Разлика између балзама и кондиционера за косу

Која је разлика између балзама и кондиционера за косу?

Разлика између балзама и кондиционера за косу; Набавила сам руска средства за негу косе и некима остала разочарана. Изгледа да нисам знала како се употребљавају! Испоставило се да ми је терминологија била непозната. Видим да Рускиње разликују балзам од кондиционера (ја сам одувек мислила да је то једно те исто), а ту је и маска али и серум. Рекла бих да је код нас терминологија следећа: балзам (регенератор; кондиционер) и паковање (маска). Исправите ме уколико је другачије 🙂

Поред тога, нисам имала појма о много чему у вези са косом, па сам потражила одговоре на нету.

Ево шта сам пронашла на гуглу.

Опште за балзам и кондиционер

 1. Препоручује се да се коса просуши пешкиром пре наношења балзама и кондиционера!!! У супротном случају, ако се наноси на непросушену косу, може се десити да се половина препарата са косе слије у сливник а друга половина се због велике количине воде на длаци неће упити у косу.
 2. После прања косе употребити само балзам или само кондиционер (не и једно и друго).
 3. За суву и масну косу важи правило: Шампон бирати према типу коже а следеће средство (балзам, маска, кондиционер…) према типу косе.
 4. Оба се наносе на чисту косу.
 5. Кондиционер, као и балзам, затвара кутикул длаке, па се зато та средства користе после прања шампоном.

 

Разлика између балзама и кондиционера за косу

 1. Кондиционер се користи као средство за заштиту косе, а балзам поред тога што штити, додатно и храни косу корисним материјама.
 2. Кондиционер се не препоручује за наношење на корен, балзам се наноси на корен а у неким случајевима и на поглавину.
 3. Кондиционер, за разлику од балзама, има антистатичка својства.
 4. Кондиционери који се не смивају се чешће срећу од балзама који се не смивају (постоје и балзами који се смивају).
 5. Балзам треба наносити од корена ка крајевима а кондиционер обрнуто!

🌺

Ово је пресек длаке – до писања овог текста нисам знала шта је кутикул длаке 🙂 чији се “црепови“ “отварају“ прањем косе шампоном а “затварају“ другим средствима.

Французи називају ово што личи на цреп/закрилца/залистак (а ја не знам српски назив) “les écailles de la cuticule“, а на руском је то “чешуйки кутикулы“ (прим. Бобица – очигледно је да се спољни омотач длаке свугде назива кутикулом).

Разлика између балзама и кондиционера Разлика између балзама и кондиционера

 

 

 

 

 

 

Разлика између балзама и кондиционера

Ово лево је микроскопски увећана фотографија оштећене длаке.

 

🌺

Разлика између балзама и кондиционера за косу – Балзам за косу

Служи за решавање конкретног проблема – перут, ломљење, опадање итд. Садржи хранљиве, хидрирајуће а често и умирујуће компоненте. Деловање му траје до следећег прања косе. Хранљиве компоненте балзама олакшавају рашчешљавање и чине косу еластичном. Када су и балзам и шампон из исте линије/произвођача балзам појачава дејство шампона. Ако су од разних произвођача, може се десити да ефекат изостане, па чак и да се добије супротан резултат.

Балзам не само да “затвара“ кутикуле већ и хидрира косу и поглавину, отклања свраб итд. Омекшава косу, чини косу сјајном и пријатном на додир.

Држање балзама на коси претерано дуго нема ефекта. Обично се балзам држи на коси 5-7 минута и смива се водом. Препоручује се да се коса просуши пешкиром пре наношења балзама – ако је коса много мокра, честице балзама ће почети да се растварају, па ће и резултат изостати.

Балзам, као и кондиционер, “зачепљује“ косу. Али, у њихов састав улазе материје корисне за косу као нпр. минерали, протеини, етерична уља итд. Засићавањем косе целом дужином овим материјама, балзами доприносе побољшању квалитета косе.

Балзам се наноси и на поглавину и на корен али и целом дужином косе.

Балзам нема антистатичка својства.

🌺

Разлика између балзама и кондиционера за косу – Кондиционер за косу

Основни зататак кондиционера је умањење штетног деловања околине на косу (фен, хауба, чешљање…). Када су коса опере шампоном, кутикули длаке се отворе, па ако се кутикули не затворе коса се мрси. Компоненте кондиционера затварају кутикул длаке који се отворио приликом шампонирања косе. Захваљујући томе, коса током сушења не губи унутрашњу влагу.

Кондиционер је неопходан како би се коса размрсила, добила глаткост и сјај и заштитила од повређивања. Не само што затвара кутикул длаке, већ га и покрива заштитним омотачем. Тај заштитни омотач подебљава длаку што чини да коса добије волумен и “отежа“. Баш зато се кондиционер никада не наноси на корен косе и поглавину. У том случају се длака/корен прилепи уз главу па коса изгледа слепљено. Деловање му траје до следећег прања косе.

Кондиционер негује косу само површински, не и дубински као балзам.

Има и антистатичка својства па умањује наелектрисаност косе захваљујући чему се коса лакше рашчешљава.

На коси се држи краће него балзам, најдуже 1 минут.

Никада не треба наносити кондиционер на корен косе и на поглавину. У том случају коса врло брзо може да добије мастан одсјај.

Разлика између балзама и кондиционера

Додатак:

Разлика између балзама и кондиционера за косу – Маска за косу

Маска за косу је средство интензивног деловања. Садржи разне хранљиве материје, витамине, уља, пантенол и екстракте лековитог биља. Дубински улази у структуру длаке, храни је и влажи, чини је еластичном и јачом. Затвара кутикул длаке.

Маске за нормализацију косе попуњавају повређене делове длаке кератином.

Баш су маске те које би требало примењивати за лечење и нормализацију повређене, ломљиве и суве косе. Маске имају ефекат “накупљања“ деловања па би учесталост примене на почетку коришћења требало да буде 2 х недељно а после тога по потреби (1-2 х месечно).

Примена: Нанети на опрану, пешкиром просушену косу и искључиво дрвеним чешљем распоредити по коси. На косу ставити најлон па пешкир како би се све то потпарило и појачало дејство маске. Држати маску онолико колико је наведено у упутству за употребу па испрати млаком водом.

Савет! Препоручује се употреба само дрвеног чешља. Такав чешаљ неће правити статички електрицитет који повређује длаку.

***************

Савети корисница…:

 • избегавати коришћење маске за косу 2 недеље после фарбања косе пошто маска може да отвара длаку и тако убрза испирање боје;
 • маску не стављати на корен, већ само на крајеве косе;
 • маска може да стоји на коси између 15 и 45 минута
 • редослед коришћења: уље, шампон, маска, кондиционер (прим. Бобица: ово образлажу тиме да маска отвара длаку па је неопходан и кондиционер да је затвори ???)

**************

Остало ми је нејасно да ли маска отвара или затвара кутикул длаке или то зависи од врсте маске.

Разлика између балзама и кондиционера

Разлика између балзама и кондиционера за косу – Серум за косу

 • не смива се са косе
 • може и на суву и на влажну косу да се нанесе
 • облаже длаку као заштитна фолија па је добра као заштита од фена нарочито за суву косу и расцветале крајеве
 • помаже у обликовању фризуре

 

Разлика између балзама и кондиционера

Разлика између балзама и кондиционера за косу – Силикони

Прим. Бобица: све у вези са силиконима је са српског сајта http://kovrdzavakosa.blogspot.rs/2014/07/sta-se-sve-nalazi-u-samponu-i-kako-da.html који ми се веома допао, па остављам себи као подсетник.

Како препознати силиконе – Све што садржи siloxane и његове облике; dimethicone, cyclomethicone, све што се завршава на -cone, -xane, -conol…

Списак силикона:
silanetriol lysinate, Silica Dimethyl Silyate, siloxane, amodimethicone, diisostearoyl trimethylolpropane siloxy silicate, dimethicone, dimethicone copolyol, Dimethicone Crosspolymer, dimethiconol, phenyl trimethicone, cyclohexasiloxane, cyclomethicone, cyclopentasiloxane, cetyl dimethicone, cetyl PEG/PPG-10/1- dimethicone, methylsilanol mannuronate, phenyl trimethicone, Trimethylsiloxysilicate.

Колико ће неки силикони зачепити поре, зависи и од њихове структуре, односно, да ли се они растварају у води, или се не растварају, па је потребно присуство и воде и неког сулфата да би се они испрали са темена.

Растворљивост силикона у води:

– силикони који су нерастворљиви у води (Dimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Stearyl Dimethicone, Cetearyl Methicone, Cetyl Dimethicone);

– силикони растворљиви и делимично растворљиви у води (било који силикон са префиксом PEG, Dimethicone Copolyol, Hydroxypropyl Polysiloxane).

Са сајта naturalycurly.com листа најзаступљенијих силикона и како се испирају:

Silicone Water soluble? Recommended cleansing agents
Dimethicone No SLS, SLES, cocamidopropyl betaine, cocobetaine, ALS, or ALES
Dimethiconol No SLS, SLES, cocamidopropyl betaine, cocobetaine, ALS, or ALES
Phenyl Trimethicone No SLS, SLES, cocamidopropyl betaine, cocobetaine, ALS, or ALES
Amodimethicone No SLS, SLES, cocamidopropyl betaine, cocobetaine, ALS, or ALES
Cyclomethicone No cocamidopropyl betaine, cocobetaine, other mild surfactants, or conditioner washing
PEG-modified dimethicone Yes cocamidopropyl betaine, cocobetaine, other mild surfactants, or conditioner washing
Dimethicone copolyol Yes cocamidopropyl betaine, cocobetaine, other mild surfactants, or conditioner washing

 

“Силикони могу да буду у паковањима (маскама) и балзамима (регенераторима) за косу. Зашто? Јер они тада умотају длаку и створе заштитни филм око ње, дају јој сјај и штите од негативних спољашњих утицаја. Паковање служи да благо ЗАТВОРИ поре. Паковања са силиконима се наносе на целу дужину косе, највише на крајеве, али се не наносе на теме (само се мало пређе прстима кроз тај горњи део косе) и оваква паковања лепо ,,замаскирају’’ све неправилности на коси и дају јој здрав изглед. Паковања без силикона се наносе на целу дужину косе, а може и на теме и оваква паковања показују право стање косе (уколико су вам крајеви испуцали, оштећени и сл., оно вам те недостатке неће сакрити).

Силикони се препоручују да се нађу у средствима за завршни ефекат: кремама, уљима, серумима…Зашто? Јер је то следи за сам крај, као шлаг на торту, тако и силикон на длаку. Тада ће длаку обложити и заштитити. Нормално је да креме за косу не утрљавамо на теме, већ само на целу дужину косе или на крајеве.“

 

Разлика између балзама и кондиционера

Док сам истраживала све ово по нету, установила сам да ја имам здраву и добру косу без обзира што се фарбам на 3 недеље зато што:

➡ никада не сушим косу феном

➡ никада не употребљавам пеглу за косу

➡ никада не стављам папилотне и др. помагала

➡ никада не чешљам мокру косу (а и суву косу ретко чешљам); чешљам мокру косу искључиво дрвеним чешљем само када наносим уље/етерично уље (аромарашчешљавање) и маску за косу

➡ не стављам на косу ништа сем најјефтинијег шампона (тек од скоро сам почела да експериментишем са балзамом, маском, кондиционером и серумом)

Из претходно побројаног бих могла да закључим да средства за негу косе само уништавају косу и новчаник 🙂 Очекивало би се да неко у менопаузи (када се коса проређује) има ретку косу а ја имам веома густу косу. Док сам била млађа, користила сам и маске и кондиционере… али тада нисам имала густу косу као сад, имала сам искрзане крајеве…

Зашто сам онда купила све ове препарате за косу? Хоћу да проверим да ли моја коса може да буде сјајнија него што јесте 🙂

На фотографији испод су моја омиљена (међу куповним) средства за косу:

v.i.Cosmetics, Маска-балзам за фарбану, оштећену, суву и непослушну косу

Kleona – Природни кондиционер за нормализацију свих типова косе “Цикорија и бели слез“

Частная мыловарня „Живица“ – Маска за косу са уљем макадамије

Разлика између балзама и кондиционера за косу

Разлика између балзама и кондиционера за косу

Разлика између балзама и кондиционера

Извори:

http://ivona.bigmir.net/beauty/articles/303712-Kakaja-raznica-mezhdu-bal-zamom-i-kondicionerom

http://proffline.net/novosti/articles/balzam-i-konditsioner-i-maska-dlia-volos-v-chem-raznitsa

http://soinpeau.ru/volosy/uxod/chem-otlichaetsya-balzam-ot-kondicionera-dlya-volos.html

ОВДЕ

Чем отличается бальзам от кондиционера?

https://www.tricholog.ru/consultation/articles/syvorotki-dlya-volos-primenenie-i-polza/

http://kovrdzavakosa.blogspot.rs/2014/07/sta-se-sve-nalazi-u-samponu-i-kako-da.html

 

Ово ми је подсетник за ајурведско уље за косу: https://www.aroma-zone.com/info/recette-cosmetique/huile-ayurvedique-miraculeuse-cheveux-visage-corps

Разлика између балзама и кондиционера

Све фотографије изузев последње: Слободни извори

➡ балзам, кондиционер, маска за косу, коса, силикон, серум за косу

No tags 2 Comments
2 Responses
 • Ana T
  јун 19, 2017

  Odličan i poučan tekst! Neke stvari su sada malo jasnije!

  • i
   Бобица
   јун 19, 2017

   Хвала 🙂 За мене читава наука, нисам имала појма о свему томе (немам ни сад, али сам макар себи разјаснила кад шта да употребим).

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend