Линимент за бебе – направи сама

Линимент за бебе – направи сама

Линимент за бебе – направи сама сам правила према рецепту са Арома Зоне. Рецепт је  са Арома Зоне, из текста о кречној води (L’eau de chaux). Ја сам уместо маслиновог уља ставила уљани мацерат невена према другом рецепту са АЗ, ниже у тексту је превод рецепта и начина прављења.

Добила сам прво унуче пре 2 месеца, одатле моје интересовање за бебећу козметику 🙂

Линимент за бебе се прави веома једноставно.

 

Шта је то и чему служи линимент за бебе?

Линимент је одлично природно средство за бебину гузу (пеленску регију), без хемикалија!!!

У питању је масно, веома благо млеко идеално за осетљиву кожу на којој оставља заштитни слој.

Линимент oléo-calcaires (кречна вода + биљно уље) је у Француској фармакопеји од давнина и сматра се најбољим средством против оједа код беба – чисти, храни, негује и штити бебину гузу. Користи се за пеленску регију, али и на другим прегибима.

Ради се о мешавини 50% кречне воде и 50% биљног уља (традиционално се користи маслиново уље). Резултат ове мешавине је густа масна течност која истовремено и чисти и хидрира.

Пожељно је да уље буде БИО (органско) и да се поштује однос уље : кречна вода око 50/50.

 

Уља која могу да се користе за линимент су она чији је индекс сапонификације (не знам тачан израз: indice de saponification) око 190: маслиново, сунцокретово, уљани мацерати на сунцокретовом уљу, уље коштице кајсије, уље камелије, сусамово уље… (уља која већински садрже олеинску и линолеинску киселину).

За прављење линимента, избегавати следећа уља: рицинусово, јојоба, чаулмугра, чврста уља (кокосово, пикуи…) (уља која садрже “специјалне“ киселине: acide gadoléique, acide érucique…).

У линименту, кречна вода одреагује са биљним уљем (нека врста сапонификације) формирајући једну врсту емулзије “вода у уљу“ па не представља ризик за кожу. Линимент је уљани производ па самим тим нема pH.

Нема потребе за додавањем конзерванса у линимент зато што кречна вода делује антибактеријски, више у тексту “Кречна вода – Aroma Zone“.

Није ми познато колики је рок трајања линимента, зато што га моја ћерка брзо потроши (250 мл линимента потроши за две недеље).

 

Мало линимента се нанесе на тканину или ватицу, обрише се гуза и то је то. Линимент оставља на кожи хидратантан филм који штити нежни епидерм од урина и столице.

Линимент може да се користи и као крема за пеленску регију, дакле не само за брисање гузе. Самим тим, то је средство и за брисање али и за заштиту бебине гузе, па наношење креме после линимента није неопходно.

Дакле, линимент се не испира већ остаје на кожи. Францускиње, уместо ватица за једнократну употребу, уобичајено користе периве крпице за умивање (débarbouillettes).

На нету наводе да помаже и код темењаче (les croûtes de lait) – нанети линимент на темењачу пар сати пре купања па спрати благим шампоном. (мада Францускиње препоручују мајчино млеко као најделотворније против темењаче)

Цена за кречну воду (Eau de chaux), помоћу које се прави линимент је на Арома Зони: 250 мл – 2,67 евра (+ царина и ПДВ-а) што је значајно јефтиније у односу на линименте за бебе у Србији (имајући у виду да биљно уље није скупо).

Моја ћерка је веома задовољна овим линиментом који ја правим. Наравно да редовно пресвлачи бебу, скоро сваки пут користи линимент и беба се ниједном није ојела. Овај линимент који ја правим јој се више допада од куповног француског линимента купљеног у Србији зато што је течнији па је лакши за коришћење.

Потрошила сам већ сву кречну воду, правила сам унучету линимент пар пута, сада сам на АЗ наручила паковање од 1 литра. Линимент није економичан у трошењу. Изванредно обрише бебину гузу. Није било нежељених реакција, осипа и сл. Моја ћерка после линимента на пеленску регију наноси одличну крему за бебину гузу домаћег произвођача по рецептури Др Николића.

Када сам ћерки први пут однела линимент, нанела сам га мало на надланицу како бих јој показала текстуру, мирис… После тога сам више пута прала руке… а увече закључила да ми је та надланица на коју сам нанела линимент и даље дивно нежна!!! Недавно сам направила линимент и за себе са кречном водом коју сам сама направила, о томе у тексту “Линимент за чишћење лица и скидање шминке, направи сама“.

Линимент је одличан и за негу непокретних/лежећих пацијената/старих особа у пеленама.

Не користити линимент на оштећеној кожи!!!

У линимент за бебе НЕ додавати етарска уља (већина етарских уља је забрањена за бебе, децу, труднице и дојиље!)

 

?

Линимент за бебе

 

Количине потребних састојака за 250 мл линимента сам израчунала на овом сајту:

http://www.calculateur-cosmetique.cosmessencebio.fr/index.php?page=1

Линимент за бебе

 

Преписала сам у своју свешчицу – ово је рецепт за линимент за бебе:

Линимент за бебе - направи сама

Линимент за бебе – направи сама, рецепт

 

Ово су састојци (фото изнад)… Витамин Е сам додала превентивно, мада је ово мацерат невена у рафинисаном сунцокретовом уљу па није било бојазни да ће се покварити. Намерно сам узела рафинисано уље пошто нерафинисана уља могу да буду алергогена. Ако користите нерафинисано уље које је осетљиво на кварење (као нпр. уљани мацерат невена Арома Зона), додавање Е витамина је обавезно!

Таблицу осетљивости (кварљивости) уља (не и мацерата, то пише у опису појединачног мацерата на АЗ) имате у овом тексту ОВДЕ.

Уобичајено је линимент мешавина само кречне воде и биљног уља, али рецепт АЗ садржи и пчелињи восак. Како наводе, восак служи да згусне и благо стабилише линимент. Без воска, линимент има тенденцију да се разједини на уљани и течни део, али мућкањем пре коришћења се поново измешају уљани и водени део. Са воском, линимент добија глаткост и више је филмоген (самим тим пружа и бољу заштиту).

На АЗ наводе да чак и са воском, линимент има тенденцију разједињавања па се препоручује обавезно мућкање пре коришћења. Овај линимент који сам правила се није разједињавао, свеједно га промућкамо пре коришћења.

 

Линимент за бебе

Линимент за бебе – направи сама, састојци

 

Како се прави линимент за бебе?

Одмерити потребне количине састојака.

У једну посуду ставити уље и восак.

У другу посуду ставити кречну воду.

Обе посуде ставити на водену пару (ја их ставим у тепсију напуњену водом, па укључим ринглу).

Када се восак растопи у уљу, додавати у ту посуду мало по мало кречну воду (такође загрејану у другој посуди) све време интензивно мешајући да се маса хомогенизује. Хомогенизација се дешава веома брзо. За мешање користим онај мини миксер за нес кафу (купила јефтино на алиекспресу, користим га само за козметику).

Цео овај процес траје кратко.

 

Линимент за бебе

Линимент за бебе – направи сама; лево је уље са воском, десно је кречна вода, све у посуди са водом која се греје

 

Линимент за бебе

Линимент за бебе – направи сама је готов. Овако изгледа.

Линимент сам пресула у бочицу коју сам, такође, купила на Арома Зони.

Линимент за бебе

 

Линимент сам правила укупно 4 пута, зато што сам имала само пола литре кречне воде.

Линимент за бебе

 

 

?

На инстаграму сам спомињала да сам јефтино (значајно јефтиније у односу на АЗ) купила уљани мацерат невена који користим за линимент. Овај уљани мацерат прави једна дивна млада дама која има регистровано газдинство и снабдева невеном и уљаним мацератом невена и наш чувени Институт “Др јосиф Панчић“.

Имају налог на Инстаграму, тамо сам их нашла: @calendula_plantation

Пола литре сам платила 500 динара.

Линимент за бебе

 

Уљани мацерат невена БИО** сам набавила и на Арома Зони (куповина је ОВДЕ), 100 мл – цена 7,50 евра. Чувам га у фрижидеру зато што је осетљив на оксидацију. Користила сам за крему за бебину гузу за случај оједа. Срећом крема је некоришћена 🙂

Линимент за бебе

 

Дописано 23.02.2019.

Набавила сам литру кречне воде (куповина ОВДЕ) и литру мацерата невена (цена је 900,00 дин/л)

Линимент за бебе

Завршетак дописаног.

?

На АЗ постоје и други рецепти за линимент, па их остављам овде као подсетник:

Ово је рецепт са уљаним мацератом невена, без витамина Е.

https://www.aroma-zone.com/info/recette-cosmetique/liniment-naturel-maison-bouts-de-chou-maman

Линимент за бебе

**************

Ово је рецепт са маслиновим уљем и CO2 екстрактом невена (и њега сам купила, ускоро ће да стигне), без витамина Е. Такође је за бебе.

https://www.aroma-zone.com/info/recette-cosmetique/liniment-oleo-calcaire-maison-olive-calendula

INGRÉDIENTS

PHASE INGRÉDIENTS % estimé ~100 ml (avec balance) ~100 ml (avec éprouvette)
A Huile végétale Olive BIO 48.90 51 g 56 ml
A Cire Abeille BIO (jaune) 1.90 2 g 4 cuillères TAD
B Agent multi-usages Eau de Chaux 48.90 51 g 51 ml
C Extrait CO2 Calendula BIO 0.30 0.3 g 1 cuillère PINCH

MODE OPÉRATOIRE :

1/ Transférez le volume ou la quantité nécessaire de phase A (huile d’olive + cire d’abeille) dans un bol puis faites chauffer le tout à feu doux et au bain-marie jusqu’à la fonte totale de la cire.
2/ Dans un autre bol, transférez le volume ou la quantité nécessaire de phase B (eau de chaux).
3/ Ajoutez petit à petit la phase B à la phase A en mélangeant vigoureusement à l’aide du mini-fouet. Un mélange opaque et homogène se forme.
4/ Ajoutez pour terminer la phase C (extrait CO2 de calendula) puis mélangez bien après cet ajout.
5/ Transférez la préparation dans votre flacon à l’aide de la pipette si nécessaire.

UTILISATION :

Le soin naturel indispensable pour la toilette des tout-petits ! Très facile et économique à réaliser, ce liniment crémeux nettoie en douceur la peau délicate du siège. Il peut aussi servir de démaquillant douceur visage & yeux pour les mamans.

 

 

?

Извори, корисни линкови – козметика за бебе:

https://www.e-sante.fr/liniment-incontournable-pour-soins-bebe/actualite/1415

Видео: DIY | LINIMENT & EAU NETTOYANTE BÉBÉ)

Основна козметика за бебе, направи сама:

https://lamondiaslisation.blogspot.com/search?q=b%C3%A9b%C3%A9&fbclid=IwAR1ZVOQUYy1CcGixCzLDv2p72jABfz9ESHWMgdIsIillQqhhsY8a76kuBPA

https://lesprosdelapetiteenfance.fr/bebes-enfants/hygiene-soins/5-questions-se-poser-sur-le-liniment-oleo-calcaire

 

Францускиње праве линимент за бебе не само према основном рецепту кречна вода + маслиново уље, па остављам овде неке рецепте…

http://naturedouce.canalblog.com/archives/2013/11/07/28380816.html

 • 48 gr d’HV noyaux d’abricot (уље коштице кајсије)
 • 30 gr macerat de calendula (мацерат невена)
 • 14 gr macerat cicatrisant
 • 5 gr de beurre de karité
 • 3 gr cire d’abeille jaune (пчелињи восак)
 • 100 gr eau de chaux maison (кречна вода)
 • 10 gttes Vit E

http://naturedouce.canalblog.com/archives/2014/02/03/29111848.html

 • 26 gr d’HV noyaux d’abricot
 • 30 gr Hv d’olive
 • 30 gr macérât cicatrisant (calendula lavande camomille consoude)
 • 9 gr beurre de karité
 • 4 gr cire d’abeille
 • 125 gr eau de chaux maison
 • 3 capsules Vit E

 

Францускиње праве и неки водени линимент са сапуном направљеним хладном сапонификацијом:

Pour 100 mL de liniment aqueux :

Ingrédients :

 • Eau bouillante (80 mL)
 • Quelques copeaux de savon saponifié à froid
 • Jus d’Aloe Vera (20 mL)
 • Extrait de pépin de pamplemousse – conservateur (20 gouttes)

Recette :

1. Faire bouillir de l’eau. 2. Mesurer 80 mL d’eau bouillante dans un récipient et diluer les copeaux de savon dedans, mélanger avec un fouet. 3. Mettre dans un flacon et laisser refroidir. 4. Mesurer 20 mL de jus d’Aloe Vera et les rajouter dans le flacon une fois que le précédent mélange est froid. 5. Ajouter les 20 gouttes d’EPP et refermer avec une tête spray. Se conserve environ un mois.

Pour la première fois, je n’ai fait que deux flacons de 100 mL chacun, mais selon la quantité et le temps qu’un flacon durera, j’en ferai peut être 3 ou 4 d’un seul coup pour être tranquille! Je verrais !

Извор: http://mamanrenardetpapaours.com/2017/12/liniment-aqueux-recette

*********

http://www.100100plantes.com/2019/08/poudre-pour-nouveau-ne-aux-fleurs-douces.html

************

Линимент се користи и за:

 • кожни намештај
 • кожну обућу (чисти и храни)
 • хидрирање суве, осетљиве и реактивне коже (лице и тело)
 • брадавице код дојиља
 • превенција стријама
 • темењачу код беба

Извори:

https://blog.pharma-gdd.com/4-usages-du-liniment-oleo-calcaire-pour-petits-et-grands/

Le liniment : une solution naturelle et simple pour nettoyer la peau

?

Овај текст припада серији текстова:

Кречна вода – Aroma Zone

Кречна вода (за линимент) – направи сама

Линимент за бебе – направи сама

Линимент за чишћење лица и скидање шминке, направи сама

?

Да ли користите линимент за негу бебине коже?

Шта користите за пеленску регију код бебе?

 

3 Responses
 • Ana T
  7 фебруара, 2019

  Nikada nisam čula za ovako nešto, a kako čujemo, izuzetno je delotvorno! Do sada sam samo čula za krečno mleko, ali ne i za krečnu vodu!

  • i
   Бобица
   7 фебруара, 2019

   Ни ја никада раније нисам чула за линимент. Научих свашта захваљујући Францускињама, али и вођењу блога 🙂
   Све препоруке за линимент!

 • n
  Nebojša Stevanović
  7 септембра, 2020

  Poštovana,

  Verujem da su preparati koje pravite dobri i korisni.
  Skroz je u redu deliti sa drugima svoja iskustva.
  Ja bih vam samo, kao hemičar, ukazao na nešto što ste na svom blogu više puta ponovili, a apsolutno je netačno.
  Naime, nemojte govoriti da nešto nema pH zato što je uljani rastvor.
  Apsolutno sve supstance i rastvori koji postoje imaju svoj pH i mogu biti kiseli (pH od 0 do 7), neutralni (ph 7) ili bazni (pH od 7 do 14) – ne postoji ništa na svetu što nema bar neku vrednost pH.
  Ako nešto nema pH, ili mu je pH vrednost 0 – takvu supstancu treba izbegavati u najširem luku jer je to najekstremnija moguća kiselina!
  Ukoliko ste hteli reći da je Vaš preparat neutralan, on svakako ima pH vrednost i ona iznosi oko 7.
  Dermatolozi kažu da je za kožu najidealnije da pH vrednost preparata bude 5.5 jer je to normalna pH vrednost same kože, ali onda niko od nas ne bi koristio vodu za umivanje jer je njen pH oko 7 🙂
  Lično sam pobornik i pijenja baznijih voda (Prolom, Kremanska, Odmenjska) i korišćenja neutralno-baznih preparata pa ovaj Vaš svakako odobravam 🙂

  Pozdrav

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend