Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина – ООО НПФ Алтайский букет

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина – Још један произвођач из Барнаула (то је тамо код Новосибирска; кад прочитам да је нешто из тог краја обавезно набављам, а и углавном користим препарате из тог краја).

Нисам задовољна овим производом Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина и нећу га више куповати зато што је:

 • мешавина сунцокретовог уља и концентрата пасјег трна (тако пише на паковању);
 • има мали проценат каротеноида;
 • неумерено је скупље него у Русији…

 

Купила сам ово уље овде у Србији, у Малој руској апотеци, у оквиру интернет куповине 22. Цена је 430,00 динара (без доставе) за 50 мл.

Садржи 25 мг/100 гр каротеноидa (кажу да добро уље пасјег трна треба да садржи више од 180 мг/100 гр каротеноида!).

➡ О начинима употребе уља пасјег трна у козметици сам већ писала ОВДЕ.

➡ О уљу пасјег трна произвођача ИП Белов сам писала овде:

Уље пасјег трна – ИП Белов А. В.

?

Уље пасјег трна је упаковано у ову тамну стаклену бочицу:

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

А бочица је упакована у картонску кутију на којој је назив исписан на руском и енглеском језику:

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

Српски увозник је налепио неопходне податке на српском:

На кутији су побројани и други подаци, укључујући и датум пуњења. Рок трајања је 1,5 година. Чувати на сувом месту, даље од директног сунчевог светла, на температури испод +250С.

У кутији се налази и текст на руском:

 

Основни подаци су побројани и на стакленој флашици:

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

 

Веома ми се свидело што је датум пуњења утиснут на поклопац (згодан подсетник):

 

Када се чеп одврне, наилазим на поклопчић који се тешко скида/враћа (разумем да је добро због транспорта, али никако тај чеп не волим 🙂 ):

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

 

Ево како изгледа када разлијем малу количину:

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

➡ Начин добијања сунцокретовог уља и концентрата уља пасјег трна

– не пише

 

➡ Садржај каротеноида

– 25 мг %

 

➡ Састав

сунцокретово уље, концентрат уља пасјег трна

 

➡ За пероралну употребу и у исхрани (за салате) да/не

– да

 

➡ Боја (оцењујем малу разливену количину)

– наранџасто и провидно;

Како изгледа разливена мала количина – погледати горњу фотографију.

 

➡ Мирис (у разливеним посудицама)

– веома слаб мирис пасјег трна

 

➡ Укус (укус би требало да буде киселкаст, баш као код бобица пасјег трна)

– једва приметан укус пасјег трна; без горчине; нема киселкаст укус

 

➡ Густина

– средње густо ка ретком

 

➡ Брзина упијања у кожу

– брзо се упија

 

➡ Ефекат на кожи (не оставља дуготрајну пребојеност; само у првом тренутку, док се не размаже, чини се да боји кожу)

– не оставља жут траг на кожи, кожа је матирана

 

➡ Цена/100 мл

– 7,16 евра (малопродаја у Србији);

 

➡ Доступност у Србији

– доступно

 

➡ Паковање

– испод поклопца има резервни чеп који се тешко скида/враћа; затамњена стаклена флашица

 

➡ Рок трајања

– 18 месеци

 

?

➡ Линк ка овом уљу на сајту произвођача:

http://altaybuket.ru/produkciya/masla_natural_nye_piwevye/oblepichovoe_maslo/oblepihovoe_maslo_gornoaltajskoe_50ml

 

➡ Линк ка овом уљу на сајту Мале руске апотеке је https://malaruska.com/proizvodi/ulje-pasjeg-trna-ulje-oblepiha-sa-altajskih-planina/ и о њему наводе следеће:

Уље од плодова пасјег трна садржи биолошко активне материје неопходне за сваког човека које организам не може да произведе, него може да добије само уношењем.
Најбитнији међу њима су каротеноиди, токофероли и токотриеноли (витамин Е), као и незасићене масне киселине.

Каротеноиди
Каротеноиди су биоактивна једињења која играју улогу антиоксиданата у људском организму и испољавају провитаминску активност. Након уношења у организам са уљем пасјег трна, претварају се у витамин А који је неопходан за одржавање процеса раста и репродукције, доброг вида, нормалног функционисања коже и слузокоже. Каротеноиди такође играју улогу стимулатора имунитета, повећавајући заштитну снагу сопствених интерферона, штитећи од слободних радикала грудну жлезду (тимус) и повећавајући број белих крвних зрнаца (леукоцита). Обавезни фактор за апсорпцију каротеноида је постојање масне средине. Биљни липиди у уљу пасјег трна, су у потпуној мери обезбеђују потребу за тим.

Витамин Е
Витамин Е је такође растворљив у мастима и врло битан за очување младости, лепоте и репродуктивних функција организма. Позитивно делује на формирање полних хормона, подстиче оплодњу јајне ћелије, као и развој ембриона и фетуса.

Токофероли и токотријеноли природног витамина Е
Токофероли и токотријеноли природног витамина Е су главни фактори који успоравају процес старења. Они су активни антиоксиданси који везују и уклањају из организма слободне радикале који узрокују уништење ћелија и изазивају онколошка обољења. У синергистичком дејству са витамином А, витамин Е је моћни стимулатор отпорности имунског система организма. Такође успорава развој атеросклерозе и нормализује водено-липидни баланс у организму.

Полинезасићене масне киселине
Уље пасјег трна једино је познато биљно уље на свету које садржи омега 3,6,7 и 9 заједно.

Има највећи проценат ретке и јединствене омега 7 масне киселине. Омега 7 помаже у регулисању телесне тежине, чува срце и крвне судове.

Комплекс незаменљивих полинезасићених масних киселина Омега-6 је још један највреднији састојак уља пасјег трна. Линолна киселина и гама-линолеинска киселина које чине Омега-6 комплекс, побољшавају метаболизам, нормализују размену масти и представљају додатни фактор који обезбеђује антисклеротичко и имуностимулирајуће дејство уља пасјег трна. Осим тога, гама-линолеинска киселина је неопходна организму за производњу простагландина Е1 као једног од најефикаснијих заштитних средстава који спречавају превремено старење и појављивање упала. Потреба за овом киселином расте са годинама.

Уље пасјег трна је намењено не само за унутрашњу употребу, већ и за спољашњу употребу. При наношењу уља пасјег трна на кожу, његове компоненти активирају рад моноцита и монофага – имунских ћелија које нас штите од инфекција и бактерија, стимулишу зарастање оштећених подручја коже, одстрањују мртве ћелије и убрзавају обнављање покожице. Из тог разлога, уље пасјег трна се препоручује за примену код опекотина и других оштећења коже.

Добијање уља пасјег трна (уља облепихе)

Уље пасјег трна са алтајских планина је произведено од зрелих бобица пасјег трна алтајских сорти. Захваљујући технологијама благе прераде, у њему су максимално очуване биолошко-активне материје које се налазе у свежим бобицама.

Нуспојаве: кисео укус у устима због повећане концетрације Ц витамина, пецкање (код спољашње и ректалне примене), алергијске реакције.

Контраиндикације: индивидуална преосетљивост на неки од састојака производа, трудноћа, дојење, акутна упална обољења јетре и гуштераче.

?

Прим. Бобица – у коментарима овог производа на сајту Мале руске апотеке продавац наводи да у продаји имају и хладно цеђено уље пасјег трна а не само ово које је мешавина:

“Уље пасјег трна које кошта 1850,00 је чисто хладно цеђено уље. Уља која су по 630,00 и 430,00 дин су уља комбинована са сунцокретовим и уљем пасјег трна.“

?

На овом линку је интернет продавница произвођача:

http://altbuket.com/catalog/oblepikhovoe_maslo/maslo_oblepikhovoe_gornoaltayskoe_penal_50_ml/

Као што можете да видите, цена баш овог уља у малопродаји у Русији је 40 рубљи – према курсу на дан 09.04.2018. то је 67 динара!!! А ја сам га овде платила 430 динара, тако да се ова куповина не исплати!!!

?

Корисни линкови:

https://irecommend.ru/content/maslo-kosmeticheskoe-ooo-npf-altaiskii-buket-maslo-oblepikhovoe-gornoaltaiskoe

https://altay-organic.ru/primenenie-v-kosmetologii/item/maski-s-oblepihovym-maslom

 

Уље пасјег трна (уље облепиха) са алтајских планина

Дописано 24.04.2018.

➡ Ево је и упоредна рецензија уља пасјег трна различитих произвођача:

Уље пасјег трна – упоредна рецензија 3 различита уља облепихе

No tags 6 Comments
6 Responses
 • w
  Olga
  22 априла, 2018

  jeste, 40 rublja je u Barnaulu, dostava do Moskve je 5 eura, ako dodjete u Barnaul, 5000 km, onda platite dostavu 2,20 eura. Jer ove proizvode necete nigde naci u prodaji u Rusiji osim u online-prodavnicama. Tako nemojte zbunjivati ljude kad niste bas upuceni u detalje. Ista situacija i sa vecinom ostalih proizvoda o kojima pisete, koji su proizvedeni u malim kolicinama i onda nema u prodaji svuda. Pozdrav!

  • i
   Бобица
   22 априла, 2018

   Олга, хвала на коментару.
   “jeste, 40 rublja je u Barnaulu…“ – када купим тај производ са још 10 других, највише може да ме кошта дупло (са свим зависним трошковима), тј. око 135 динара (што је значајно јефтиније у односу на 430 динара!!!).
   “Jer ove proizvode necete nigde naci u prodaji u Rusiji osim u online-prodavnicama.“ – Нејасно ми је шта сте овим хтели да кажете!? Па ја већински и купујем преко нета, како у Србији, тако и у иностранству и сваку интернет куповину објавим!
   “Ista situacija i sa vecinom ostalih proizvoda o kojima pisete, koji su proizvedeni u malim kolicinama i onda nema u prodaji svuda.“ – какве везе нечији обим производње и продаја имају са мном???
   Све моје куповине су легалне, тј. дозвољене за извоз из Русије и увоз у Србију. Дакле, ово није специфична роба као нпр. лекови… па нема разлога да купујем у Србији оно што могу много јефтиније да купим у Русији.
   Нејасно ми је и шта сте мислили под: “…nemojte zbunjivati ljude kad niste bas upuceni u detalje“?! О којим детаљима говорите и чиме ја збуњујем људе?
   Чињеница је да немам трошкове које има увозник (узорковање робе на царини, цена новца… и остали трошкови пословања), пошто набављам за личну употребу (што је законски дозвољено).
   У овом тексту прочитајте и обрачун једне интернет куповине: https://bobica.rs/ip-belov-internet-kupovina-21/
   Поздрав 🙂

 • w
  Olga
  22 априла, 2018

  Pa tako i pisite: da je cena 40 rublja kod proizvodjaca ali kosta ce vam minimum duplo vise ako narucite jos 10 proizvoda ? inace cena se povecava ..?? izracunajte sami

  • i
   Бобица
   22 априла, 2018

   А зашто бих ја то радила? Ја цео блог водим за сопствене потребе и ову аналитику правим због себе. Овај блог није центар за информисање и обавештавање (а ни трговина/интернет продавница) па да морам да примењујем разне законске обавезе из тог домена!
   Више о томе: https://bobica.rs/uslovi-koriscenja/

   И даље сматрам да је цена овог производа у Србији непримерено висока.

   Веома уважавам и подржавам Ваше коментаре па верујем да сте се обратили и произвођачу са примедбом да назив овог производа није одговарајући. Рекла бих да је назив овог производа обмањујући пошто је ово сунцокретово уље са концентратом пасјег трна (проценат концентрата се нигде не наводи а мене нпр. баш интересује да ли је 1% или 50%…; не наводи се ни да ли је уље рафинисано или је хладно цеђено…). Ово је нарочито значајно зато што је уље пасјег трна БАД (а понекад и лек а не само БАД) па сматрам да људима треба јасно назначити шта пију!!!
   Блоговање и рецензије су веома корисни баш за овакве производе!
   Ваш коментар је у складу са пословицом: “Повика на вука а лисице једу кокоши.“

 • d
  Danijela Popović
  26 августа, 2020

  Svaka vama čast! Evo meni je muž kupio isto ulje za koje sam mislila da je ulje pasjeg trna i košta 4100 za 250 ml. Mislila sam da je hladno cjeđeno, a sad čitam da je mešavina suncokretovog i ulja pasjeg tna.

  • i
   Бобица
   26 августа, 2020

   Не постоји хладно цеђено уље пасјег трна, бар не према мојим сазнањима. Увек је мацерат! Некад је мацерација у хладно цеђеном базном уљу (нпр. сунцокретовом), некад је мацерирано у рафинисаном уљу.
   Свеједно, уље пасјег трна ми је међу омиљеним! Хвала на коментару 🙂

Шта Ви мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Send this to a friend