Срдачица, капи и чај, Институт »Др Јосиф Панчић«

Срдачица, капи и чај, Институт »Др Јосиф Панчић«

Срдачица, капи и чај, Институт »Др Јосиф Панчић« заслужују посебан текст. Срдачица (лат. Leonurus cardiaca, ру. Пустырник; капи: настойка пустырника).

Le nom commun anglais de la plante est „Motherwort“, l’herbe de la mère, l’herbe de la femme.

У последњих пар месеци сам имала колебање крвног притиска. До јесенас сам имала снижен притисак, а од новембра ми се дешавало да имам повишен крвни притисак (не много повишен – 130/90, но, за мој организам је то нова ситуација па га увек осетим). Капи срдачице ми уравнотеже притисак (спусте притисак на нормалу) тако да не буде ни висок ни низак! Нисам узимала прописану дозу, већ само 10 капи.

Већ сам помињала да сам набавила и таблете валеријане (руске, ОВДЕ). Пробала сам их једном и није ми пријало. Валеријана ми је много оборила притисак, па је не пијем.

Срдачица ме не “обори“ као валеријана, не чини ме успореном, поспаном и сл.

Срдачицу не сматрам леком против повишеног крвног притиска, већ само као средство прве помоћи код благо повишеног притиска (није за труднице, дојиље, децу испод 12 година!).

Капи су упаковане у тамну стаклену бочицу на чијој је другој страни исписан начин употребе… што сматрам веома згодним.

 

Такође сам приметила да ми срдачица помаже код напетости, узнемирености и сл. Некада се дешава, најчешће са променом временских услова, да сам напета. И у том случају попијем 10 капи срдачице и боље се осећам. Не само да се боље осећам, већ сам и радно способнија.

(Др Зоран Миливојевић, психотерапеут, у свом тексту/колумна у дневном листу Политика ОВДЕ наводи да није добро користити реч “нервоза“ “напетост“… за описивање својих унутрашњих стања…)

(Анксиолитике и сл. не трошим и велики сам противник неконтролисане употребе/употребе на своју руку средстава за смирење.)

Ове капи не пијем свакодневно, већ само по потреби, тако да о ефектима дуготрајне употребе не могу ништа да кажем. Капи срдачице сам први пут купила јесенас, куповина је ОВДЕ. Поново сам је купила СКОРО, а куповина чаја од срдачице је ОВДЕ.

 

Антихипертензивну терапију не трошим.

 

Ево како сам регулисала притисак (за сада):

Последње 2-3 недеље сам свакодневно пила мешавину 1 кк јабуково сирће + 1 кк мед у чаши воде и притисак ми се нормализовао.

(Не пијем више ни ову мешавину пошто ми је притисак ОК. Поред тога, кажу да дуготрајна непрестана перорална употреба јабуковог сирћета може да доведе до деминерализације костију? Приметила сам и да сам смршала док сам пила јабуково сирће, а то ми се не допада.)

Истраживала сам које је јабуково сирће добро (купила сам 10 различитих, писала сам о томе на Инстаграму) и мени су ова четири прихватљива (најбоље ми је Гранумово, ово без ознаке је домаће):

 

 

Правила сам средином фебруара о.г. мешавину уља против високог притиска (ароматерапија), према рецепту из књиге Од Мајар. Мешавина ми се није свидела, па је нисам пуно ни користила. Капи срдачице су ми много боље!!!

Срдачица, капи и чај

 

 

Ово је моје искуство. Не знам како би срдачица деловала на људе који су на дуготрајној антихипертензивној/некој другој терапији! О ограничењима у употреби срдачице, интеракцији са лековима и сл. прочитајте на сајту произвођача, линк сам поставила испод.

 

Срдачица се иначе и користи против повишеног крвног притиска и као средство за умирење. Препоручује се и за поремећаје срчаног ритма, код климакса…

Више о капима срдачице читајте на сајту Института Панчић ОВДЕ.

Чај од срдачице још увек нисам пробала, али сам га купила увидевши одлично деловање капи срдачице. О чају срдачице читајте на сајту Института Панчић ОВДЕ.

 

Срдачица, капи и чај

Срдачица, капи и чај, Институт »Др Јосиф Панчић«

 

За капи срдачице сам први пут сазнала захваљујући Русима на Кипру… а на Ајреку сам нашла и рецензије о њима.

Рускиње хвале капи срдачице код неуровегетативне дистоније: https://irecommend.ru/content/nastoika-oao-sintez-pustyrnik

Такође препоручују мешавину капи срдачице са капима нане као средство против стреса и несанице:

В сочетании с пустырником настойка мяты производит успокоительный эффект. Это отличная смесь против стрессов и бессонницы.

4 части настойки пустырника к 1 части мятной настойки.

Извор: http://www.eda-land.ru/travy/myata/nastojka/

 

Контраиндикације:

брадикардија

опрез код излагања сунцу…

Также существует распространенное мнение, что во время употребления препаратов с пустырником нужно обязательно избегать попадания прямых солнечных лучей на тело человека. Трава пустырник делает организм человека наиболее чувствительным и незащищенным к воздействию ультрафиолетового излучения.

https://www.ja-zdorov.ru/blog/protivopokazaniya-pustyrnika-pustyrnik-ne-bezobidnaya-lekarstvennaya-travka/

 

Капи срдачице се користе и у козметици, остављам рецепт на руском:

За суву косу у мешавини са капима невена, водом и рицинусовим уљем (маска пре прања косе):

Сухие волосы нуждаются в постоянном уходе. Всевозможные обертывания улучшают состояние сухих волос. Вот один из рецептов, который сделает ваши волосы шелковистыми и красивыми.

Возьмите касторового масла, настойки пустырника и настойки календулы. Все это можно купить в аптеке. Смешайте все компоненты, добавьте воды и поставьте на водяную баню. Когда смесь станет теплой (примерно 40 градусов), снимите с огня и втирайте в кожу головы. Голову покройте целлофаном и завяжите махровым полотенцем. Через два часа можно вымыть голову, как обычно, тем шампунем, который вами наиболее подходит.

Вам потребуется:

  • настойка пустырника – 1 ч. л.,
  • касторовое масло – 1 ч. л.,
  • настойка календулы – 1 ст. л.,
  • вода – 2 ст. л.

***

за сужавање пора;

са кором храста и жалфијом против прекомерног знојења;

Пустырник сужает поры, а потому он, наряду с корой дуба и шалфеем, очень полезен при сильном потоотделении.

 

***********

Споменух да ми капи срдачице помажу код напетости. Верујем да су ове капи/чај одличне и за гојазне особе. Познајем пар гојазних особа и сви наводе да стално траже нешто да грицкају, вероватно како би умањили напетост. Кажу да је непрестана потреба за жвакањем у ствари нека врста агресије па одатле потреба да се нешто стално (жвакањем) уништава! Одатле моја претпоставка да би срдачица, можда, помогла гојазним особама да смршају а путем смањења напетости (наравно уз смањену исхрану, вежбање…)?!

“Kroz hranjenje oni umiruju depresivnost, agresivnost…“ – извор

“Emotional eating is an abnormal response to affect in particular negative emotional states including anger, fear or anxiety…“ – извор

“For example, feelings of sadness, anxiety or stress often lead people to eat more than usual…“ – извор

*********

Propriétés Médicinales de l’agripaume

Aménorrhée et dysménorrhée, règles douloureuses avec spasmes, 

 

Индикована је за хипертиреоидизам.

L’agripaume (Leonurus cardiaca)

 

No tags 0 Comments

Нема кометара још.

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend