О мени

Поздрав свима 🙂 Овде делим своје коментаре о интересантној, природној козметици из целог света. Мило ми је да их поделим са вама.

Имам 54 године (сада већ 56), кожу на лицу мешовитог типа (сада већ нормалну ка сувој) са проширеним порама и израженим назолабијалним борама и подочњацима. Недостаје ми који килограм, тако да ми је лице и опуштено. Висока сам 1,76 м, тешка 64 кг, лако смршам, тешко се угојим (немам хипертиреозу).

Почела сам веома рано да се негујем и одувек ме је привлачила козметика. Разну сам козметику пробала у свом животу. Нема шта нисам мазала на своје лице.

 

Почела сам да се негујем са 11 година, одмах чим сам ушла у пубертет. Имала сам помало проблематично лице, чело ми је било пуно митесера… а ја сам то сакривала шишкама. “Гутала“ сам текстове посвећене нези лица, стављала на лице и куповну козметику, али и умућено беланце, краставце… Моја прва козметика је била цела линија Хелене Рубинштајн за младу проблематичну кожу, са камфором. И деловала је. И сад се сећам мириса креме са камфором, прозирног гела за умивање са неким плавим зрнцима…

Поучена овим првим позитивним искуством, наставила сам да се негујем и увек сам имала “добру“ козметику. Користила сам све најпознатије светске марке (Crème de la Mer, La Prairie, Estée Lauder…) и што би једна наша позната водитељка рекла, намазала сам више на д… него на хлеб. Углавном нисам била задовољна њиховим учинком – моја очекивања су била велика. У ствари, моја очекивања су била пропорционална њиховим обећањима из блиставог маркетинга и веома високим ценама. Прво су ме очарали маркетингом (и узели позамашне своте новце) а онда разочарали!

То мазање свега и свачега на кожу лица је довело до тога да ми је кожа постала осетљива. Зими нисам смела да изађем из куће без шминке на лицу. Сваки ветар и зими и лети (на мору) ми је сметао, лице ме је пекло. На мору нисам смела да изађем из куће без силних заштитних фактора… иначе ми лице моментално изгори, било је то пре 17-18 година, имала сам 37-38 година. Тада сам открила Avène и наравно купила целу колекцију. Једино ми је Avène помагао, па сам купила и њихову шминку… И сада увек имам у фрижидеру Avène термалну воду, не користим је пуно, али она има неограничен рок употребе.

А онда сам у априлу 2006-е прошла тронедељни курс панчакарме (ајурведа). Стање коже ми се значајно побољшало и ја сам престала да употребљавам козметику, укључујући и шминку. Слобода!!! Тако најкраће могу да опишем своје тадашње (а и садашње) осећање. Ујутро се умијем и изађем из куће. Престала је да ми смета зима, ветар, сунце (све оно што јесте природа)! Престала сам да будем зависник од козметичких препарата! Умивала сам се, а тако радим још увек, искључиво Мериминим беби сапуном. Имала сам увек неку апотекарску крему, чисто да се нађе, али је нисам користила.

И тако све до одласка у Москву и куповине ове маске 🙂 Стара љубав заборава нема 🙂

Укратко, очекивања могу да буду проблематична 🙂 Ја сам изгубила поверење у “западњачку“ козметику. Нисам искључива особа, па ћу, вероватно, некада нешто купити и од западњачке козметике. Уосталом, сада користим њихову шминку (мада се ретко шминкам) и француске парфеме (од парфема никада нисам одустајала). Са козметиком коју сада користим немам разочарења, али имам разне добити (природна је, не оштећује ми кожу, делотворна је, интересантна је, јефтина је…).

 

Не волим да идем код козметичара.

Досадило ми је да по радњама/апотекама виђам увек исте брендове. Маркетинг, маркетинг, маркетинг, сија, шљашти и кошта папрено.

 

Онда сам отишла код пријатељице у Москву на пар дана. У локалној московској продавници сам купила маску за лице само зато што је била безобразно јефина: 1 евро. Дивно упакована, на кутији свашта пише… Вратих се у Београд и кренух да гуглам. Открио ми се свет изванредне јефтине козметике, углавном базиране на природним састојцима, чији су творци врхунски научници.

Избор козметике је огроман. Читајући коментаре руских корисница, ја сам се определила за одређене произвођаче/брендове.

Козметику купујем преко интернета. Помучила сам се док сам нашла интернет продавнице које хоће да достављају робу у Србију, а да при том имају оно што ја тражим. Али, нашла сам их. Углавном су лоцирани око Новосибирска… Из Москве скоро нико неће да шаље пакет за Србију.

И тако, прво истражим коментаре о одређеном производу, онда изгуглам произвођача… нађем интернет продавницу која доставља у Србију… и онда се негујем, а сада то делим и са вама.

У Србији се појавило неколико продавница руске козметике (сада их има више, скоро две године касније од почетка вођења блога). За сада, у Србији купујем у продавницама/интернет продавницама Кедрова прича, Мала руска апотека и Mirra.

Send this to a friend