Шунгит у козметици

Шунгит је одлична ствар и свима га препоручујем. Искуство. Рецензија.

Шунгит шта је то?

“Шунгит је природни минерал са специфичном кристалном структуром, заснованом на угљенику. Као што је познато, угљеник представља основу живота на планети Земљи.
До данашњег дана није разјашњено порекло шунгита, чија геолошка старост премашује 2 милијарде година. Између осталог се полази од претпоставке да камен шунгита представља остатке Фетона, планете која је некада давно највероватније постојала у нашем Сунчевом систему. Шунгит је на Земљи присутан само на једном једином месту – у Русији, у делу који се зове Карелија.“ – Извор: http://www.stellar.rs/sungit/

Јединственост шунгита се објашњава тиме што садржи фулерене (ретка форма молекула угљеника) за чије је случајно откриће група научника добила Нобелову награду 1996. године!

“Фулерени су други тип најчешће коришћених наночестица након сребра. Својства кристалне структуре, проводника и лубриканта доприносе да се ово једињење користи у више области међу којима су фармација, козметика, електроника и соларна енергија.“ – Извор: https://sr.wikipedia.org/sr/Фулерен

Са сајта продавца у Србији:

Активатор воде.

Шунгит је специфичан, давно познат минерал који се једино може срести у Русији, у Карелији. По деловању на организам, нема му аналога. Специфичност шунгита се објашњава тиме што он садржи у себи ретку форму молекула угљеника – ФУЛЕРЕНИ. За откриће фулерена је додељена Нобелова награда.

Особине: У додиру са водом глобуларни угљеник шунгита мења стуктуру воде дајући јој нове, непревазиђене квалитете.
➡ Шунгитова вода је елеменат програма „Нова генерација воде“.
➡ Засићује организам корисним микро- и макроелементима.
➡ Добија изражено бактерицидно деловање и отклања болове.
➡ Елиминише упалу, бол и отицање зглобова.
➡ Помаже при болестима коже, олакшава опекотине.
➡ Ефикасно зауставља синдром посталкохолног трежњења.

Шунгитова вода вишеструко делује на организам. Делује као аналгетик и има противупално дејство. Има специфично бактерицидно својство, стабилни антихистамински ефекат. Захваљујући својим лековитим својствима шунгитова вода помаже у лечењу разних инфламаторних болести, алергије, вирусних болести, болести коже, зглобова, болести метаболизма и то: као пиће – гастритис, колитис, прехладе (грипа, бронхитис), жучни и бубрежни каменац, дијабетес, артритис.

Помаже обнови имунолошког и енергетског статуса синдрома хроничног умора. Доказано је да фулерени ометају настанак и развој атеросклерозе. Још једна занимљива чињеница: Шунгит вода ублажава мамурлук. У форми лосиона – чиреви (улкуси), ране које слабо зарастају, декубитус, фурункулеи, псоријаза, атопијски дерматитис. Савршено лако удаљава болове приликом опекотина!

Ова вода има подмлађујући ефекат. Дневно прање повећава еластичност и тонус коже, елиминше ситне боре, перутање, отицање. Фулерени шунгита враћају дермални матрикс и убрзавају процес регенерације ткива. Врло је корисно умивање и код појаве младалачких бубуљица. Стога, шунгит враћа кожи лепоту и младост. Прање косе водом јача корене, спречавајући ћелавости и опадање косе и даје им сјај и мекоћу.

Шунгит је универзални сорбент. По способности да очисти воду од штетних нечистоћа шунгит је без премца. Он упија у себе до 95% загађивача, уклања замућеност воде и даје јој изворски укус. Шунгит уклања из воде тешке метале, колоидно гвожђе водоводних цеви, нитрате и нитрите, пестициде, диоксине, феноле, органохлорине, нафтне производе, радионуклиде, јаја цревних глиста, вирусе и бактерије. Истовремено храни тело корисним микро и макро-елементима, апсорбује штетне елементе. Велики ефекат шунгитова вода има када се користи за испирање грла, уста, носа, при појави ангине, парадентозе, ринитиса.

Осим за пиће, шунгитову воду засићену глобуларним угљеником корисно је употребљавати и у козметици. То је спој најновијих достигнућа и мудрости традиције. Шунгитова вода стимулише правилан баланс ћелијског метаболизма. Уморна и избледела кожа са траговима времена на себи, поново се рађа. Шунгитова вода је вековима даривала руским женама свиленкасту кожу. За људе који пате од обољења зглобова (артритис, гихт, реуматизам) је врло ефикасна шунгитова паста, која ублажава бол, упале, отицање зглобова, побољшава циркулацију крви и трофизам ткива.

Кесице са шунгитом стављене на зглобове и доњи део леђа, ублажавају болове и враћају покретање при радикулитису (исхијасу), остеохондрози, артритису. Шунгитова масажа стопала (тапкање на песку) који се темељи на утицају на рефлексне зоне, ублажава бол и умор у ногама, побољшава циркулацију крви и сан, испуњава позитивном енергијом и има позитиван учинак на болести кичме. Након купања са шунгитовом водом појављује се и осећај лакоће, врши се чишћење енергетских канала. Ова купка ублажава иритације и стрес, пружа телу опуштеност и нежност. Врло је корисна за људе који пате од исхијаса, остреохондрозе, од болести зглобова и кожних обољења (псоријаза, екцема, дерматитиса). Шунгитове купке је довољно користити 2-3 пута недељно у року од месец дана да би се осетио позитиван ефекат – побољшани тургор коже, нормализација општег стања.

Није никаква тајна да се највећи постотак случајева леукемије и рака јавља код људи који живе у геопатогеним зонама. На Западу је високо развијена индустрија за средства заштите од зрачења. Данас са сигурношћу можемо рећи да је од свих познатих средстава за заштиту од зрачења у геопатогеним зонама природни шунгит најмоћније средство. Пошто има високу активност, природни угљеник шунгита је у стању да умањи електромагнетну енергију, без нарушавања магнетног поља Земље. Он штити од најмоћнијих снопова. У ту сврху се користе шунгитови јастуци, кесице, душеци.

Корисно је поливати цвеће у саксијама и повртарске културе водом нове генерације. Као захвалност људима они повећавају продуктивност и здраво изгледају.

Шунгит истискује из воде штетне примесе: хлор, нитрати, тешки метали, црвене глисте, пестициди, нафтни производи, вируси. Вода добија изражен антиоксидантни ефекат. Шунгит је јако заштитно средство од зрачења у геопатогеним областима.

Примена

Опрати кристале текућом водом. На 5 литара воде ставити 500 г, или на 1,5-2 литара воде ставити паковање од 150 г шунгита. Оставити да тако одстоји 3 дана. Користити за пиће, у припреми хране, у козметичке и друге сврхе.

Једно паковање би требало користити 5-6 месеци. Шунгит треба прати једном недељно под млазом воде. Током недеље вода се може додавати. Воду не треба користити три сата после додавања.

Рок и услови чувања:

Рок чувања 36 месеци

Чувати при температури максимално 40 степени.

?

Ово сам нашла на нету

Према једном извору, не би требало пити више од 250 мл шунгиране воде дневно.

Други извор наводи:

The use of shungite water is recommended for the treatment of the following illnesses:

 • Anemia
 • Allergies
 • Asthma
 • Gastritis
 • Dyspepsia
 • Impotence
 • Kidney diseases
 • Liver diseases
 • Diabetes
 • Gall-bladder problems
 • Immune system deterioration
 • Pancreas diseases
 • Common colds
 • Cardiovascular diseases
 • Cholecystitis
 • Chronic fatigue.

Internal use of Shungite water with 2-3 glasses of Shungite water per day can produce these results:

 • Decreases histamine in the blood stream
 • Prevent digestive, muscular or neural system illnesses
 • Cure acne
 • Makes skin redness disappear
 • Arthritis
 • Osteoarthritis
 • Varicose veins
 • As a mouthwash will cure sore throat, stomatitis, colds, and tonsillitis

External use of Shungite water can produce these results:

 • Improve skin elasticity
 • Creates a healthy look
 • Helps externally to cure acne
 • Repairs skin problems
 • Reduces hair loss
 • Strengthens hair roots
 • Fights dandruff
 • Cures burns
 • Cures cuts
 • Helps callosities
 • Helps arthritis
 • Helps varicose veins

?

Моја рецензија производа: Шунгит – ООО „Природный целитель“

Конзистенција/Паковање: У кутији се налази кесица са грумењем које личи на угаљ:

Шунгит

На кутији су исписани сви неопходни подаци, а у кутији је приложен и подужи опис производа на руском језику – читава прича о фулеренима, шунгиту, приче из историје (раније су га звали аспидни камен) са спомињањем династије Романових, Библије, Полтавске битке… интересантно!

sungit4

Упутство за употребу и опис производа на српском језику, као и подаци о увознику, су на налепници која је налепљена на полеђини:

sungit5

Производ је сертификован, рок трајања је 10 година, пуштено је у продају у мају 2016-е. Производ нема медицинску намену!

sungit3

Овде су подаци о руској фирми која пакује производ:

Шунгит sungit7

Направљено је у складу са стандардима:

На дну је ознака Сертификата о усаглашености (Сертификат соответствия; The certificate of conformity).

Направљено је по ГОСТ-у (ГОСТ 2.102 — «ТУ», прим. Бобица: ТУ = технички услови) што је руски међународно прихваћени стандард.

Све ово што сам побројала ми је веома важно зато што планирам да пијем воду прочишћену помоћу овог производа! Дакле, произвођач има потребне дозволе… сертификате… није црно тржиште…

Шунгит sungit6

 

Мирис: без мириса.

Деловање – Примена и ефекат:

Проучила сам упутство за употребу и урадила све како је написано. Каменчиће сам опрала под проточном водом неколико пута, одмерила 100 гр (количина паковања је 150 гр), ставила у стаклену посуду запремине 1 литар и налила водом из чесме. После 3 дана, вода је била спремна за употребу. Оних 50 гр шунгита што је претекло сам ставила у посуду од пола литре, остало све исто.

Овако дуго (3 дана) се држи у води само при првој употреби шунгита. Код следећег наливања нове воде, довољно је да стоји 8-10 сати, тако да испражњен бокал увече налијем водом и ујутро је вода спремна за пиће.

У упутству за употребу се наводи: “Једно паковање би требало користити 5-6 месеци. Шунгит треба прати једном недељно под млазом воде. Током недеље вода се може додавати. Воду не треба користити три сата после додавања.“

Како употребљавам шунгит и прочишћену воду?

пијем (вода је много укуснија, као изворска је)

? као тоник за лице (напрскам лице и оставим да се осуши, не употребљавам пешкир)

? за маске/препарате које сама правим

? стопала намочим једном месечно у воду прочишћену шунгитом у коју сам додала прах слачице, па после тога их намажем глином гасул – то ми је као мали детокс (како то изгледа погледати ОВДЕ)

? исперем косу (последња вода) – коса буде мекана и свиленкаста

? дајем воду кућним љубимцима

? за заливање цвећа

у пеглу

? Шунгит је и неутрализатор штетних УВ и електромагнетних зрака, па сам по пар каменчића ставила поред кревета у којем спавам (на ноћни столић одложим ноћу мобилни телефон), као и поред компјутера, ТВ-а… и осталих уређаја по кући који емитују електромагнетно поље

? за кување

када путујем некуда на дуже, понесем шунгит који је већ “одлежао“ прва 3 дана, увече прелијем водом и сутра имам воду за пиће (мој покојни тата је увек говорио да на путу нарочито треба водити рачуна о води коју пијемо, пошто може да се “поквари“ стомак)

За козметичке потребе, у купатилу држим ову бочицу са шунгираном водом, тако да ми је увек при руци. Кад потрошим, долијем.

Шунгит sungit voda

Да ли шунгит делује?

На ово питање не могу да дам одговор. Нити имам лабораторију како бих проверила састав воде пре и после шунгита, нити имам апарате за мерење електромагнетног зрачења. Оно што примећујем је да вода јесте укуснија. Ја, иначе, не пијем куповну воду флаширану у пластичне боце, зато што не верујем да је добра вода која стоји у пластици ко зна колико дуго и ко зна под каквим температурним условима (високе и ниске температуре су уобичајене у нашем поднебљу), а и београдска вода је ОК.

Поред тога, приметила сам следеће: шунгирана вода ми стоји у бокалу, али се на њему каменац није нахватао!

➡ Имам и овај комад шунгита. Купила сам га на руском базару, има 30 гр и коштао је 500 дин, тако да је овај у кутији много повољнији!

Шунгит sungit

 

➡ Иначе, шунгирану воду у изради козметике употребљава и мој омиљни произвођач козметике v.i.Cosmetics, па је тако шунгирана вода један од састојака ове изванредне маске за очи – ЛИНК!

Шунгит

Основне информације:

Оригинални назив: Шунгит

Намена: за прочишћавање воде;

Количина: 150 гр

Цена: 450,00 РСД

Рок трајања: 10 година

Где је купљено: малопродаја у Београду, сајт продавца: http://www.sib-lab.com

Произвођач: ООО „Природный целитель“, Русија http://www.prc-mineral.ru/

Закључак: Препоручујем.

Друга средства истог произвођача која сам пробала: –

Иста средства другог произвођача која сам пробала: –

Моја оцена: 5/5

No tags 5 Comments
5 Responses
 • Ana T
  6 јануара, 2017

  Zvuči zaista fenomenalno! Nisam probala, nisam nikada ni čula ništa o šungitu. Definitivno ću upamtiti!

 • b
  Sneza
  16 марта, 2018

  Bas si lijepo sve napisala. A ja sam se spremala da ti pisem i da te pitam kako da se nabavi casa od sungita, jer ti dosta kupujes sa ruskih sajtova, pa mozda znas… 🙂 ali dobri su i ovi “kamencici”, moram u kupovinu

  • i
   Бобица
   16 марта, 2018

   Хвала Снежо. Препоручујем да набавиш чашу од бакра, увече је напуниш водом коју ујутро попијеш (ајурведа 🙂 ).
   Што се тиче шунгита, ево ти руски сајт (на више страних језика је) који продаје разне ствари од шунгита и доставља по целом свету: https://shungit-store.com/ Ја их пратим на фејсу 🙂
   А ови “каменчићи“ су најзгоднији зато што прочисте велики бокал воде и могу да се купе код нас.

 • m
  Маја
  28 маја, 2019

  Ми смо шунгит купили у једном манастиру у Украјини и практично нисмо знали за та служи..
  Користимо га поред кревета да нам смањи зрачење

  • i
   Бобица
   29 маја, 2019

   Сјајно. То му је један од начина примене… мораћу да га поново набавим.

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend