Крипто валуте, рударење… а где сам ја ту?

Крипто валуте, рударење… илити где ће коло без Кокана 🙂

Крипто валуте, рударење – Можда се питате зашто на блогу о козметици пишем о крипто валутама… На блогу имам и ону категорију “Филозофирање“, на крају текста ће вам бити јасније 🙂

На све стране пишу и причају о крипто валутама, биткоину… па ево и мене да кажем покоју реч. Неки кажу да је у питању пирамидална превара, нешто као Језда и Дафина, други кажу да је у питању озбиљна ствар.

Не бавим се крипто валутама толико да бих могла да кажем ко је у праву а ко не. Са вама ћу поделити оно што знам и оно што мислим о томе.

Крипто валута има разних. Неке можете да рударите (мајнујете, mining) а неке не.

Коин се рудари а токен не. Токен је, у ствари, ICO (Initial Coin Offering). Постоји преко хиљаду ових крипто валута. Најпознатије су и њима се највише тргује биткоин (Bitcoin – BTC) и етереум (Ethereum – ETH).

Најчешће се рудари помоћу ригова. Један риг има 6 картица које рударе и у овом тренутку један риг кошта око 2000 евра.

Бројни ригови на једном месту чине мајнинг фарму (mining farm).

Ево како риг изгледа (на фотографији су 2 рига):

Крипто валуте, рударење

Крипто валуте, рударење, риг

 

Крипто валуте, рударење – Сада описујем како сам ја радила/шта сада радим 

(сигурно је да професионалци мноооого више и боље знају)

Ја сам рударила пар месеци, од маја до новембра ове године. Рударила сам на обичном компу (овом кућном), једино што је графичка картица била јача од уобичајене. У мају је рударење било много једноставније, много се више валуте копало. Од јула креће помама за риговима и картицама, једно време нисте могли нигде у Србији да их купите. Престала сам да рударим средином новембра пошто ми се није исплатила утрошена струја спрам изрударене валуте.

Ископана валута (ја сам рударила биткоин) се привремено одлаже у “новчаник (wallet)“ одакле се аутоматски пребацује у “банку“ када изрударите око 0,01+ биткоин. Мој привремени “новчаник“ је био НајсХеш (NiceHash) који је почетком децембра хакован (украдено је око 70 милиона долара) и више није у функцији. Већ пре тога сам престала да рударим, па сада не могу да препоручим ниједан “wallet“.

Са НајсХеша се крипто валута аутоматски пребацивала на ову платформу: https://blockchain.info/ на којој сам имала (имам и даље, али више не рударим) отворен налог у те сврхе. Са те платформе сам новац пребацивала на цекс.

Ево ме како рударим 🙂 (ипак, Алија Сиротановић је био један једини)

Крипто валуте, рударење

Крипто валуте, рударење

 

Крипто валуте, рударење – Које платформе (Markets) за крипто валуту користим?

Имам отворен налог на цексу https://cex.io и на бинансу https://www.binance.com

Један део крипто валуте чувам на цексу а другим тргујем на бинансу.

Када хоћу кеш (евро), крипто валуту која ми стоји на цексу продам по цени која ми одговара и пребацим на платну картицу коју имам овде у Србији. Са картице подигнем кеш када хоћу или га користим за интернет плаћања.

Други део крипто валуте користим за трговање на https://www.binance.com

Платформи (markets) за трговање крипто валутама има различитих и многобројне су. Мени се бинанс свидео због једноставности. Препоручује се и https://etherdelta.com/ али мени је она компликована (то је за напредније). Није ми се свидео ни https://poloniex.com који је такође међу познатијима.

Овде можете да погледате најзаступљеније платформе за трговање појединачно за сваку крипто валуту:

https://coinmarketcap.com/currencies/volume/24-hour/

Дакле, на бинансу тргујем, део зараде са бинанса пребацујем на цекс а са цекса на српску платну картицу. При свакој трансакцији (трговина, Deposits & Withdrawals) платформа себи узима провизију.

Платформе су веома заштићене, па кад хоћу да се улогујем, после приступне шифре ми стиже СМС (или на мејл или google authenticator, зависи од платформе) са бројем који се мења на 45 секунди а ја морам да га укуцам…

За оне који никоме не верују или имају веће количине крипто валуте, постоји и физички уређај на којем можете да чувате паре (а не онлајн као ја). Међу најбољима је “TREZOR“ (Hack Proof Hardware Bitcoin Wallet With PIN And Encryption Password).

Овде пратим цене, токове, тршишта… коина/токена: https://coinmarketcap.com

На www.youtube.com пратим једног Руса:

PRO Mining https://www.youtube.com/channel/UCviqKxlMnZqBipTzwixkGyg

 

Крипто валуте, рударење – Апликације за мобилни које користим за крипто валуту

За праћење цене и динамике биткоина користим апликацију Bitcoin Ticker Widget. Ту можете да бирате крипто валуту (биткоин, етереум…), валуту (евро, долар…) и платформу (цекс, кракен…).

Овде: Blockfolio имам излистана поређења токена којима тргујем. Поређења сам ставила и према BTC и према ETH па одмах видим колико одређени токен расте/пада у односу на та два водећа коина.

Крипто валуте, рударење

Крипто валуте, рударење

 

Мој став у вези са крипто валутом

Мој став према крипто валути је исти као и према свему другом од када знам за себе: одрживост и оквир!

➡ Шта је за мене “одрживост“? Одрживост је када завршим 80% посла за 20% времена (што више посла за што мање времена). У економији се то назива Парето принцип (више о томе читајте овде: http://nadarenadeca.com/pareto-princip/). Све остало је за мене неодрживо пошто имам обавезе и према породици, мајци (тата је преминуо), кућним љубимцима, хобију, стручном усавршавању, послу, у кући, пријатељима… и што је најважније према себи 🙂

Све што ми одузима много времена а даје безначајан резултат, одбијам и свесно и подсвесно.

Дакле, крипто валутом се занимам само када и колико ми то одговара. Боље речено, са мало уложеног (времена) добијем доста тога (новац, знања, у току сам са дешавањима…) – за мене је то одрживост!!!

Поред тога, рударење ми није основни смисао живота нити основни начин зарађивања (а и ту примењујем тај принцип одрживости).

Када сам била млађа, људи су позајмљивали новац једни од других (била друга времена). И тада сам имала став да се позајмљује само оно што се може опростити. Одувек се говорило: “Позајми паре, изгубићеш и паре и пријатеља.“ Због тога сам одувек другима позајмљивала само своте које сам лако могла да опростим – дакле, опет одрживост.

Идентичан однос имам и према крипто валути. Тргујем само оном количином “новца“ чији ме губитак неће пореметити (дакле, безначајан је). Било која друга варијанта би за мене била неодржива зато што би захтевала исцрпљивање (временско, физичко, психичко, финансијско…).

Читам по новинама како људи продају имања… како би купили биткоин. Ја нисам дала ни динара за куповину, нити планирам. Тргујем оним што сам раније измајновала.

➡ Шта је за мене “оквир“? Оквир је за мене “простор, границе“ који сама одредим према било коме и било чему и унутар чега се добро осећам. Најважније је да ме “оквир“ не оптерећује, односно, неопходно је да мени буде удобно у њему. Одрживост је, наравно, битна ставка тог “оквира“.

Боље речено, у “оквир“ ставим оно што имам, што могу и што сам спремна да дам (човек не може да дâ оно што нема, зар не?).

Неважно је да ли је у питању материјално или духовно.

Ово је мој оквир за крипто валуту:

 1. Половину крипто валуте чувам на цексу и том половином не тргујем. Другом половином тргујем.
 2. Половину “новца“ зарађеног трговином на бинансу претварам у кеш (повлачим на цекс) а другу половину придодајем основној маси којој тргујем.
 3. Не тргујем само са једном већ са три крипто валуте, зато што је много мања вероватноћа да ће све три истовремено пропасти. Тренутно сам за трговину изабрала три токена који ми се чине интересантним. Та три су ми довољна. Не трчим од једне до друге крипто валуте (крипто валуте на дневном нивоу расту и падају) као пчела са цвета на цвет већ сам направила поменути оквир (половином тргујем, три токена и један коин, мала свота новца…) који ми одговара и тога се придржавам.
 4. Унапред одредим цену по којој хоћу да продам. Не стављам нереално високу али ни много ниску цену. То поставим као своју понуду и чекам док аутоматски не прође. Понуда може и да се повуче, не плаћа се провизија.

 

Да ли зарађујем? Да. Пре 3 месеца је један биткоин вредео 3.056,50 евра а 17.12. је вредео 17.500,00 евра (20.12. је око 17:30 пао на 15.198,90 евра) – на том скоку имам добит (то је она мала количина стотог дела биткоина која ми стоји на цексу и коју не дирам)! А пошто нисам “у грчу“ помало зарађујем и на трговини. За сада нисам имала губитке 🙂

Јасно вам је да немам велики новац у овој игри. Да имам, не бих ни писала овај текст 🙂

 

Зашто се занимам крипто валутом?

Интересантно ми је.

Волим да сам у савременим токовима колико год је то могуће.

Зарада није лоша.

 

Ето, толико од мене 🙂

Да ли ви мајнујете?

 

Све фотографије у тексту:

https://pixabay.com

CC0 Creative Commons

Free for commercial use
No attribution required

 

No tags 3 Comments
3 Responses
 • Ana T
  21 децембра, 2017

  Ja sam odlučila da živim ispod kamena, što je moguće više, pa su me vesti i priče o svemu tome baš zaobišle. Mislim da sam sada kod tebe prvi put zaista i čula o čemu se radi, ali moram da priznam da me je negde na pola zabolela glava od previše informacija koje pre toga nisam imala 😀

  • i
   Бобица
   21 децембра, 2017

   Ух!
   Око мајновања (намерно овај израз) су мишљења углавном искључива: или за или против… суштина мог текста је да човек у свему може да нађе неку средину, односно, да су ствари онакве какав им ми значај дамо.
   А ја се сад први пут срећем са термином “живети испод камена“. Могу да претпоставим шта би то могло да значи, али бих волела да ми мало појасниш? 🙂

  • Ana T
   22 децембра, 2017

   Da, ubeđena sam bia da tekst ima suštinu, ali iz neznanja o trenutnim trendovima i dešavanjima u svetu, i previše informacija sa kojim nemam dodirnih tačaka, nisam uspela da shvatim, iako sam želela. x-)

   A život ispod kamena je izolacija u žargonu 😀

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend