проблематичан methylisothiazolinone (MI) – The American Contact Dermatitis Society је назвао MI “алергеном године 2013“. У марту 2015-е, the European Scientific Committee on Consumer Safety је закључио да не постоји концентрација MI која би могла да се сматра безопасном у козметичким производима (EU SCCS 2014) [4].

Оксибензон је, такође алерген [2].

Креме са СПФ фактором Прим. Бобица – Познајем пар особа које кажу да имају алергију на сунце. Да ли је у питању алергија на сунце или алергогени састојци у кремама/козметици са СПФ? Многе креме садрже конзервансе, парфеме, блокирајуће супстанце, инактивне састојке…

 

Креме са СПФ фактором

Креме са СПФ фактором – Дописано 08.11.2017. 

Нови непријатељ међу конзервансима је метилизотиазолинон (methylisothiazolinone) који је од 12.02.2017-е забрањен у ЕУ у производима који се не спирају (креме, влажне марамице…). Остала је дозвољена употреба ове супстанце у препаратима који се смивају – шампони, гелови за туширање…

 

➡ Чини се да је регулатива из 2005-е којом су забрањени неки парабени довела до тога да су произвођачи почели да стављају у козметику метилизотиазолинон као конзерванс у већим концентрацијама, што је довело до учестале појаве алергија после коришћења такве козметике!

Извор: http://www.magicnobilje.com/vesti/aktuelno/227725/www.facebook.com/pages/Magicno-bilje/133884203293313/

 

Алергени у козметици

(преузето са https://www.quechoisir.org/decryptage-produits-cosmetiques-telechargez-notre-carte-repere-des-molecules-toxiques-n11449/)
Креме са СПФ фактором Алергени у козметици

Алергени у козметици

Креме са СПФ фактором
 1. Ослобађање слободних радикала

Слободни радикали су нестабилни молекули велике реактивности који у организму ступају у хемијске реакције са деловима ћелије (протеинима, липидима, угљеним хидратима, молекулима ДНК) при чему доводе до биохемијских, структурних и функционалних поремећаја [28].

Највећа штета од сунцезаштитних препарата је потенцијални развој рака коже.

Неки од препарата за заштиту од сунца садрже форму витамина А и његове продукте: ретинол и ретинол палмитат који ослобађају слободне радикале (узрокују оксидативни стрес) који повређују кожу при сунчевој светлости и увећавају брзину развоја малигних ћелија.

Витамин А је антиоксиданс који се додаје производима за негу коже зато што произвођачи верују да успорава старење коже [7].

Retinyl palmitate је антиоксиданс који се бори против старења коже. Али, испитивања спроведена од стране САД државних научника/органа упозоравају да може да буде окидач за развој тумора и лезија коже када се употребљава на кожи у присуству сунца (приликом излагања сунцу) (NTP 2012) [3].

Већина козметичких компанија није уклонила ове састојке из средстава за заштиту од сунца и других средстава за кожу и усне. EWG препоручује да купци избегавају средства за заштиту од сунца и друга средства за кожу и усне која садрже витамин A, retinyl palmitate, retinol, retinyl acetate, retinyl linoleate, and retinoic acid [7].

EWG је забринут зато што уобичајени адитив сунцезаштитних крема, форма витамина А retinyl palmitate може да оштети кожу. Званични тестови показују већу учесталост тумора и лезија коже код животиња третираних овим састојком који су излагани сунцу [2]

Када је EWG 2010-е први пут исказао забринутост у вези са овим адитивом, близу 40% испитиваних производа је садржало витамин А. Од тада је употреба овог проблематичног састојка у сунцезаштитним производима опала на 16% према истраживањима из 2016-е [2].

Индустрија препарата заштите од сунца додаје ову врсту витамина А у 16% производа за плажу и спорт, у 14% moisturizers with SPF и у 10% производа за негу усана, према бази података за 2016-у [3].

 

Званичници у Немачкој и Норвешкој упозоравају да retinyl palmitate и други витамин А састојци у козметици могу да допринесу витамин А токсичности због прекомерног излагања сунцу (German BfR 2014, Norwegian SCFS 2012a) [7].

Много провитамина A, укључујући retinol, retinyl palmitate, retinyl acetate и retinyl linoleate, може да проузрокује разне здравствене проблеме укључујући оштећење јетре, крте нокте, губитак косе, остеопорозу и прелом кука код старијих особа. Вишак витамина А може да проузрокује озбиљне дефекте скелета фетуса који се развија. Због тога су норвешки здравствени ауторитети упозорили труднице и дојиље да избегавају производе са витамином А (Norwegian SCFS 2012b). Старије жене са ризиком од остеопорозе би требало да избегавају вишак витамина А зато што умањује густину костију. Деца могу да пате од разних болести због вишка витамина А (Norwegian SCFS 2012a) [7].

У Немачкој се препоручује рестрикција концентрације витамина А у козметици за негу лица, усана, тела и руку (German BfR 2014) [7].

 

Креме са СПФ фактором

Витамин Д

Нова истраживања сугеришу да већина Американаца пати од недостатка витамина Д и да се због тога чешће разбољевају (грип, нахлада). За то криве прекомерну употребу средстава за заштиту од сунца, као и ношење дугих рукава лети, услед непрестаних кампања за заштиту од сунца/skin cancer-prevention. Већ употреба креме са СПФ фактором 15 смањује производњу Д витамина за чак 99%, наводи се у једној студији [21].

Према новим истраживањима, чак три четвртине тинејџера и одраслих у САД има дефицит Д витамина, такозваног “витамин Сунца“, који се (дефицит) све више криви за разне проблеме – од карцинома и срчаних обољења до шећерне болести [21].

Како се наводи и на NCBI, холестерол је прекурсор витамина Д [30], па инхибиција синтезе холестерола такође инхибира синтезу витамина Д. Поред тога, дијете са смањеним уносом холестерола такође доприносе дефициту витамина Д, тако да све ово удружено са избегавањем сунца значајно доприноси дефициту Д витамина [29].

Витамин Д је познат по улози у метаболизму калцијума, а нове студије указују и да је значајан у менталном здрављу, регулацији шећера у крви, за имуни систем и у превенцији карцинома [29].

Постоји и хипотеза која повезује недостатак витамина Д са аутизмом, односно, све је мање излагања сунцу а све је већа учесталост аутизма [32]!

Претпоставља се да употреба СПФ препарата (хемикалије) у трудноћи удружена са недостатком витамина Д у трудноћи доводи до аутизма код деце [32][33] [34].

Креме са СПФ фактором Прим. Бобица – Чини се да ако испустимо природно “пуњење резерви“ витамином Д током лета, улазимо неприпремљени у зиму када у нашем поднебљу нема довољно сунца, имунитет пада и ето прехладе. Што се иде северније, људи су све светлије пути, можда баш зато да би и оно мало сунца могли да искористе како би што здравији пребродили зиму?!

Одличан текст Проф. др Бранимира Несторовића:

“Melanozomi (vezikule koje sadrže melanin) se nalaze oko jedra ćelija, a oko svega se nalazi endoplazmatski retikulum, koji hvata oslobodjenje jone vodonika. Ovo je slučaj sa svim poznatim ljudskim ćelijama. Fiziološke posledice ovog otkrića su neverovatne, izlaganje Suncu stvara više energije (pa možemo smanjiti unos hrane). Pojava kao što je sun gazing (gledanje u Sunce), nije više neobjašnjjiva i suluda ideja, već naučna činjenica.

Solis-Herrea ciklus stvaranja energije iz vode posredstvom melanina se remeti dugotrajnim izlaganjem hladnoći, pesticidima, prevelikom unošenju alkohola, smanjenoj količina svetlosti. Nije bez razloga veliki Rudolph Steiner govorio o ljudima kao bićima svetla. Nema života bez Sunca i vode. Ovo posebno važi za ljude sa svetlim tenom, kao i starije, gde je Solis-Herreirin ciklus manje aktivan.“

Креме са СПФ фактором

Који су састојци у куповним СПФ препаратима прихватљиви а који не?

Прихватљиви састојци [11]

 • Parsol 1789 или avobenzone avec Mexoryl (SX et XL) или octocrylène
 • Tinosorb (или bemotrizinol)
 • Oxyde de zinc
 • Dioxyde de titane (неизвесна безбедност)

Састојци које би требало избегавати [11]

 • Oxybenzone (BP-3 или BZ-3)
 • Retinyl palmitate
 • Benzophénones (BP-1, BP-2, BP-3 или BZ-3, Escalol 567, Uvinul M40, Uvasorb Met)
 • Octyl-méthoxycinnamate (OMC)
 • 4-méthylbenzylidène camphre (4-MBC)
 • 3-benzylidène camphre (3-BC)
 • PABA (acide para-amonibenzoïque)(већина сунцезаштитних препарата их више не садржи)

 

?

Новац и страх

Да ли и ко од “7 великих“ има политику куће у односу на одређену хемикалију, као и годишњи обрт у милијардама долара погледајте овде [24]:

Легенда:

 • Бордо кружић – немају
 • Зелени кружић – имају
 • Сиви кружић – раде на томе
Креме са СПФ фактором

Креме са СПФ фактором

Креме са СПФ фактором

Креме са СПФ фактором

 

? Прим. Бобица – Бројна су истраживања на целом свету у вези са проблематиком заштите од сунца. Велики новац је у игри, па ме не би чудило да постоје плаћена/наручена истраживања у циљу плашења народа.

Увек се треба присетити да је сунце извор живота, као и да индустрија СПФ препарата обрће мулти-милијарде долара захваљујући људском СТРАХУ. Здрав разум њима не доноси профит. 

?

Разно

Користи од излагања сунцу су вишеструко веће од опасности обољевања од рака коже, открива недавно истраживање научника са Универзитета у Единбургу [17] .

Др Ричард Велер (Dr Richard Weller) са Универзитету у Единбургу [18 (прекинут линк)] сматра да је „корист од излагања сунцу далеко већа од опасности од појаве рака коже“. “Треба преиспитати досадашње савете људима да избегавају сунце“ – рекао је он.

Др Велер каже: “Повишен крвни притисак је водећи светски узрочник преране смрти зато што узрокује мождани удар и срчана обољења. Чак и мало смањење крвног притиска код целе популације би смањило проценат можданог и срчаног удара. Они који се највише сунчају имају два пута већу шансу да дуже живе од оних који сунце избегавају у потпуности.“

Излагањем тела УВ зрацима добијамо неопходну количину витамина Д, наводе истраживачи, додајући да сунце утиче на снижавање крвног притиска и смањење опасности од срчаног и можданог удара, као и да продужава живот.

Они, међутим, напомињу да је потребно спровести додатна истраживања како би се установила права мера користи и штете од сунчања.

Научници подсећају да болести срца и мождани удари изазвани високим крвним притиском узрокују 80 пута више смртних случајева него рак коже.

Приликом излагања сунцу, тело ослобађа азот моноксид који помаже при снижавању крвног притиска, објашњавају стручњаци, истичући да се досад сматрало да је производња витанима Д једина корист за здравље од излагања сунцу.

 

?

И још: 8 мало познатих чињеница у вези са средствима за заштиту од сунца – појашњења на енглеском читајте ОВДЕ:

1.Нема доказа да средства за заштиту од сунца спречавају већину карцинома коже.

There’s no proof that sunscreens prevent most skin cancer.

2. Немојте да вас завара висок СПФ.

Don’t be fooled by high SPF.

3. Уобичајени адитив средствима за заштиту од сунца витамин А може да убрза развој карцинома коже.

The common sunscreen additive vitamin A may speed development of skin cancer.

4. Европска средства за заштиту од сунца обезбеђују бољу УВА заштиту.

European sunscreens provide better UVA protection.

5. Средства за заштиту од сунца не штите кожу у потпуности.

Sunscreen doesn’t protect skin from all types of sun damage.

6. Неки састојци средстава за заштиту од сунца ремете хормоне и изазивају алергију коже.

Some sunscreen ingredients disrupt hormones and cause skin allergies.

7. Средства за заштиту од сунца са минералним филтерима садрже нано честице.

Mineral sunscreens contain nano-particles.

8. Ако избегавате сунце, проверите ниво Д витамина.

If you avoid sun, check your vitamin D levels.

?

Креме са СПФ фактором – Када је неопходно коришћење препарата са СПФ?

Дужи боравак на сунцу:

 • плажа
 • море
 • скијање
 • планинарење
 • разне друге спортске активности
 • рад напољу

Шта се саветује као заштита од сунца?

 • Употреба средстава за заштиту од сунца;
 • Наочаре и капа/шешир;
 • Избегавање боравка на сунцу у времену од 11-15 ч
 • Боравак у хладовини…

 

Креме са СПФ фактором – Који све препарати за заштиту од сунца постоје?

➡ Куповни препарати са СПФ

➡ Природни

Уља са природним СПФ [16] 

Многи природни препарати, од којих нека имамо у кући, садрже у себи СПФ

 • уље пшеничних клица СПФ 20
 • уље конопље (споља и изнутра) СПФ 6
 • уље макадамија СПФ 6
 • уље бадема СПФ 5
 • сусамово уље СПФ 4
 • ши путер СПФ 4
 • јојоба уље СПФ 4
 • кокосово уље СПФ 2

 ➡ Home-made

Креме са СПФ фактором – Кућни рецепти за прављење средства за заштиту од сунца  [16] 

Уља углавном штите од УВБ зрачења које узрокује опекотине, док цинк оксид филтрира УВА зрачење које узрокује старење коже и утиче на пигментацију.

Рецепт 1 [16] 

 • 1/2 шоље бадемовог уља
 • 1/4 шоље кокосовог уља
 • 1/4 шоље пчелињег воска
 • 2 ск цинк оксида
 • 2 ск ши путера

Растопити восак и ши путер, све помешати па ставити у стаклену теглу. Теглу ставити у шерпу са водом на средњу ватру. На крају додати цинк оксид (не удисати; употребити маску), све промешати. Ова крема има СПФ око 15; додавањем више цинк оксида се увећава СПФ; додавањем више пчелињег воска, крема ће бити гушћа.

Рецепт 2 [16] 

 • етарско уље лаванде
 • уље нара
 • кокосово уље
 • ши путер
 • цинк оксид

Помешати, цинк оксид додати на крају.

Рецепт 3 [10] 

Домаћи рецепт за умерено излагање сунцу. За 100 гр креме је потребно:

 • 13 гр пчелињег воска
 • 30 гр бадемовог уља
 • 20 гр уља ноћурка
 • 30 гр ружине водице
 • 3 гр скроба
 • 1 гр прополиса
 • 1 гр витамина E
 • 1 гр соли

Растопити пчелињи восак са уљима и витамином Е. Истовремено грејте ружину водицу и течни екстракт прополиса, со и скроб, све док се скроб не раствори. Ту мешавину полако уливајте у уљани део мешајући све време док не добијете хомогену крему.

—————————————————————

Креме са СПФ фактором – Који је препарат за заштиту од сунца најмање опасан? [16] 

Обратите пажњу на присуство следећих састојака – пожељно је да садржи:

 • 25% оксид цинка (не нано)
 • маслиново уље
 • ши путер
 • јојоба уље
 • витамин Е
 • невен
 • глицерин
 • етарско уље камилице
 • сунцокретово уље

? Прим. Бобица – од препарата о којима сам писала рецензије, за заштиту од сунца/нега после сунчања су добри следећи препарати:

Међу најбољим природним уљима за заштиту од сунца је Huile de Karanja [15]!

? Прим. Бобица – Уље каранжа (Huile de Karanja) сам набавила, више о њему ОВДЕ.

?

Мој став

Вода је, као и ватра, добар пријатељ али лош непријатељ. Исто би могло да се каже и за сунце. Неумереност у било чему никада није добра. Није сунце узрочник проблема већ сопствено неодговорно понашање приликом излагања сунцу/ватри/води!

Ја не користим дневне креме са СПФ фактором. Непотребне су ми. Мој посао не подразумева рад напољу. Поред тога, ако баш морам да будем напољу, од врућине ћу се ознојити па ће се и та заштита скинути. Лети се не шминкам.

Лети избегавам дуг боравак на директном сунцу а и тада је то увек само јутарње сунце (брзо ходање по плажи). Када сам на мору, користим крему за заштиту од сунца само првих дана, чим добијем боју престајем да се мажем. Са плаже одлазим већ око 11 ч.  Волим после сунчања да намажем препарат за после 🙂

Када нисам у хладовини, увек имам шешир/качкет. Наочаре за сунце никада не вадим из ташне, чак ни зими (можда зато немам боре око очију?) – без њих не излазим из куће и на најмањи зрак сунца.

Понашање на сунцу зависи и од тена. Ја нисам бела као снег, па верујем да су додатне мере опреза особама светле пути неопходне.

Такође верујем (нарочито након писања овог чланка) да свакодневна употреба дневних СПФ крема (имам у виду у наше поднебље) може да донесе више штете него користи и верујем да су оне због кумулативног деловања опасније у поређењу са тек повременим коришћењем СПФ крема на мору/планини.

Немам ни психолошких проблема са одбацивањем/прихватањем у смислу: “Јао, па ти не користиш свакодневно СПФ?!“ (веома пасивно-агресивно питање) Не, то не користим али зато користим здрав разум!

Сада истражујем природну козметику, па ћу се потрудити да нешто “замешам“ до лета 🙂

?

Како да направите препарат за/после сунчања (на француском): http://www.aroma-zone.com/info/dossier-thematique/dossier-thematique-le-soleil-le-connaitre-se-preparer-se-proteger

Одличан чланак у наставцима (на француском): http://www.consoglobe.com/creme-solaire-sante-substances-chimiques-conservateurs-cg

?

Креме са СПФ фактором – Дописано 23.01.2018.

Овај текст сам поделила на фејсу 23.01.2018.:

Нови скандал око козметике 🙂
Мој смешак је зато што је Францускиња (позната блогерка коју пратим) чији пост делим на прво место ставила познатог немачког произвођача природне козметике Лавера (крема за сунчање) а тек касније у њеној објави приметите да је споран и Авен (стик за усне).
Додуше, она појашњава да је спорно то што се Лавера баш декларише као природна козметика и очекује од њих објашњење.
Елем, од јула 2013-е, произвођачи у ЕУ имају обавезу да назначе присуство наночестица у препаратима за заштиту од сунца и осталим препаратима а ове фирме су то САКРИЛЕ (нису назначиле) а то је забрањено!!!
Ту су још и Аквафреш паста за зубе, Буржуа сјај за усне… прехрамбени производи.
Цео текст са фотографијама спорних препарата је на:
https://www.quechoisir.org/actualite-nanoparticules-video-une-opacite-generalisee-n50832/

Спорни препарати:

#nanoparticules #наночестице #nanočestice
?

Моја питања за вас 🙂

Какви су ваши ставови у вези са СПФ?

Да ли имате неки интересантан линк да поделите са мном?

Да ли имате сазнања до којих нисам стигла током овог истраживања?

Да ли мислите да би требало овај огроман чланак да поделим на неколико мањих?

 

?

Креме са СПФ фактором; Скраћенице:

 • СПФ – Фактор заштите од сунца (SPF – sun protection factor)
 • IARC – The International Agency for Research on Cancer (Међународна агенција за истраживање карцинома)
 • УВ филтери – ултраљубичасти филтери
 • EWG – Environmental Working Group
 • FDA – Food and Drug Administration
 • NCBI – U.S. government-funded National Center for Biotechnology Information
 • CDC – The Centers for Disease Control and Prevention
 • САД – Сједињене Америчке Државе
 • УН – Уједињене нације

Креме са СПФ фактором; Извори (изворе под бројем 1 и 6 нисам цитирала, али сам их оставила на списку пошто су корисни)

 1. http://www.ewg.org/sunscreen/
 2. http://www.ewg.org/sunscreen/report/executive-summary/
 3. http://www.ewg.org/sunscreen/report/8-little-known-facts-about-sunscreens/
 4. http://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/
 5. http://www.ewg.org/sunscreen/report/skin-cancer-on-the-rise/
 6. http://www.ewg.org/sunscreen/report/whats-wrong-with-high-spf/
 7. http://www.ewg.org/sunscreen/report/the-problem-with-vitamin-a/
 8. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/phpp.12112/epdf
 9. https://bronzage.ooreka.fr/astuce/voir/287500/la-creme-solaire-est-elle-dangereuse
 10. www.alternativesante.fr/soleil/le-soleil-moins-dangereux-que-les-cremes-solaires
 11. http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/ArticleComplementaire.aspx?doc=protection_solaire_toxicite_do
 12. http://www.consoglobe.com/creme-solaire-sante-substances-chimiques-conservateurs-cg
 13. http://www.consoglobe.com/creme-solaire-dangers-environnement-sante-corail-cg
 14. https://www.quechoisir.org/actualite-dioxyde-de-titane-une-bombe-a-retardement-n6877/
 15. http://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/huile-vegetale-de-karanja-bio-aroma-zone
 16. http://zoneplanet.ru/solncezashhitnye-krema/
 17. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3119175/Dermatologist-Richard-Weller-Edinburgh-University-claims-sunbathing-good-us.html#ixzz4ZbyXXiFJ
 18. http://www.ed.ac.uk/pathway-medicine/our-staff/staff-profiles/drrichardweller
 19. https://draxe.com/75-of-sunscreens-are-toxic-what-to-do-instead/
 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3538462/
 21. https://www.scientificamerican.com/article/vitamin-d-deficiency-united-states/
 22. http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/octinoxate/
 23. http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/homosalate/
 24. http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/big-7/
 25. http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/List_of_Classifications.pdf
 26. http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol93/mono93.pdf
 27. http://www.ewg.org/sunscreen/report/nanoparticles-in-sunscreen/
 28. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8
 29. http://www.cholesterol-and-health.com/Vitamin-D.html
 30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK22339/
 31. http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/Table4.pdf
 32. http://www.consoglobe.com/creme-solaire-autisme-vitamine-d-cg
 33. http://www.consoglobe.com/creme-solaire-autisme-vitamine-d-cg/2
 34. http://www.consoglobe.com/creme-solaire-autisme-vitamine-d-cg/3

Изворе под бројем 1 и 6 нисам цитирала, али сам их оставила на списку пошто су корисни.

Фотографија: CC0 Public Domain; Free for commercial use; No attribution required.

No tags 6 Comments
6 Responses
 • Ana T
  23 марта, 2017

  Svaka čast na tekstu, toliko je informativan i otvara oči!

  Ja obožavam sunce i sunčanje i od kada sam krenula da pažljivo biram kozmetiku, nesvesno sam i izbacila sve te „fabričke“ mazalice, za lice pogotovo jer sam „veću štetu nego korist“ doživela sa tim znojenjem i bubuljicama koje bi meni neminovno izbile nakon celodnevnog i svakodnevnog nošenja takve dnevne zaštite. Inače, volim da sam aktivna i unutra bih ušla samo kada treba da jedem i spavam, tokom letnjih meseci. Mnogo ali mnogo mi više prija takvo leto od zatvorenih i klimatizovanih prostorija, od čega mi nije dobro!
  Da mogu da biram, celo leto bih provela na vikendici u prirodi, sunčajući se ili kada je baš neizdrživo, u hladu stare kruške 😀 Da ne pričam o tome koliko volim kada pocrnim. Ma sveobuhvatno se osećam energičnije, zdravije, bolje, srećnije! I duboko verujem u to da zatvorene prostorije bez trunke sunca donose loše i depresivne misli.

  Planiram da kupim ulje maline za koje kažu da ima SPF 25-40!

  Inače, šokirana sam za vitamin A!

  • i
   Бобица
   29 марта, 2017

   Ех, да могу да бирам 🙂 Па довољно је да погледамо народе Медитерана који су много опуштенији, веселији, а и храна им је изврсна, верујем захваљујући обиљу сунца.
   За уље малине бих била опрезна. Маркетинг?!
   Ја сам га наручила… не видим да га на Арома зони и другим француским сајтовима толико подржавају као заштиту од сунца.

 • d
  Maja
  26 марта, 2017

  Odličan tekst, Bobice. Iako bi’ mogla da napišem verovatno isto ovoliki komentar, zadržaću se samo na najvažnjem. Pošto sam pročitala Anin komentar, a i samoj mi je više puta upalo u oči ‘demonizovanje’ vitamina A, htela bih dodadti da vitamin A, kao i njegovi prekursori (svi estri, u ovom slučaju), su baba roge samo u sredstvima za sunčanje. U svom tekstu o vitaminima, i ja sam napomenula kontroverzu oko vitamina A u sredstvima za sunčanje. Stvarno ne razumem njegovu upotrebu u ovim sredstvima. A i da postoji neka koristi, ona nestaje sa prvim nanošenjem, jer se pod uticajem sunca degradira i nestaje njegova moć. Vitamin A se koristi u noćnim preparatima, tačka. Takođe, nano čestice, koje su zabranjene u prirodnoj kozmetici, a koriste se kao ‘prirodni’ sunscreens, jer njihovo dejstvo se još ispituje u smislu sposobnosti prodiranja kroz kožu. Šta ostaje? Hemijski filtri i TiO2 i ZnO.
  Znaš, ne radi se samo o melanomu, radi se i o potrebi da zaštitiš kožu od pukog gorenja, tj. neprijatnosti izazvanih opekotinama. Ne moramo se plašiti raka, da bi shvatili opasnost od opekotina i recimo, pola upropašćenog letovanja. Zato jesam veliki pobornik korišćenja zaštite, a lično mislim da bilo koje sredstvo, u tako kratkom periodu korišćenja, može doneti više koristi nego štete. Ni ja ne koristim kreme za lice sa SPF, niti smatram da mi trebaju, ali onda kada smo opredeljeni da desetak dana budemo na suncu, svaka zaštita je dobrodošla. Lani me je jedna klijentkinja pitala da li ću da uvrstim i takav neki preparat u kolekciju. Ne. Iako mogu lako da napravim neku kremu sa oba fizička filtera, zaista nemam nameru da snosim odgovornost za odokativnu efikasnost i proglašeni SPF. Čak viđam i da neki domaći proizvođači imaju slične preparate, sa naznačenim SPF, što je, po meni, kockanje sa nečijim zdravljem. Ljudi se vezuju za te brojke i smatraju ih pouzdanim, a ja sam veliki skeptik, makar kad se radi o domaćim proizvođačima prirodne kozmetike. Opet kažem, ne vezujem se za karcinom kao najgoru posledicu, meni je dovoljna izgorena koža koja boli.
  I ja sam jedna od onih koji imaju alergiju na sunce. Pri tome sam tamnoputa, što ne znači da ne ‘planem’ na suncu. Kako znam da sam alergična na sunce, a ne na preparate? Tako što, ako nemam zaštitu, predeo dekoltea (samo taj) pokazuje znake prave alergije. Čim sam nezaštićena, eto nje. Sa prvom upotrebom preparata, smiruje se i nestaje.
  Da napomenem da EWG kod kozmetičkih hemičara spada u grupu ‘scaremongering’ sajtova, iliti ‘mnogo buke ni oko čega’. Ne vezujem se za temu, nego generalno pisanje tog sajta, koji je verovatno jedan od najcitiranijih kad su u pitanju štetnosti sastojaka.
  Studije se naručuju sa svih strana, a tumačenje rezultata će zavisiti od izabranog uzorka i drugih faktora (zemlja, vreme, klima, rasa, itd). Statistika, iako egzaktna nauka, je u službi lepih želja, jer se podaci mogu prezentovati na način da odgovara jednoj ili drugoj strani.
  Prirodna ulja (gde si zaboravila da pomeneš i malinu) koja nose neki prirodan faktor zaštite, su nedovoljna za udarne dane kada treba koristiti zaštitu (naravno, boravak na moru). Najbolja zaštita je kao što si navela, kontrola boravka, ali pošto neki od nas tek kreću na plažu oko 10, slaba vajda od toga. Suncobran ne štiti od zračenja, samo daje iluziju zaštite, jer nam je manje vrućina.
  Ponoviću na kraju da, korišćenje zaštite, ma kakva bila, će doneti više dobrog nego lošeg, ako se koristi samo u tom jednom terminu godišnje. Zaista mislim da ne možemo dobiti rak u gradskim uslovima, i u tom delu ću se apsolutno složiti sa tobom.
  Volim tvoje pisanje, jer je podržano zdravim razumom, pri čemu je isti otvoren za sve opcije i struje, dozvoljavajući ukrštanje svih njih, sa rezultatom koji opet može ostati otvoren za dalje diskusije. Bravo.

  • i
   Бобица
   26 марта, 2017

   Браво теби за коментар. Сагласна са свим што си побројала. Ја се сећам пре 18-ак година крема за негу лица са ретинолом. Баш је било наглашено да се употребљава за вечерњу негу искључиво и ја сам се тога баш придржавала. Отприлике је било: немојте да се усудите да излазите на сунце са овом кремом на лицу.
   Пишем нови чланак о природним уљима/кућно прављеним СПФ па ће ту бити речи и о уљу малине. Американци наводе да му је СПФ 40, а Французи да му је СПФ 4. Некако више верујем Французима. Наручила сам и каранџу и малину и мацерат шаргарепе и цинк оксид, замешаћу нешто, па ћу пробати на мору (наравно опрезно) и пренећу своје искуство.
   Хвала ти за лепе речи, значи ми твоје мишљење (цитирала см те у тексту о парабенима).

  • d
   Maja
   26 марта, 2017

   Pazi se šargarepe, i ona je bogata karotenoidima. Ja bi takvo nešto radije za posle sunčanja. Isto kao i kantarion- ne pre, samo posle sunčanja.
   Hvala ti na lepim rečima. Videla sam i tekst o parabenima, ali nisam jutros imala vremena da pišem, svratiću opet i do njega.
   Inače, ja ne bih ni jednom ulju dodelila baš toliki faktor zaštite. Lično ja ne bih rizikovala da provervam. Naravno, sva ta ulja se mogu koristiti u službu zaštite, uz neki provereniji filter. Neke ‘koleginice’ iz inostranstva prave za sebe slične preparate i kunu se u njihovu efikasnost, ali da znaš da ide dosta TiO2 i ZnO. A kad ih je puno, onda je teže za mazanje i ostavlja bele tragove. Eto, na to treba da računaš, ako želiš da napraviš efikasan preparat. Jedva čekam tvoja iskustva.

  • i
   Бобица
   26 марта, 2017

   Хвала на инфо. И Французи кажу да се природним препаратима не може постићи висок СПФ. Нећу стављати титан диоксид, само цинк оксид. Наводе да се повећањем процента цинк оксида повећава и СПФ. Ја сам на плажи већ у 6 ујутро а у 8 сам већ у хладовини, тако да… опрезна сам.
   Мени је ово хоби и интересантно ми је да мућкам све то и да истражујем 🙂
   Иначе, најбоља крема за сунчање икад (по свим параметрима) ми је швајцарски Declaré.

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend