Природна козметика за сунчање – летовање 2017-е

Природна козметика за сунчање – летовање 2017-е

Природна козметика за сунчање – Доста сам истраживала о деловању природних препарата за сунчање, прегледала стотине рецепата… неке сам оставила као подсетник у чланку Природна средства за сунчање. О штетним састојцима куповних крема сам писала у тексту Креме са СПФ фактором – за и против.

После свега тога сам направила “план“ 🙂 за овогодишњи одлазак на море (идем крајем јуна).

Све ово је за мене забава, суштински је потребна једна крема за првих пар дана. За све ово ћу после мора дописати како је деловало…

Уместо дописивања 🙂 написала сам текст Природна средства за сунчање и брже тамњење коже – резиме летовање 2017-е.

?

Припрема за сунчање (пре одласка на море)

➡ Гомаж лица и тела

Једанпут недељно месец дана пре поласка на море; већ имам пилинге и за лице и за тело па нећу нове правити. На мору се нећу пилинговати како не бих додатно иритирала кожу, али ћу зато понети бељди (марокански црни сапун), на оној врућинчини се кожа идеално распари за марокански црни сапун 🙂

➡ Исхрана коже изнутра

Уношење есенцијалних масних киселина и антиоксиданата перорално је важно како би се кожа изложена сунцу потпомогла у опоравку али и као превенција прераног старења коже.

Направила сам и већ пијем следећу мешавину (пити и у току сунчања?):

Ову мешавину пијем по пола кафене кашичице ујутро и увече.

Природна козметика за сунчање

Природна козметика за сунчање

 

➡ Нега коже лица споља пре одласка на море

Крема за лице Bonne-mine, 20 мл:

Ова неутрална крема коју користим као основу је направљена да се користи сама или се у њу додају састојци према потреби коже – ја сам додала мацерат шаргарепе и уље коштица малине.

Кремицу сам направила, малу количину (допадају ми се ове мале количине пошто је у питању природна козметика која не може дуго да стоји; свиђа ми се што је свеже направљена; поред тога, зачас завојим оно што ми је потребно).

Природна козметика за сунчање

Природна козметика за сунчање

 

Лако се прави (само треба да се припремите са реквизитима, суђем…):

?

Сунчање

За сунчање сам припремила:

 • једну руску крему која је направљена од природних састојака и садржи физички филтер титан диоксид
 • 2 креме које ћу ја да направим, обе са цинк оксидом (физички филтер)
 • Уље монои де Тахити

Када добијем боју (отприлике после пет дана), користићу само препарате без филтера (уље монои и/или кокосово уље).

?

➡ Куповна anti-age крема за лице за особе после 40 година. На њој не пише СПФ. Зове се “Вуал, регенеришућа крема за заштиту од сунца“, произвођач је Живая косметика Сибири (још једна фирма из наукограда Кольцово) – котирају се при врху по природности производа и одавно сам хтела да пробам нешто од њих. Платила сам крему 6,42 евра, количина: 38 гр; написаћу посебну рецензију о њој, како делује…

Проблем са овом кремом је тај што мора да се чува у фрижидеру. Ово није намењено сунчању, већ за свакодневну употребу у градским условима; ја ћу да је користим и за лице и за тело.

Састав: гелевая основа, гомогенат куриного эмбриона (хомогенат кокошијег ембриона), отвар корня солодки (сладић), отвар зеленого чая (зелени чај), оливковое масло (маслиново уље), глицерин, клеточный детрит препарата Нарине (пробиотик), настойка смородины (рибизла), двуокись титана (титан диоксид), настойка календулы (невен), настойка черемухи (сремза), пальмовое масло, кофейный экстракт (екстракт кафе), бензойная кислота, норковый жир (уље од нерца), масло лавандовое (уље лаванде), масло шалфея мускатного (уље мускатне жалфије).

Природна козметика за сунчање

Природна козметика за сунчање

?

➡ Ово је крема за сунчање за лице и тело коју ћу завојити баш пред полазак на море, 36 мл:

Пошто има 20 % цинк оксида, то значи да је СПФ 20. Мени је то довољно пошто се са сунца склањам већ око 11 ч.

Ова неутрална крема коју користим као основу је направљена да се користи сама или се у њу додају састојци према потреби коже – ја сам додала уље каранжа и цинк оксид.

Природна козметика за сунчање

Природна козметика за сунчање

 

Не, ово није уље „карања“ како пишу латиничари по српским сајтовима „ulje karanja“ већ се ово уље на српском пише и чита као „каранжа“ а ако баш не можете без латинице, онда пишите „karanža“. На називу овог уља се показује неопходност транскрипције и предност српске ћирилице – један глас једно слово!

Чињеница је да се ово на српском не чита као “каранја“, нарочито што се и у другим језицима при изговору чује “ж“ (каранжа) или “џ“ (каранџа) па је бесмислено да га ми изговарамо као “ј“ (каранја).

?

➡ Ово је флуид за лице и тело који сам направила, 80 мл:

Све је у мл зато што имам мерицу од 2 мл… Има 5 % цинк оксида што значи да му је СПФ 5.

 

➡ Када “ухватим“ боју планирам да је “појачам“ али и да се боја што дуже задржи уз помоћ: Уље монои де Тахити

?

После сунчања

После сунчања сам за лице и тело припремила:

 • једну руску крему која је направљена од природних састојака
 • 1 крему коју ћу ја да направим

?

➡ Имам резервну варијанту и за негу после сунчања. Купила сам руску крему која се зове “Гел од рогова јелена, после сунчања Неопант -5 РР“, произвођач Неопант, цена 4,64 евра. Такође природна козметика која би могла да се назове козмецевтиком пошто се рогови јелена користе у лековима целог света. Користи се за негу коже до и после сунчања. Ја ћу да је користим и за лице и за тело. Написаћу посебну рецензију, како делује…

Састав: Экстропант сухой (сува срж јелењих рогова), инертная гелевая основа, вода, фруктоза, мочевина, муравьинная кислота (мравља киселина), никотиновая кислота (витамин PP), ментол, экстрат медицинской пиявки (екстракт медицинских пијавица), БПК-2 (стабилизирующий состав из натуральных природных компонентов).

Природна козметика за сунчање

Природна козметика за сунчање

?

➡ Крема за умирење, исхрану и рехидратацију после сунчања за лице и тело 40 мл

 

Процес прављења је једноставан, једино што сам потрошила доста времена на смишљање рецепта, количина…:

Природна козметика за сунчање

Природна козметика за сунчање

За опекотине

Не планирам да изгорим! али за сваки случај ћу понети:

 

Природна козметика за сунчање

Нега косе на мору

За плажу нећу да спремам ниједан препарат за косу. Волим да ми се морска со налепи на косу. Најлепшу фризуру увек имам на мору 🙂 Поред тога, кажу да се уља угреју на сунцу па прже косу.

Офарбаћу се недељу дана пре поласка.

Ову маску за косу ћу да завојим али само за употребу после плаже, можда 1-2 пута увече.

 ➡ Маска за фарбану (или нефарбану) косу пре шампонирања 

Отопити ши путер па додати уље монои де Тахити, замешати. Додати етарско уље иланг-иланг.

************

Природна козметика за сунчање

Освеживач

Најзгодније ми је да понесем мало паковање Авен термалне воде које могу увек да имам у торби (хидролатима смета врућина).

Природна козметика за сунчање

 

Природна козметика за сунчање

Идеје самосталне и са http://www.aroma-zone.com/info/dossier-thematique/dossier-thematique-le-soleil-le-connaitre-se-preparer-se-proteger

Дописано 26.10.2017.

Идеја за следећу годину:

16. CRÈME BRONZANTE (C. CLERGEAUD)

 • Beurre de Cacao : 30 g
 • Beurre de Karité : 80 g
 • HE Lavande vraie : 4 gouttes
 • HE Carotte : 4 gouttes

Mode opératoire : Faites fondre doucement au bain-marie le beurre de cacao et le beurre de karité en remuant. Ôtez du feu et incorporez les huiles essentielles en remuant. Mettez en pot et laissez refroidir.

https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/beurre-vegetal-cacao-blanc-bio-en-pastilles-aroma-zone?page=library

Природна козметика за сунчање

Шта Ви користите од природне козметике на мору?

Каква су Ваша искуства са кокосовим уљем за сунчање?

No tags 5 Comments
5 Responses
 • Ana T
  17 јуна, 2017

  Pa ako ovo nije najstudioznija i najkompletnija priprema za sunčanje, onda ja ne znam šta jeste! 🙂
  Bravo i svaka ti čast! Baš me zanima kako će se sve pokazati a kako se već od 11h sklanjaš sa sunca, verujem da nećeš imati problema sa opekotinama i gorenjem ni malo!

  Od prirodne kozmetike sam koristila samo melem na bazi kokosovog, kakao, nevenovog, maslinovog ulja i pčelinjeg voska a rezultati su odlični samo na već dobro preplanuloj koži. Koža koja pre toga nije izlagana suncu je izgorela. Međutim, to dosta zavisi i od same kože, neko gori za čas, neko uopšte ne.

  • i
   Бобица
   18 јуна, 2017

   🙂 Хвала. Ипак је ово хоби, а хоби дозвољава човеку да се будалеса. Никада нисам успела да добијем баш тамну боју, па ми је то циљ са свим горе побројаним.
   Веома ме интересује тај пчелињи восак који помињеш, али се нисам усудила да направим мешавину за сунчање са њим. Видим да га на Арома Зони често употребљавају…
   Моје искуство је да ће прво да изгори кожа која је некада давно већ “изгорела“. Стомак сам почела да сунчам тек скоро, пре десетак година и никада ми се није десило да изгори, чак и када сам га сунчала без икакве заштите и претходног излагања сунцу.

  • Ana T
   19 јуна, 2017

   Ja obrnuto, zadnjih 6-7 godina dobijem boju za čas a i dugo ostaje, sve do decembra možda!
   Moje iskustvo je različito, uvek mi izgore delovi koji su svetliji i koji „nemaju podlogu“ od gradskog sunca, dakle stomak, gornji deo butina i zadnji, naravno 🙂

 • b
  Dunja
  24 јуна, 2017

  Zdravo, moram da pitam samo za online narucivanje natura siberica proizvoda, posto onaj sajt fresh-spa izgleda vise nije u funkciji ? ?

  • i
   Бобица
   25 јуна, 2017

   Дуња, то сам и ја приметила пошто сам пар пута хтела да проверим имају ли нешто ново. Престали су и на инстаграму да објављују.
   НС преко нета можете да купите и на НС српском сајту… верујем да то већ знате.
   Када су у питању руски сајтови, овај који је престао да ради је имао највећи избор.
   НС производе продаје и доставља у Србију и ова интернет продавница (нисам код њих још увек куповала): http://webcosmetica.ru/cat/brand/1906/
   Руски сајт НС се већ неко време редизајнира у смислу интернет продаје, па се надам да ћемо све те производе моћи да купујемо директно на руском НС сајту, односно, надам се да ће имати и доставу у Србију.

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend